Hoe zorg je voor een veilig babybedje? (Consumentenbond)

Hoe zorg je voor een veilig bedje?

Gevraagd door: Sarah Bosch  |  Laatste update: 22 januari 2024
Score: 4.9/5 (48 stemmen)

De volgende tips kunnen je helpen om je baby heerlijk en veilig te laten slapen in zijn vers opgemaakte bed.
  • Geen grote knuffels. ...
  • Geen hoofdbeschermers of ander zacht materiaal. ...
  • Gebruik het juiste matras. ...
  • Gebruik geen slaapzakriemen. ...
  • Leg geen zeiltje in bed. ...
  • Gebruik een kruik veilig. ...
  • Vraag je kraamverzorgende om advies.

Hoe kan een baby veilig slapen?

Op de rug slapen

De veiligste slaaphouding voor een baby is slapen op de rug. De baby kan dan niet met de mond of neus tegen het matras aan liggen, wat de ademhaling zou kunnen belemmeren. Wij raden slapen op de zij of op de buik sterk af, zolang de baby zichzelf nog niet snel en makkelijk om kan draaien.

Hoe maak je een wiegje op?

Het wiegje of ledikantje maak je in de volgende volgorde op:
  1. Matras;
  2. Molton onderlegger;
  3. (Hoes)onderlakentje;
  4. Zeiltje;
  5. Molton onderlegger of flanellen luier;
  6. Hydrofielluier;
  7. Lakentje;
  8. Twee dekentjes.

Wat heb je nodig voor een babybedje?

De dingen die je nodig hebt voor het opmaken van een baby bed zijn een matrasbeschermer, een hoeslaken, een laken, een deken en eventueel een hydrofiele luier. Tot een leeftijd van 2 jaar is het verstandig om je kindje te laten slapen onder een laken en deken, want dit is het meest veilig.

Hoe dek je een ledikant op?

Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom molton hoeslaken baby?

Waarom een baby molton onmisbaar is

Baby moltons zijn sterk absorberend en nemen het vocht op dat het kindje tijdens de slaap verliest. Hiermee wordt het matras (zoals de naam dus al aangeeft) op een effectieve manier beschermd. Als u geen matrasbescherming heeft, trekt het vocht immers deels het matras in.

Wat is een veilig kinderbed?

Een veilig bed

Kijk na of EN 716 ergens op het bed staat. Dat betekent dat het voldoet aan de Europese norm. Kies voor een stabiel bed in onbeschadigd hout of roestvrij metaal van 90 tot 140 cm lang. Het bevat geen gaten, groeven, randen of uitsteeksels waaraan je kind zich kan vastklampen of optrekken.

Waar laat je je pasgeboren baby slapen?

Waar slaapt je baby:

Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.

Waar leg je je baby overdag te slapen?

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.

Wat doe je baby s nachts aan?

Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.

Wat is beter wiegje of ledikant?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.

Hoelang mag een baby in een wieg?

Een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van wieg naar ledikant. Een wieg is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is. Dat komt omdat je baby dan beweeglijker wordt en kan omrollen en zitten.

Waarom moet een baby eerst in een wieg?

Een wieg biedt geborgenheid

Een baby vindt geborgenheid fijn; hij/zij heeft immers negen maanden in een kleine én beschermde baarmoeder geleefd. Een wieg kan daarom de eerste maanden na de geboorte comfortabeler en vertrouwder voelen dan een groot ledikant.

Wat is veiliger slaapzak of deken?

dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.

Is een slaapzak veilig?

Je baby blijft in een slaapzak lekker warm en het is veilig om in te slapen. Extra beddengoed is niet nodig. De keuze is aan jouw want er is geen goed of fout. Je kan dus je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje leggen op het moment dat jij denkt dat je baby daar baat bij heeft.

Waarom baby niet in slaapzak?

Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.

Waarom slaapt baby alleen bij moeder?

Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.

Hoe vaak een baby in bad doen?

Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.

Hoe leer je een baby zelf in slaap vallen?

Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.

Hoe baby rustig krijgen voor slapen?

Slaaptips voor iedere baby
  1. Leg je baby moe in bed. Leg je baby in bed als hij moe is, maar nog wel wakker. ...
  2. Volg een vast bedritueel. ...
  3. Eigen bed of wieg. ...
  4. Zorg voor rust. ...
  5. Maak het 's nachts donker. ...
  6. Verschonen als het echt nodig is. ...
  7. Troost je baby als hij hard huilt. ...
  8. Zorg voor een goede temperatuur in de kamer.

Waarom baby op slaapkamer ouders?

Voordelen rooming-in

Rooming-in zou de kans op wiegendood dan ook aanzienlijk verminderen, bleek uit meerdere onderzoeken. Ouders krijgen daarom steeds vaker het advies om hun baby de eerste zes maanden op hun kamer te laten slapen.

Wat hoort niet thuis in een kinderbedje?

Plaats het bed niet in de nabijheid van een warmtebron. Laat niets achter in het bed of zet het bed niet in de buurt van een product dat een gevaar kan inhouden voor verstikking of wurging zoals gordijnkoorden, touwtjes, kussens, … Kies bij voorkeur de matras die standaard bij het kinderbed wordt geleverd.

Is Bedomranding veilig?

Weet dat bedomrandingen, knuffels en doekjes bij/op het gezicht sterk worden afgeraden. Allen verhogen het risico op wiegendood. Het gezichtje van baby dient onbedekt te zijn.

Waar zet je wiegje neer?

Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.