Borstvoeding geven: hoe werkt het? | Voedingscentrum

Hoelang wordt er gemiddeld borstvoeding gegeven?

Gevraagd door: Riley Vandenbergh  |  Laatste update: 18 december 2023
Score: 4.2/5 (14 stemmen)

Er zijn kinderartsen die aangeven dat de borstvoedingsduur vergelijkbaar zou zijn met de zwangerschapsduur. Bij de mensapen duurt de zoogperiode zes keer zo lang als de zwangerschap. Wanneer deze lijn wordt doorgetrokken zou dit voor mensen neerkomen op een borstvoedingsduur van vierenhalf jaar.

Hoe lang geeft de gemiddelde vrouw borstvoeding?

In Nederland wordt het kind tot ongeveer zes maanden met de borst gevoed. Daarna wordt door de meeste moeders langzaam afgebouwd.

Hoe lang geef je best borstvoeding?

Vanaf zes maanden heeft je baby bijvoeding nodig, maar ook dan kan je doorgaan met borstvoeding tot 2 jaar of langer, zolang jij en je kind daar plezier aan beleven. Met het ouder worden zal je kind geleidelijk aan meer andere voeding eten en steeds minder om borstvoeding vragen.

Waarom 2 jaar borstvoeding?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dit te doen tot een kind 2 jaar is. Het geven van borstvoeding gedurende de eerste twee jaar helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, zorgt voor optimale groei, bevordert de schoolprestaties en verkleint het risico op diabetes en obesitas op latere leeftijd.

Waarom lang borstvoeding geven?

En er zijn niet alleen voordelen voor je baby. Hoe langer je moedermelk aanmaakt, hoe beter jij beschermd bent tegen borst-, baarmoeder- en eierstokkanker, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en beroerte.

41 gerelateerde vragen gevonden

Kun je te lang borstvoeding geven?

Als een moeder langer dan één jaar borstvoeding geeft, spreken we van 'langvoeden'. Dat heeft volgens lactatiekundige Karin de Graaf áltijd gezondheidswaarde voor een kind, ongeacht de leeftijd. ,,De WHO adviseert minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

Hoeveel procent van de vrouwen geeft borstvoeding?

Van de pasgeboren baby's krijgt 69% volledige borstvoeding

In 2018 startte 69% van de moeders na de geboorte met borstvoeding en 25% startte met kunstvoeding.

Hoe stop je na 2 jaar met borstvoeding?

Als je wilt stoppen met borstvoeding geven aan een ouder kind, kun je aan de volgende dingen denken:
  1. Vaste voeding. Als je baby al mee-eet, kan het afbouwen gekoppeld worden aan het introduceren van ander voedsel. ...
  2. Afspraken maken. ...
  3. Voedingsduur verkorten. ...
  4. Overslaan/uitstellen. ...
  5. Afleiding/alternatieven.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding?

Je hebt borstvoeding altijd bij je en het is op de goede temperatuur. Borstgevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder kans op het krijgen van een allergie, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Na de bevalling ben je door het geven van borstvoeding weer sneller op je oude gewicht.

Hoeveel energie kost borstvoeding geven?

De nodige energie

Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.

Wat is beter kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.

Is het verplicht om borstvoeding te geven?

Goede redenen om te kiezen voor borstvoeding

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby de eerste 6 maanden nodig heeft. Alleen van vitamine D en K heeft je baby extra nodig. Borstvoeding beschermt de baby tegen ziekten.

Hoe vaak borstvoeding na 1 jaar?

Je geeft, tot aan de eerste verjaardag, dus best borstvoeding op verzoek. Ook als dat een halfuurtje voor de maaltijd met vaste voeding is. Na de eerste verjaardag wissel je dit om: eerst de vaste voeding en daarna de borst als dessert of drankje. Voed je kindje op vraag en niet op schema.

Hoe lang geeft een vrouw melk?

De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.

Hoelang na bevalling stopt melkproductie?

Je lichaam maakt nu eenmaal automatisch moedermelk aan na de bevalling. Als je ervoor kiest enkel kunstvoeding te geven, zal de melkproductie na ongeveer een week weer langzaam afnemen omdat je je baby niet aanlegt. Je lichaam zal dan geen nieuwe moedermelk aanmaken.

Hoe lang duurt het voor melkproductie stopt?

Hoelang duurt het afbouwen

Als je de eerste week na de geboorte wilt stoppen met borstvoeding zal je productie binnen enkele dagen tot een week volledig afnemen. Hoe langer je borstvoeding geeft hoe langer de periode is van afbouwen. Ga dan uit van twee weken tot een maand.

Wat mag niet tijdens borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Wat moet je vermijden met borstvoeding?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Wat moet je vermijden als je borstvoeding geeft?

Opletten met deze producten of totaal vermijden
  • Vis: ...
  • Koffie, thee, cola en chocolademelk. ...
  • Energiedranken worden door de Hoge Gezondheidsraad afgeraden aan borstvoedende moeders.
  • Alcohol komt via de moedermelk bij je baby terecht en is slecht voor de ontwikkeling en de gezondheid van je kind.

Hoe bouw je af met borstvoeding?

Je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Als je al langer borstvoeding geeft, kun je er steeds één voeding uithalen en met de andere voedingen doorgaan. Zo bouw je stapje voor stapje af. Geleidelijk de melkproductie afbouwen kun je doen door de borstvoedingen één voor één te vervangen door voeding uit de fles.

Kan borstvoeding terugkomen?

Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden.

Hoe baby troosten zonder borstvoeding?

Even wandelen of een boodschap. Je baby inbakeren of stevig inpakken met een dekentje of inbakerpakje, geeft hem ook het gevoel weer warm in de baarmoeder te zitten en het voorkomt dat hij met zijn armpjes kan rondzwaaien. Het is vaak een effectieve manier om je baby te troosten.

Kan een vrouw zwanger worden als ze borstvoeding geeft?

Ja, je kan zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding. Het is geen alternatief voor anticonceptie.

Hoe lang kind aan de borst?

De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.

Kun je twee keer per dag borstvoeding geven?

Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven. Elke baby is anders en het is mogelijk dat je baby nog steeds de helft van zijn calorieën uit moedermelk haalt."