Hoe ziet een zwangerschapsverklaring eruit?
Gevraagd door: prof. Fabian van Hugenpoth tot den Berenclauw LLM | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.1/5 (15 stemmen)
Een zwangerschapsverklaring is een formulier of brief waarin staat dat je zwanger bent en wat je verwachte uitgerekende datum is. Je ontvangt de verklaring van je verloskundige of huisarts zodra deze datum bekend is. Meestal is dit bij het eerste of tweede bezoek, als je de termijnecho hebt gehad.
Is een zwangerschapsverklaring verplicht?
Momenteel moet een werkgever een zwangerschapsverklaring bewaren voor een werkneemster die een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV krijgt. In de zwangerschapsverklaring bevestigt een arts of verloskundige dat de werkneemster zwanger is en staat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeld.
Hoe lang moet de werkgever de Zwangerschapsverklaring bewaren en waarom?
Uw werknemer bewaart deze verklaring in haar eigen administratie. U hoeft de zwangerschapsverklaring dus niet te bewaren. Tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering kunnen wij uw werknemer om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle.
Hoeveel geld krijg je tijdens zwangerschapsverlof?
Zwangerschapsuitkering via werkgever
Meestal ontvangt uw werkgever de uitkering. Hij betaalt dan uw loon gewoon door tijdens uw verlof. De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Heb ik recht op een zwangerschapsuitkering?
Als u in dienst bent bij een werkgever, dan heeft u bij zwangerschap recht op zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering (WAZO). Uw werkgever vraagt namens u de uitkering aan. UWV betaalt de uitkering meestal aan uw werkgever en uw werkgever betaalt gewoon uw loon door.
Heeft iedereen recht op zwangerschapsverlof?
Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.
Waar heb je recht op bij zwangerschapsverlof?
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Wie betaald het zwangerschapsverlof?
Dan heeft zij rond haar bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). U vraagt deze uitkering voor haar aan. U ontvangt de uitkering van UWV en betaalt tijdens het verlof gewoon het loon aan uw werknemer door.
Hoe bereken je je zwangerschapsverlof?
Uw zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van uw bevalling. Het begin van uw verlof berekent u door vanaf de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof.
Wat kost een zwangere werknemer?
Uitkering zwangerschap
De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximum dagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.
Wat is Flexibiliseringsperiode zwangerschap?
Als uw werknemer zwanger is van een tweeling of meerling kan zij ervoor kiezen om het zwangerschapsverlof in te laten gaan tussen de 10 en 8 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Deze periode van 2 weken heet de flexibiliseringsperiode.
Wat is een zwangerschapsverklaring en door wie wordt deze opgesteld?
Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van uw huisarts of verloskundige, waarin staat dat u zwanger bent en wanneer de uitgerekende datum is. U bewaart deze verklaring in uw eigen administratie.
Hoe lang mag je zwanger vliegen?
KLM raadt aan om niet meer te vliegen na 36 weken zwangerschap. We raden jou en de baby ook aan niet meteen de eerste week na de geboorte te vliegen. Ben je in verwachting van meerdere kinderen, raadpleeg dan altijd je arts voor de vlucht.
Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?
Recht op aangepaste werkomstandigheden
Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.
Wat moet ik nog regelen voor de bevalling?
- 5 weken. Meld je aan bij een verloskundige of verloskundigenpraktijk.
- 8 - 10 weken. Eerste bezoek aan de verloskundige.
- 8 - 12 weken. Je eerste echo.
- 12 weken. Regel je kraamzorg.
- 12 weken. Schrijf je gratis in voor de blije doos en het magazine WIJ (4x per jaar)
Kun je vliegen als je zwanger bent?
Vliegen mag tot 36 weken. Vrouwen die een meerling verwachten mogen tot 32 weken vliegen. Na 28 weken zwangerschap moet je een fit to fly-verklaring meenemen. Je huisarts of verloskundige mag deze niet invullen.
Hoeveel zwangerschapsverlof 2022?
Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken. Moeders hebben op dit moment 16 tot 20 weken betaald zwangerschapsverlof en vanaf 1 augustus 2022 komen daar 9 weken deels betaald ouderschapsverlof bij.
Hoe berekend UWV mijn zwangerschapsverlof?
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering is 100% van uw dagloon. Wij berekenen uw dagloon op basis van het sv-loon dat u verdiende tijdens het dienstverband waarin uw zwangerschaps- en bevallingsverlof begon.
Hoe kan ik mijn vakantiedagen berekenen?
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Wie betaalt pensioen tijdens zwangerschapsverlof?
Als je met zwangerschapsverlof gaat, loopt je pensioenopbouw gewoon door. Daar hoef je niets voor te regelen. Ga je na je zwangerschapsverlof nog met onbetaald verlof, dan verandert je pensioenopbouw mogelijk wel. >>
Hoeveel vergoed UWV zwangerschapsverlof?
Een zwangerschapsuitkering is 100% van het dagloon. Wij berekenen het dagloon op basis van het sv-loon dat uw werknemer verdiende tijdens het dienstverband waarin haar verlof begon.
Hoe lang moet je in dienst zijn voor zwangerschapsverlof?
U vraagt zwangerschapsverlof aan bij uw werkgever, minimaal 3 weken voordat uw verlof begint. U moet bij uw aanvraag een zwangerschapsverklaring laten zien. Deze verklaring krijgt u van uw arts of uw verloskundige. Hierin staat uw uitgerekende bevallingsdatum.
Hoe bevallingsverlof aanvragen?
Zwangerschapsverlof aanvragen
Je moet je werkgever een medisch attest bezorgen, met daarin vermeld: de vermoedelijke bevallingsdatum en de datum waarop je je verlof wil nemen. Verwittig ook op tijd je ziekenfonds of ten laatste bij het begin van de 6 weken die aan de bevalling voorafgaan.
Heb je recht op zwangerschapsverlof met 0 uren contract?
Ouderschapsverlof en nulurencontract
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt volgens uw arbeidscontract. Maar in een nulurencontract staat niet hoeveel uren u werkt. Voor de berekening van het verlof moet u weten hoeveel uren u per week werkt.
Hoeveel weken zwanger vliegen KLM?
KLM raadt aan om niet meer te vliegen na 36 weken zwangerschap. We raden jou en de baby ook aan niet meteen de eerste week na de geboorte te vliegen. Ben je in verwachting van meerdere kinderen, raadpleeg dan altijd je arts voor de vlucht.
Welke organisatie komt op voor de kinderrechten?
Hoeveel uur mag je op school zitten per week?