AFBELLEN BIJ PLEKKEN WAAR IK NIET WERK #1 - VONNEKEBONNEKE

Hoelang mag je je ziekmelden?

Gevraagd door: drs Thijmen Driessen MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (61 stemmen)

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Hoeveel keer mag je ziekmelden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.

Wat zijn de regels voor ziekmelden?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen.

Hoe lang mag je ziek zijn voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Wat als je langer dan 1 maand ziek bent?

Wanneer je langer dan 14 dagen ziek bent, moet je aangifte doen van je arbeidsongeschiktheid via een formulier. Dit formulier wordt door je ziekenfonds uitgereikt en laat je invullen door je behandelende arts. Deze aangifte is noodzakelijk om een tegemoetkoming van je ziekenfonds te kunnen ontvangen.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel keer per jaar ziek zijn is normaal?

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek. Met een beetje pech kan dit 2x keer per jaar zijn, maar als een medewerker zich 3x per jaar ziek meldt, dan is er vaak meer aan de hand. Het is dus zaak dit signaal serieus te nemen.

Hoe lang moet er tussen 2 ziekmeldingen zitten?

Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.

Kan je ontslag krijgen als je ziek bent?

In tegenstelling tot hetgeen veel werkgevers denken kan een zieke werknemer wel degelijk ontslagen worden. Werknemers die afwezig zijn wegens arbeidsongeschiktheid genieten immers geen wettelijke bescherming tegen ontslag. Een ontslag tijdens een ziekteperiode is dan ook rechtsgeldig.

Kun je je baan opzeggen als je ziek bent?

Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Zelf ontslag nemen raden wij altijd af.

Kun je zelf ontslag nemen als je ziek bent?

Ontslag nemen om medische redenen

U moet voldoen aan 1 van deze voorwaarden: Vanwege uw psychische toestand op dat moment dat u ontslag nam, kan u dit niet verweten wordt. Het is schadelijk voor uw gezondheid als u weer zou gaan werken. De verwachting is dat uw gezondheid niet op korte termijn verbetert.

Is ziekmelden erg?

Volgens arbeidspsycholoog Tosca Gort verschilt het heel erg per persoon wat bij ziekte verstandig is om te doen. "De meeste ondernemers zullen bijvoorbeeld gewoon gaan werken, ook al voelen ze zich niet goed. Voor anderen werkt dat niet zo."

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Kan de werkgever je verplichten te komen als je ziek bent?

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Hoeveel dagen ziek normaal?

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek.

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Wat gebeurd er als je langdurig ziek bent?

Bent u langer dan 6 weken ziek op de dag dat uw tijdelijke contract afloopt? Dan stelt uw werkgever samen met u een re-integratieverslag op. Dit verslag heeft u nodig als u een Ziektewet-uitkering aanvraagt bij UWV. In het verslag staat wat uw werkgever en u hebben gedaan om u weer aan het werk te krijgen.

Kan mijn nieuwe werkgever zien dat ik ziek ben?

Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat.

Wat mag je doen tijdens ziekteverlof?

Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.

Wat is beter ziek uit dienst of WW?

Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.

Hoe lang is langdurig ziek?

Bent u langer dan 6 weken ziek? Dan is er sprake van langdurig ziekteverzuim. U bent samen met uw werkgever in de eerste 2 ziektejaren verantwoordelijk voor uw re-integratie.

Kan je na 1 jaar ziekte ontslagen worden?

Sinds 2014 is het niet langer mogelijk om een contract van onbepaalde duur te beëindigen enkel en alleen omwille van het feit dat de werknemer langdurig ziek is. Ook al bent u lange tijd of geregeld afwezig, ziekte is geen geldige reden voor ontslag. Zolang u ziek bent, wordt uw arbeidsovereenkomst geschorst.

Hoeveel loon verlies je bij ziekte?

Vanaf het tweede jaar. Wie langer dan één jaar arbeidsongeschikt is, wordt in de ziekteverzekering beschouwd als invalide. 65 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd.

Kan een ziekmelding geweigerd worden?

Wanneer u uit de toelichting van de werknemer eenvoudig kunt vaststellen, dat er sprake is van een andere reden, dan de eigen arbeidsongeschiktheid, waardoor de werknemer niet op het werk kan verschijnen, kunt u een ziekmelding weigeren.

Wat als je 1 dag ziek bent?

Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.

Welk geslacht is vaker ziek?

Meer ziekteverzuim bij vrouwelijke werknemers

Niet alleen rapporteren vrouwen meer gezondheidsproblemen, ook verzuimen ze op hun werk meer dan mannen wegens ziekte. In 2019 bedroeg het ziekteverzuim onder vrouwelijke werknemers van 15 tot 65 jaar 5,3%.

Vorige artikel
Hoe lang avond voeding baby?