Werk jij nachtdiensten? | Dan zijn dit de regeltjes!|| FNV Young & United

Hoe vaak mag je nachtdienst draaien?

Gevraagd door: Ashley Dijkstra  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (64 stemmen)

In een periode van 16 weken mag u maximaal 36 nachten werken. Bij cao of bedrijfsregeling kan staan dat u vaker nachtdiensten heeft. U mag maximaal 7 diensten achter elkaar werken. Het maximum is 140 nachtdiensten per jaar.

Hoe lang vrij na 3 nachtdiensten?

Rusttijd na een nachtdienst

Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.

Hoe slecht is nachtdienst voor je?

Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Volgens een advies van de Gezondheidsraad uit 2017 blijkt dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.

Hoeveel tijd tussen dag en nachtdienst?

Er moet 14 uur zitten tussen het beëindigden van een nachtdienst en het draaien van een volgende dienst. Eén keer per periode van 7 keer 24 uur mag deze 14 uur ingekort worden tot 8 uur. In de Zorg-cao's staan achterin tabellen over arbeidsduur en rusttijden. Let op: elke cao is op dit moment verschillend.

Kan je nachtdiensten weigeren?

Of je een nachtdienst wel of niet mag weigeren hangt af van de reden waarom jij de nachtdienst wil weigeren. Als je bijvoorbeeld volgens de wetgeving al te veel 's nachts hebt gewerkt dit jaar, maar je wordt wéér 's nachts ingeroosterd; dan mag je gegrond op die reden de nachtdienst weigeren.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel nachtdiensten mag je werken per week?

In een periode van 16 weken mag u maximaal 36 nachten werken. Bij cao of bedrijfsregeling kan staan dat u vaker nachtdiensten heeft. U mag maximaal 7 diensten achter elkaar werken.

Hoeveel toeslag krijg je voor nachtdienst?

Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.

Is reistijd werktijd?

Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd. Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.

Hoelang moet je slapen na een nachtdienst?

– Probeer overdag minimaal zes uur, eventueel onderbroken, te slapen als je 's nachts gewerkt hebt. – Een dutje vroeg in de avond kan je helpen 's nachts wakker te blijven. – Gebruik eventueel oordopjes als geluiden je hinderen. – Vermijd slaapmiddelen.

Is nachtwerk zwaar?

Op voorwaarde dat een sectorcao of een cao op bedrijfsniveau het recht voorziet. De Nationale Arbeidsraad omschrijft in dit geval heel duidelijk wat een zwaar beroep is: werk in ploegen, in nachtdienst of in een stelsel van onderbroken prestaties.

Hoe kun je het beste slapen na een nachtdienst?

Slaaptips voor ná je nachtdienst
  1. Zet een zonnebril op als je naar huis fietst.
  2. Doe een korte powernap voor een lange autorit.
  3. Ontspan voor het slapengaan, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen.
  4. Gebruik geen alcohol, drugs of slaapmiddelen.
  5. Ga na het slapen naar buiten en zorg voor genoeg beweging.

Hoeveel verdien je meer met nachtwerk?

Het paritaire comité of de onderneming kan een hogere vergoeding bepalen. Het gaat om een bijzondere vergoeding van 1,37 euro/uur binnen de grenzen van het stelsel van nachtarbeid. Voor werknemers van 50 jaar en ouder wordt dit bedrag opgetrokken tot 1,64 euro/uur (bedragen per 1 november 2022).

Waarom hoofdpijn na nachtdienst?

Cafeïne helpt sommige mensen om beter wakker te blijven. Maar cafeïne kan het ook moeilijker maken om na een nachtdienst in slaap te vallen. En van cafeïne kunt u ook klachten krijgen, zoals hoofdpijn en een hart dat sneller klopt. Dat kan als u er te veel van neemt.

Heb je recht op pauze na 4 uur werken?

Er zijn regels voor uw pauzes en rusttijden. Zo heeft u recht op pauze als u langer dan 5,5 uur werkt. In uw cao kunnen afwijkende regels staan, bijvoorbeeld over doorbetaling tijdens uw pauze.

Is zondag dubbel betaald in de zorg?

'' Zo is in de CAO van verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg en in de CAO van ziekenhuizen vastgelegd dat er een toeslag van 60 procent geldt, voor mensen die werken op zaterdag vanaf 18 uur, op zon- en feestdagen tussen 00.00-24.00 uur en op 24 en 31 december tussen 18.00 en 24.00 ...

Hoeveel verdien je op zondag in de zorg?

Dan verdien je doordeweeks tijdens nachtdiensten tussen 00:00 uur en 06:00 €14,40 bruto per uur. Op zon- en feestdagen verdien je dan zelfs €16,- bruto per uur.

Hoeveel weekenden per jaar mag je werken in de zorg?

De werknemer heeft recht op ten minste 22 weekends vrij van iedere dienst per jaar. In overleg met de werknemer mag hiervan worden afgeweken, met dien verstande dat de werknemer per jaar ten minste dertien zondagen vrij van iedere dienst is.

Hoeveel nachtdiensten is gezond?

Volgens Van Dalen is het verder belangrijk om niet te veel nachtdiensten achter elkaar te draaien. 'Bij twee tot drie diensten raakt het bioritme minder ontregeld.

Hoeveel uur moet je rust tussen twee diensten?

Wettelijk recht op rust

Voor de rust na uw werktijd gelden de volgende regels: Na een werkdag mag u minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur.

Kan je werkgever je verplichten om in het weekend te werken?

U hoeft niet op zondag te werken. Behalve als u dit vooraf met uw werkgever heeft afgesproken. En als dit nodig is voor het werk, bijvoorbeeld als u bij de politie of in een ziekenhuis werkt.

Wat moet je eten in de nachtdienst?

Eet tijdens de nachtdienst vooral eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals een handje noten, een rijstwafel met pindakaas (en banaan), kwark of een gekookt ei. Eiwitten hebben een sterke verzadigende werking, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Kies tijdens je nachtdienst voor goede bronnen van koolhydraten.

Welke medische reden geen nachtdienst?

Een zwangere of pas bevallen werknemer kan bijvoorbeeld vier weken voor de bevalling en zes weken na de bevalling niet verplicht worden om te werken. Ook voor de maximale hoeveelheid werkuren gelden strengere regels, en van een zwangere werknemer mag niet gevraagd worden dat deze nachtdiensten draait.

Kan niet slapen voor nachtdienst?

Sta jezelf toe om wakker te zijn rond lunchtijd, eet en beweeg eventjes. Voel je de slaperigheid terugkomen ga dan weer 3 uur slapen. Je hebt dan nog genoeg tijd over in de avond voor je diner, TV kijken of om te sporten. Beweeg voordat je volgende nachtdienst begint.

Volgende artikel
Is 16 en 24 legaal?