How many #potatoes can you grow from one?

Hoeveel aardappelen per persoon per jaar?

Gevraagd door: Maurits Koning  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.8/5 (35 stemmen)

Nederland wordt als een echt aardappel-land gezien. Door Nederlanders wordt er voor 53 kilo aan 'normale' aardappelen gegeten per jaar. Tel je hierbij ook nog alle aardappelproducten zoals chips & friet bij op, kom je uit op 81 kilo aardappelen per persoon per jaar.

Hoeveel aardappels per persoon?

Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram. Een kind is vaak met 125 tot 150 gram aardappelen al tevreden.

Hoeveel mensen eten aardappelen?

41% van de Nederlanders die op het platteland wonen, eten 4 keer in de week aardappels of vaker. Onder de inwoners van de grote steden is dit 20%. Gemiddeld eten 62% van de Nederlanders elke dag aan tafel. De helft (52%) van de jongeren eet elke dag aan tafel, en 82% van de ouderen.

Hoeveel aardappels eet de gemiddelde Nederlander?

Nederlanders eten gemiddeld 64 gram aardappelen per dag. Jongens/mannen eten meer aardappelen (75 g/dag) dan meisjes/vrouwen (53 g/dag).

Wat is het meest gegeten eten ter wereld?

Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het meest gegeten gerecht in Nederland?

Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.

Hoeveel kilo aardappelen eten Nederlanders per jaar?

Nederlanders aten vorig jaar ongeveer 140 kilo aardappelen per persoon. Die inschatting maakt het CBS, op basis van de oogstcijfers van 2013. Bijna 3,5 miljard kilo aardappelen kwam er vorig jaar uit de grond, zo meldt het CBS.

Hoeveel kilo eet je per jaar?

Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Vooral bij brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel is veel winst te behalen.

Waarom eten Nederlanders zoveel aardappelen?

Nederlanders zijn over het algemeen dol op aardappelen. En waarom? Omdat de aardappel goedkoop is en je er veel mee kunt doen. Je kan ze bakken, poffen, koken, frituren, chips van maken, tot friet snijden, pureren en nog veel meer!

Wat als je geen aardappelen eet?

Aardappelen zijn familie van de nachtschade-planten en bevatten van nature de giftige stoffen solanine en chaconine (glycoalkaloïden) om insecten te weren. Het is algemeen bekend dat het eten van de besjes van de aardappelplant erg schadelijk is voor de gezondheid.

Wat is gezonder aardappelen rijst of pasta?

Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.

Hoeveel aardappelen per week?

Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous. Weet wel dat een portie deegwaren of rijst bijna tweemaal zoveel calorieën bevat als een portie gekookte aardappelen.

Hoeveel aardappelen zitten er in een kilo?

1 kg bevat ongeveer 40 knollen bij de meest voorkomende maat 28/35, en ongeveer 32 knollen bij de maat 30/40. Reken op ongeveer 5 knollen per m² voor de vroege, en 4 knollen per m² voor de late soorten. 1 kg plantaardappelen zorgt voor een gemiddelde oogst van zo'n 28 à 53 kg aardappelen (afhankelijk van de soort)

Hoeveel gram per persoon?

Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.

Hoeveel gram is een gemiddelde aardappel?

Een middelgrote aardappel weegt ca. 85 gram met schil en 70 gram zonder schil.

Welk product wordt het meest weggegooid?

Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild. Voor meer info over voedselverspilling door consumenten, kijk hier.

Hoeveel kg vlees eet een persoon per jaar?

In 2021 at de gemiddelde Nederlander 38,1 kg vlees; vrijwel evenveel als de 38,0 kg in 2020. Hilhorst: “Jaarlijks schommelt het hier en daar een ons of kilo, maar de daling die zo hard nodig is blijft uit.” Vergeleken met de eerste meting in 2005 is de vleesconsumptie slechts gedaald met 300 gram per persoon.

Welk land eet het meeste vlees in Europa?

Spanje is de grootste carnivoor van Europa: volgens cijfers van de Verenigde Naties eet de Spanjaard per week bijna twee kilo vlees, dat als chorizoworst of gestoofde ossenstaart op het bord belandt.

Welk land produceert de meeste aardappelen?

China produceert de meeste aardappelen, namelijk 96 miljoen ton per jaar. Daarna volgen India (45 miljoen ton), Rusland (30 miljoen ton) en Oekraïne (22 miljoen ton).

Hoeveel voedsel heeft een mens nodig?

Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.

Wat brengt 1 hectare aardappelen op?

Bij consumptieaardappelen en zaaiuien lagen de hectare opbrengsten in 2019 onder het langjarig gemiddelde. De opbrengst consumptieaardappelen kwam met 47,9 ton per hectare onder het langjarig gemiddelde van 49,8 ton per hectare, die van zaaiuien op 50,3 ton per hectare (langjarig gemiddelde: 57,2 ton per hectare).

Wat is echt typisch Nederlands eten?

37x Typisch Nederlands eten. De beste gerechten!
  1. Erwtensoep. Als je het hebt over eten van Nederland, dan komt erwtensoep altijd ter spraken! ...
  2. Hachee. Hachee is een traditionele stoofpot die waarschijnlijk al stamt uit de middeleeuwen. ...
  3. Spruitjes(stampot) ...
  4. Boerenkool. ...
  5. Zuurkool. ...
  6. Andijviestamppot. ...
  7. Hutspot. ...
  8. Hete bliksem.

Wat is oer Hollands eten?

Wat zijn typisch Hollandse gerechten?
  • Stamppot > bijv. boerenkoolstamppot, andijviestamppot (ook bekend als stimpestamp), zuurkool en hutspot.
  • Soep > bijv. ...
  • Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes.
  • Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.

Wat is een typisch Nederlands ontbijt?

Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.