When to Take Maternity Leave Medical Course

Hoelang mag je door zwangerschap in de ziektewet?

Gevraagd door: Sofie Olthof  |  Laatste update: 22 november 2023
Score: 4.8/5 (54 stemmen)

Als u zwanger bent en een WW-, Ziektewet- of loongerelateerde uitkering (WGA) van UWV krijgt, dan heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tijdens dit verlof ontvangt u een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Deze uitkering duurt minimaal 16 weken.

Hoe lang Ziektewet zwangerschap?

Bent u ziek door uw zwangerschap of bevalling en had u een loongerelateerde WGA-uitkering? Dan loopt deze uitkering door tot een periode van 10 tot 8 weken voor de dag na uw uitgerekende datum.

Kan je in de Ziektewet als je zwanger bent?

Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Hoelang mag je doorwerken als je zwanger bent?

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.

Wat doet een bedrijfsarts bij zwangerschap?

Na melding van de zwangerschap aan de werkgever wordt elke zwangere werknemer uitgenodigd voor een preventief consult bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt een risicoprofiel op, geeft voor- lichting en advies aan de zwangere werknemer en zonodig ook aan de werkgever en/of leidinggevende.

39 gerelateerde vragen gevonden

Wat als werken niet meer lukt door zwangerschap?

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Hoe ziekmelden zwanger?

Ziekmelden. Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.

Hoeveel krijg je doorbetaald als je zwanger bent?

Zwangerschapsuitkering via werkgever

Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient).

Wat zijn mijn rechten als zwangere werknemer?

Zwangere werknemers en werknemers die pas bevallen zijn, hebben tot 6 maanden na de bevalling recht op aangepaste werktijden, waaronder: Regelmatige werk- en rusttijden. Extra pauzes - in een rustruimte - tot maximaal een achtste van de werktijd. Een dienst van maximaal 10 uur.

Hoeveel pauze bij 8 uur werken zwanger?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Wat met ziekte tijdens zwangerschap?

Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen. Om deze uitkering te ontvangen, moet je als zwangere werkneemster een medisch attest met daarop de vermoedelijke bevallingsdatum bezorgen aan je ziekenfonds.

Hoe lang mag je ziek melden miskraam?

Miskraam tijdens de eerste 24 weken

Als je tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap een miskraam krijgt, dan kun je je ziekmelden. Dit doe je zoals het in jouw bedrijf normaal is.

Wat gebeurt er na 13 weken Ziektewet?

Na 13 weken ziekte kunt u voor de WW-uren een Ziektewet-uitkering krijgen. Wij betalen uw Ziektewet-uitkering dan per maand. Om de hoogte van uw uitkering per maand te bepalen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 21,75.

Hoeveel uur gaan werken na zwangerschap?

Zij heeft tot zes maanden na de bevalling recht op: stabiele en regelmatige arbeids - en rusttijden; maximaal 10 uur arbeid per dienst en maximaal 45 uren per 16 weken (of maximaal 50 uur per vier weken); extra pauzes (een achtste van de arbeidstijd; de werkgever moet het loon doorbetalen);

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Kan ik ontslag nemen tijdens zwangerschap?

Is ontslag mogelijk tijdens zwangerschap? Ja, dat is mogelijk. Het is wel van belang om als uitgangspunt te nemen dat een zwangere werkneemster ontslagbescherming geniet op basis van de wetgeving die geldt op gebied van zwangerschap en werk.

Is het verplicht om zwangerschapsverlof op te nemen?

U bent verplicht om na de bevalling 6 weken aaneengesloten bevallingsverlof op te nemen. De rest van uw bevallingsverlof mag u, in overleg met uw werkgever, over een periode van 30 weken flexibel opnemen. U kunt bijvoorbeeld alvast weer 1 of meer dagen per week gaan werken.

Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen.

Hoe lang verlof als je eerder bevalt?

Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de uitgerekende datum. Maar u bevalt 1 week eerder dan deze datum. Dan duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof in totaal 16 weken: 5 weken voor en 11 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.

Hoelang mag je je ziekmelden?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Wat moet je zeggen als je je wilt ziekmelden?

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Kan niet werken door bekkeninstabiliteit?

Op advies kun je contact opnemen met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van bekkeninstabiliteit. Overleg tevens wat de mogelijkheden zijn voor ondersteuning thuis en op je werk. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk op het werk of kun je tijdelijk minder werken of stoppen met werken.

Hoe lang mag je thuis blijven na een miskraam?

Dat kan na een week, maar ook na een paar weken, met of zonder partner. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.

Hoe hoog is Ziektewet-uitkering UWV?

De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. Om de Ziektewet-uitkering per week te berekenen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 5.