Hoe ziet je vagina eruit na zwangerschap?
Gevraagd door: prof. Vajèn van der Veen | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.5/5 (31 stemmen)
Je vagina kan er wat donkerder uitzien na de bevalling, een beetje paarsrood. Dat komt door de grote hoeveelheden bloed die naar je schaamlippen stroom. Meestal gaat dit vanzelf weer terug naar normaal. Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan.
Hoe voelt een verzakking na bevalling?
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Is je vagina niet meer strak na bevalling?
Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.
Waaruit bestaat Lochia?
Kraamvloed, ook wel kraamzuivering of lochia genoemd, zijn de vaginale uitvloeisels in de kraamtijd, tot zes weken na de geboorte. Ze bevatten bloed, slijm en moederkoekresten. In de loop van de tijd verandert de samenstelling: dag 3-5: Lochia rubra of rode uitvloei: bevat veel bloed.
Wat zijn de voortekenen van een bevalling?
Voorweeën
Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.
Hoe weet je of het rommelt voor de bevalling?
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.
Hoe kondigt de bevalling zich aan?
Bij 85-90% van de vrouwen kondigt de bevalling zich eerst aan door weeën, niet door het breken van de vliezen. Op enig moment bereiken jouw lichaam en je baby een punt waarop alles gaat samenwerken om je baby uit te drijven: de bevalling begint!
Wat als er stukje placenta achterblijft?
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Hoe ruikt lochia?
De geur van het bloedverlies na de bevalling ruikt eigenlijk een beetje als menstruatiebloed en wat zoetig. Als het bloed erg sterk of vies begint te ruiken, kan er sprake zijn van een infectie, of is er een deel van de placenta in de baarmoeder achtergebleven.
Wat is een riekende lochia?
Overleg met de verloskundige bij een bloeding, riekende lochia of grote stolsels (een stolsel groter dan een tennisbal). Een ontsteking van het endometrium, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), komt voor bij 1-2 % van de kraamvrouwen.
Kan een vagina weer strakker worden?
Bij een verstrakking van de vagina wordt zowel de vagina-ingang als de hele vagina zelf verstrakt. Hierbij gaat de cosmetisch gynaecoloog tot ongeveer 7 – 8 cm naar binnen toe om de spier- en het bindweefsel strakker te maken.
Hoe weet ik dat ik een verzakking heb?
U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen. U ziet of voelt de baarmoedermond bij de ingang van uw vagina.
Kan een huisarts zien of je een verzakking hebt?
De huisarts
Vaak wat minder uitgebreid. Wel zal de huisarts je ook inwendig willen onderzoeken om de verzakking te kunnen beoordelen. De huisarts kan je een ring geven of je doorverwijzen naar een gynaecoloog met het verzoek om een ring te laten plaatsen.
Hoe weet je of je een baarmoederverzakking hebt?
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
Wat is Kraamkoorts?
Kraamvrouwenkoorts is een verzamelnaam voor serieuze infecties die kunnen optreden na de bevalling, vaak met hoge koorts als gevolg. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een ontsteking in of rond de baarmoeder. De symptomen treden op tussen de 1 en 10 dagen na de bevalling. Het is een ernstige aandoening.
Hoe lang verlies je wondvocht na bevalling?
Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet. Als u wat actiever wordt na de bevalling, dan kan het bloedverlies weer wat meer worden of even terugkomen.
Wat is vloeien?
Vaginaal bloedverlies houdt in dat er bloed uit uw vagina komt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens uw zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen.
Waarom komt placenta niet los?
In principe moet de placenta binnen een uur na geboren worden. Een enkele keer lukt het echter niet om de placenta geboren te laten worden. De verloskundige heeft dan al van alles geprobeerd, van het meedrukken op je buik, tot het geven van medicijnen om de placenta los te krijgen, echter allemaal zonder resultaat.
Wat is Restweefsel miskraam?
Wanneer het zwangerschapsweefsel niet wordt afgestoten of als er na twee weken bij de echo nog weefselresten in de baarmoeder te zien zijn, kunt u in overleg met uw arts kiezen om af te wachten. Ongeveer 80% van het restweefsel wordt in de zes weken na een opgewekte miskraam alsnog spontaan afgestoten.
Waarom placenta controleren?
Hormonen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap en uiteindelijk de bevalling zijn ook door deze placenta geproduceerd. De conditie van de placenta laat dus veel zien hoe deze gefunctioneerd heeft tijdens de zwangerschap. Daarom wordt er gekeken naar het gewicht en of alles er nogmaal uitziet.
Is een baby rustig voor de bevalling?
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Hoe lang menstruatiepijn voor bevalling?
Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.
Hoe onderzoek je een verzakking?
De gynaecoloog vraagt eerst of u wilt persen. Soms is dan al een verzakking te zien. U krijgt een speculum (spreider) in de vagina, zodat deze een stukje open blijft. De gynaecoloog onderzoekt de baarmoedermond en top van de vagina.
Kun je een verzakking terug duwen?
Soorten verzakkingen
Soms moet u de blaasverzakking met de hand terugduwen om te kunnen plassen. Verzakking van de dikke darm (rectocèle) Deze verzakking kan gepaard gaan met een moeizame stoelgang. Soms moet u zelf de darmverzakking met de hand terugduwen om ontlasting te kunnen maken.
Wat moet je niet doen bij een verzakking?
Zet je je schrap door je adem in te houden en vervolgens naar beneden te drukken in je bekkenbodem? Dit zet onwijs veel druk in je romp en op je bekkenbodem! Deze vorm van stabiliseren kan een verzakking verergeren, alsook andere klachten zoals urineverlies.
Hoe weet je of je baby intelligent is?
Hoe vaak mag je ziek zijn op school mbo?