VRAAGINA: Alles over seks na de bevalling

Hoelang na de bevalling mag je seks hebben forum?

Gevraagd door: Noud Coret-Coredo  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.3/5 (26 stemmen)

Wacht in ieder geval 3 weken voordat je weer geslachtsgemeenschap hebt. Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is en zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is kunnen er met de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.

Waarom moet je 6 weken wachten met seks na bevalling?

Als die wond nog niet helemaal genezen is, kunnen er bacteriën in terechtkomen en kan de wond infecteren. Sommige vrouwen vloeien slechts een week, terwijl het bij anderen tot acht weken kan duren. Gemiddeld reken je 3 tot 6 weken, vandaar dat je gynaecoloog die termijn oplegt.

Hoe voelt eerste keer seks na bevalling?

Hoe voelt de eerste keer seks na de bevalling? Seks voelt (tijdelijk) vaak anders na de bevalling, maar dit is voor iedereen anders. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat 83 procent van de vrouwen in de eerste drie maanden na hun eerste bevalling, seksuele problemen ondervond zoals vaginale droogte en pijn.

Hoe lang geen seks na knip?

Het is belangrijk om te wachten tot je zowel lichamelijk als psychisch weer klaar bent voor seks. Veel vrouwen kiezen ervoor om langer te wachten dan de aanbevolen zes weken. Uit een Brits onderzoek blijkt dat 41% van de stellen zes weken na de bevalling weer seks heeft gehad, en dat dit na 6 maanden 94% is.

Kan je mastruberen na bevalling?

Knuffelen, zoenen, masseren, orale seks, knus lepeltje-lepeltje liggen, maar ook masturberen. Er is van alles wat je wel kunt doen na je bevalling, maar natuurlijk alleen als je eraan toe bent.

35 gerelateerde vragen gevonden

Doet seks na bevalling pijn?

“Borstvoeding geven verandert de hormoonhuishouding en gaat daardoor dikwijls gepaard met vaginale droogheid. De verminderde vochtproductie geeft dan meer pijn tijdens het vrijen. Ook blijken vrouwen die hun eerste kind hebben gekregen vaker pijnklachten te hebben.

Hoe lang duurt het voordat je ongesteld wordt na bevalling?

Wanneer ongesteld na bevalling? Als je flesvoeding geeft word je meestal na 6 tot 8 weken na de bevalling weer ongesteld, als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts.

Waarom stimuleert seks de bevalling?

Sperma bevat het hormoon prostaglandine, dat de baarmoedermond zachter maakt en weeën kan opwekken. Belangrijk is wel dat je bij gebroken vliezen niet meer gaat vrijen, of in ieder geval niets in je vagina inbrengt.

Hoe lang bloed je na een bevalling?

Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.

Wat mag je niet doen na de bevalling?

Overdrijf nog niet met lang staan, lopen, tillen etc. en luister naar (pijn)klachten tijdens of na je activiteiten. Vanaf 3 weken na een vaginale bevalling kun je weer deelnemen aan het Floor®-programma als je je daar weer goed genoeg voor voelt.

Hoe lang ben je kraamvrouw?

U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.

Hoe lang baarmoeder krimpen na bevalling?

Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.

Kan je 4 weken na bevalling ongesteld?

We kunnen niet voorspellen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent, dat is bij elke vrouw verschillend. De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden.

Wat zijn de nadelen van inleiden?

Een aantal complicaties die met een inleiding kunnen samenhangen:
  • Langdurige bevalling.
  • Pijnstilling.
  • Uitgezakte navelstreng.
  • Hyperstimulatie.

Kun je je zelf strippen?

Strippen kun je helaas niet zelf en zal een verloskundige of een gynaecoloog voor je moeten doen.

Wat houdt ontzwangeren in?

Ontzwangeren is het proces waarbij je lichaam, na de bevalling, terugkeert naar de staat waarin het zich bevond voordat je zwanger werd.

Kun je zwanger worden als je borstvoeding geeft?

Wanneer je weer onbeschermd seks hebt, heb je kans dat je weer zwanger wordt. Als je alléén borstvoeding geeft én nog niet ongesteld wordt, is de kans dat je zwanger wordt klein. Borstvoeding geven houdt de eisprong tegen. Je bent dan minder vruchtbaar.

Hoe herken je menstruatie na bevalling?

Vooral in het begin kun je merken dat je onregelmatig ongesteld bent, dat ze zwaarder zijn dan je gewend bent of dat het kleine stolsels bevat. PMS symptomen, zoals menstruatiekrampen kunnen ook anders aanvoelen. Probeer je hier niet al te veel zorgen over te maken.

Waarom op harde stoel zitten na bevalling?

Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.

Wat doet het meeste pijn bij een bevalling?

Meestal wordt de pijn erger als de ontsluiting toeneemt. De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.

Hoeveel stolsels mag je verliezen na bevalling?

Bloedverlies na de bevalling is meer dan een normale menstruatie. Je kunt één of maximaal twee vuistgrote stolsels verliezen.

Hoeveel maandverband nodig na bevalling?

In tegenstelling tot maandverband bevat kraamverband geen plastic. Dat voorkomt irritaties en voelt prettiger. 2 pakken maandverband. Na de eerste dagen kun je overstappen op maandverband.

Waarom niet traplopen na bevalling?

Probeer met name het traplopen zoveel mogelijk te vermijden, dit is een asymmetrische beweging en zeer belastend voor een herstellend bekken. Onvoldoende rust kan leiden tot onvoldoende herstel en bekkenklachten ook langere tijd na de bevalling.

Waarom nog dikke buik na bevalling?

Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.