Hoe ziet de man eruit? (NT2 Breakthrough, 1.1, A1)

Hoe ziet een vruchtbaarheidsonderzoek eruit?

Gevraagd door: dr.h.c. Cas Dijkstra Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.1/5 (62 stemmen)

Om te kijken of de eileiders open zijn, wordt er vloeistof in de baarmoeder ingebracht. Deze vloeistof loopt via de eileiders de buikholte in. Met behulp van een vaginale echo, röntgenonderzoek of een kijkoperatie kan worden beoordeeld of de eileiders open zijn.

Hoe gaat een vruchtbaarheidsonderzoek vrouw?

Er zijn verschillende manieren om dit te onderzoeken: via een hysterosalpingografie (= baarmoederfoto of HSG), TVE (= transvaginale endoscopie) of een laparoscopie (kijkoperatie). Bij een HSG of baarmoederfoto krijgt u via een slangetje contrastvloeistof in de baarmoederholte en eileiders gespoten.

Wat doen ze bij een vruchtbaarheidsonderzoek?

Een vruchtbaarheidsonderzoek of fertiliteitsonderzoek is een onderzoek om stoornissen op te sporen die het ontstaan van een zwangerschap in de weg kunnen staan.

Hoe test ik vruchtbaarheid?

Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.

Wat is een vruchtbaarheidsbehandeling?

Als zwanger worden niet vanzelf gaat kan in sommige gevallen een vruchtbaarheidsbehandeling uitkomst bieden. In het Catharina Ziekenhuis kunt u terecht voor vruchtbaarheidsbehandelingen zoals het opwekken van de eisprong, IUI en IVF/ICSI. Afhankelijk van de oorzaak van het niet zwanger raken, wordt een keuze gemaakt.

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke soorten IVF zijn er?

Hieronder staan de meest voorkomende vruchtbaarheidsbehandelingen.
 • Hormonen voor eisprong. ...
 • Kunstmatige inseminatie of IUI bij verminderde zaadkwaliteit. ...
 • IVF of ICSI bij verminderde vruchtbaarheid vrouw en/of man. ...
 • MESA, PESA of TESE bij ontbreken zaadcellen.

Hoe oud moet je zijn voor IVF?

Leeftijdsgrens. De grens voor het ondergaan van vruchtbaarheidsbehandelingen met eigen eicellen ligt in Nederland rond 45 jaar. De meeste klinieken hanteren echter een leeftijdsgrens die ligt rond de 42 jaar.

Hoe kan ik mijn zaad testen?

SwimCount is een thuistest die je in staat stelt om je spermakwaliteit (beweeglijkheid van de zaadcellen) te meten. Dit betekent dat zowel de beweeglijkheid van het sperma als de hoeveelheid zaadcellen wordt gemeten. Maar liefst 20% van de mannen heeft een te lage spermakwaliteit.

Hoe ik merkte dat ik zwanger was?

Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn. Een lichte innestelingsbloeding en de vermoeidheid zie je vaak ontstaan in de vierde week van de zwangerschap.

Kan je vruchtbaarheid testen man?

Een spermatest is een vruchtbaarheidstest voor mannen, waarmee je de kwaliteit van sperma kunt onderzoeken. In het laboratorium wordt beoordeeld hoeveel zaadcellen er aanwezig zijn, hoe beweeglijk de zaadcellen zijn en of de zaadcellen er normaal uitzien. Voor de test moet je het sperma opvangen in een potje.

Waarom eileiders doorspoelen?

Met het doorspuiten van de eileiders wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld. Het aantal zwangerschappen na het doorspoelen van de eileiders met oliecontrast lag ruim 10% hoger dan bij het gebruik van een contrastmiddel op waterbasis.

Wat kun je doen om vruchtbaarheid te bevorderen?

Vruchtbare tips voor jou
 1. Eet gezonde en gevarieerd. ...
 2. Vermijd roken, alcohol en drugs. ...
 3. Neem zo min mogelijk light-producten. ...
 4. Beweeg voldoende. ...
 5. Zorg voor een gezond gewicht. ...
 6. Drink niet te veel cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, thee en cola. ...
 7. Pas op met medicijngebruik. ...
 8. Zorg voor ontspanning.

Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?

Anovulatie vertaalt zich doorgaans in problemen met de cyclus, zoals amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft.

