Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

Hoelang duurt het herstel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: Romy Tuithof  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (32 stemmen)

De meeste vrouwen kunnen na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller hersteld dan emotioneel. Bespreek met je werkgever en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.

Hoe lang herstel na verwijderen eileider?

Na de operatie

U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.

Wat te doen na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er zijn 3 behandelingen:
  • afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
  • een injectie met medicijnen.
  • een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.

Hoe snel weer zwanger na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duurt het meestal 6 tot 8 weken voor het hCG-hormoon uit uw bloed is. Als uw lichaam de zwangerschap zelf heeft gestopt, mag u na de eerste menstruatie weer opnieuw proberen om zwanger te worden. Ook na een operatie mag u het na de eerste menstruatie weer proberen.

Hoe lang geen seks na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Na een laparoscopie is het advies om 2 weken te wachten voordat je weer gemeenschap hebt, na een laparotomie 6 weken. Als een (deel van) de eileider verwijderd is kun je het best met de gynaecoloog overleggen wanneer je weer zwanger mag worden.

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang herstel na operatie buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De meeste vrouwen kunnen na een week weer werken. Soms ben je lichamelijk sneller hersteld dan emotioneel. Bespreek met je werkgever en zo nodig de bedrijfsarts wat een goed moment is om weer te gaan werken.

Hoe gevaarlijk is buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Als de diagnose van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te laat wordt gesteld, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben. De eileider waarin de eicel zich heeft vastgehecht, kan scheuren en een inwendige bloeding veroorzaken.

Kan je ongesteld worden bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e week van de zwangerschap, afhankelijk van de plaats waar de bevruchte eicel zich ingenesteld heeft. Er kan vaginaal bloedverlies optreden en/of u kunt pijn aan één kant van de buik krijgen. Een abnormale of late menstruatie kunnen passen bij de klachten.

Wat als je maar 1 eileider hebt?

Je hebt een probleem aan één of beide eileiders. Dit kan een negatief effect op je zwangerschapskans hebben. Als één eileider wel goed is, dan kan je spontaan zwanger worden. Zijn beide eileiders aangedaan, dan zijn je kansen veel kleiner.

Doet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap pijn?

Klachten / symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als de eileider te veel uitrekt kan hij scheuren. Er loopt dan bloed in de buikholte. Hierdoor krijgt u heftige buikpijn of een uitstralende pijn naar rug, schouders of bovenbenen. U kunt het gevoel hebben dat u moet poepen, zonder dat er wat komt.

Wat veroorzaakt buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De belangrijkste oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is beschadiging van de eileider(s) door: een infectie. een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap. een eerdere operatie aan de eileider.

Wat voel je bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is in de eerste weken moeilijk te herkennen. In het begin heb je vaak nog helemaal geen klachten. Het kan zijn dat je nog niet eens weet dat je zwanger bent. Klachten ontstaan meestal voor de 8e week van de zwangerschap.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Vaak niet te zien op de echo

Maar een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijker te zien. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. De eileider ligt tussen darmen naast de baarmoeder en is niet te zien op de echo. Soms is er een grijs gebied naast de baarmoeder te zien.

Hoe lang geen seks na verwijderen eileider?

U krijgt dan het advies mee om de eerste 6 weken na de operatie geen seks te hebben en geen tampons te gebruiken. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen.

Hoelang blijft je buik opgezet na een laparoscopie?

Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.

Hoe lang thuis na verwijderen baarmoeder?

De meesten mensen zijn na 4 tot 6 weken redelijk goed hersteld, bij anderen vergt het langere tijd. Dat betekent dat de meeste mensen na 4 tot 6 weken hun werkzaamheden en taken kunnen hervatten. Na een laparoscopische operatie kan dit zelfs al eerder zijn. Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig.

Hoe halen ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan weggehaald worden met een operatie. Dit gebeurt onder narcose. Meestal haalt de gynaecoloog de hele eileider weg waarin de bevruchte eicel zit. Soms alleen de bevruchte eicel (dan blijft de eileider zitten).

Kan je nog zwanger worden na verwijderen eileider?

Een sterilisatie bij de vrouw is een behandeling om zwangerschappen te voorkomen. Bij een sterilisatie sluit de gynaecoloog beide eileiders af of de eileiders worden verwijderd. Als de eileiders dicht zijn of zijn weggehaald, kunnen de zaadcellen de eicel niet meer bereiken en kunt u niet meer zwanger worden.

Welke week buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten treden meestal op tussen de 5e en de 12e week van de zwangerschap. Wanneer ze beginnen hangt onder andere af van de plaats waar de bevruchte eicel zich innestelt. Een ernstige situatie ontstaat als de eileider scheurt.

Heb je hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000. Op de echo ziet de gynaecoloog wel vocht of een zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon minder dan 1500.

Welke behandeling buitenbaarmoederlijke?

De behandeling bij een zwangerschap buiten de baarmoeder kan met medicijnen. Dit is een injectie in de bilspier. Laat daarna je bloed elke week controleren. Na 6 tot 8 weken is het zwangerschapshormoon meestal uit het bloed.

Hoe vaak komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap overleven?

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Er zijn 3 behandelingen: afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.

Hoe lang blijven zwangerschapshormonen in je lichaam na een miskraam?

Voor het verdwijnen van hCG na een miskraam wordt 9-35 dagen (mediaan 19 dagen) aangehouden. Er is na een miskraam, tenzij er verdenking is op een mola, geen reden om hCG te bepalen of een zwangerschapstest te verrichten. Het normale klinisch beloop kan worden afgewacht.

Waar buikpijn bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten. Zwangerschapsweefsel heeft buiten de baarmoeder niet genoeg ruimte om te groeien. Dit kan zorgen voor: wisselende klachten van buikpijn, vaak op de plaats van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap (links of rechts onderin de buik)