Hoeveel procent van de vrouwen kan niet zwanger worden?

Bij 30% van de koppels is de vrouw onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is de man onvruchtbaar. Bij 30% van de koppels is zowel de man als de vrouw onvruchtbaar. Bij 10% van de koppels is de oorzaak van de onvruchtbaarheid onbekend (we hebben het dan over idiopathische onvruchtbaarheid).

Wie dacht ongesteld te worden maar toch zwanger?

Je kunt natuurlijk niet ongesteld worden en tegelijk ook zwanger zijn. Als er in de cyclus een eicel bevrucht wordt, nestelt dit eitje zich in het baarmoederslijmvlies. De hormonen die gezorgd hebben voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies blijf je produceren en dus word je niet ongesteld.

Kan je zwanger worden als je na de seks plast?

Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen. Door een kussen onder je billen te plaatsen, kantelt je bekken. Zo help je de zaadcellen de goede richting op.

Hoe voelde jij je op je NOD?

NOD symptomen

De NOD, dus het uitblijven van je menstruatie, is vaak een eerste teken van dat je zwanger bent. Maar ook dan kun je al last hebben van andere zwangerschapssymptomen. Zoals misselijkheid, vermoeidheid, een sterker reukvermogen en gevoelige borsten.

Hoe duur is een sperma onderzoek?

We kregen potje mee van huisarts, konden thuis staal nemen en dan direct afgeven bij het labo. Na paar dagen wisten we resultaat. Als ik mij niet vergis viel die factuur van labo zeer goed mee. Rond de 20 euro dacht ik.

Hoe groot is de kans om zwanger te worden met IVF?

IVF/ICSI behandeling succeskans

Van de patiënten die in 2020 begonnen aan een IVF of ICSI behandeling, kreeg ongeveer 87% een punctie en 77% een terugplaatsing. Ongeveer 32% van de patiënten werd zwanger (positieve zwangerschapstest) en 23% was doorgaand zwanger (minstens 10 weken na de punctie).

Hoeveel kinderen met IVF?

Eén op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind

In 2019 is het aantal 'verse' IVF/ICSI-behandelingen t.o.v. 2018 marginaal afgenomen tot 13.341, waarbij het aantal IVF-baby's met 5.522 (+6%) nog nooit zo hoog was. Hiermee was één op de 30 baby's in Nederland een IVF-kind.

Wat is de maximale leeftijd om zwanger te worden?

Het aantal vrouwen van 35 jaar en ouder dat zwanger is of van plan is zwanger te worden, is nog nooit zo hoog geweest. Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces.

Wat is beter IVF of ICSI?

Bij IVF wordt de eicel samengebracht met zo'n 100.000 zaadcellen. Het bevruchten van de eicel gaat dan verder vanzelf. Bij ICSI wordt er één goede zaadcel geselecteerd en direct in de eicel geïnjecteerd (zie afbeelding). ICSI wordt dan ook voornamelijk gebruikt wanneer de kwaliteit van het zaad slecht is.

Wat zijn de nadelen van IVF?

Ivf heeft ook nog deze nadelen:
 • Je moet vaak naar het ziekenhuis. Het kost dus veel tijd en je moet misschien veel regelen met je werk.
 • De eicel wordt met een holle naald uit je eierstok gehaald. ...
 • Bij een zwangerschap is de kans op een miskraam iets groter.
 • Je hebt iets meer kans op een zwangerschap buiten de baarmoeder.

Hoe pijnlijk is een punctie IVF?

Wat voel je tijdens de punctie? Over het algemeen is de pijn tijdens de punctie goed te doen. In elk ziekenhuis wordt hier pijnstilling voor gebruikt, maar de manier waarop is overal verschillend. Het ene ziekenhuis gebruikt pijnstilling via het infuus.

Wat is anovulatie?

De tijd tussen twee menstruaties ligt meestal tussen 26 tot 36 dagen. Dan is er sprake van een cyclus die samen gaat met een regelmatige eisprong, ook wel ovulatie genoemd. Soms komt het voor dat er minder vaak of helemaal geen eisprong is. Dit laatste heet anovulatie.

Vorige artikel
Wat te doen met je petekind?
Volgende artikel
Is kinderopvang hetzelfde als BSO?