Vleesboom - Klachten en verwijderen

Hoe ziet een vleesboom er uit?

Gevraagd door: Olaf die Pelser D  |  Laatste update: 3 maart 2024
Score: 4.8/5 (3 stemmen)

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Wat merk ik van een vleesboom? U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent.

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Kun je een vleesboom zien op een echo?

Onderzoek vleesboom

Eventueel kan hierbij een uitstrijkje afgenomen worden. Inwendig onderzoek: de gynaecoloog kan zo beoordelen hoe groot de baarmoeder is. Inwendige echo: hiermee kan de plaats en grootte van de myomen meestal goed beoordeeld worden. Myomen vanaf een halve centimeter groot kunnen gezien worden.

Wat gebeurt er als je een vleesboom hebt?

Een vleesboom geeft meestal weinig klachten. Of u klachten heeft, hangt af van de plaats en de grootte van de vleesboom. Vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten of hevig bloedverlies veroorzaken. Bij overmatig bloedverlies kunt u bloedarmoede (anemie) krijgen.

31 gerelateerde vragen gevonden

Waarom krijg je een vleesboom?

Oorzaak. De precieze oorzaak van het ontstaan van een myoom is onbekend en wordt nog onderzocht. Wel is bekend, dat myomen onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zich kunnen ontwikkelen.

Hoe halen ze een vleesboom weg?

Hoe wordt de operatie uitgevoerd? Een vleesboom verwijdering via een kijkoperatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de navel, waardoor de buik gevuld wordt met koolzuurgas (CO2).

Kan een vleesboom kwaad?

Een vleesboom is een goedaardige bal in de spierlaag van de baarmoeder. De medische term voor een vleesboom is een myoom. Een vleesboom geeft meestal geen klachten. Soms is behandeling wel nodig.

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.

Welke pijn bij vleesboom?

Myomen worden dan ook vaak bij toeval ontdekt bij een inwendig onderzoek. Als u wel klachten heeft dan bestaan die klachten voornamelijk uit menstruatiepijn, veel en langdurig bloedverlies en tussentijds bloedverlies. Een groot myoom kan rugklachten of een zeurderige pijn in de onderbuik veroorzaken.

Kan een vleesboom knappen?

Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.

Hoe snel groeit een vleesboom?

De snelheid waarmee myomen groeien wisselt heel sterk. Soms kan het jaren duren voor een myoom zo groot is als een knikker, terwijl andere binnen een paar jaar de afmeting van een flinke sinaasappel of nog veel groter kunnen bereiken. Ongeveer 30% van alle vrouwen boven de 30 jaar heeft één of meer myomen.

Kan je vleesboom voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Kun je een vleesboom verliezen?

Het is dan vaak mogelijk ze met een laparoscopische operatie te verwijderen, al is dit niet altijd nodig. Liggen de vleesbomen helemaal of voor een groot deel in de baarmoederholte, dan kan de gynaecoloog deze meestal via de vagina met behulp van een hysteroscoop uit de baarmoederholte verwijderen.

Kan een vleesboom rugklachten veroorzaken?

Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.

Hoe ontdekt een vrouw dat ze baarmoederhalskanker heeft?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Is baarmoeder kanker te zien op echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Hoe merk je dat je baarmoederhalskanker hebt?

Bloedverlies bij geslachtsgemeenschap: bloedingen die optreden tijdens of na seksueel contact kunnen een indicatie zijn van baarmoederhalskanker. Abnormale afscheiding en hevige pijn: veranderingen in vaginale afscheiding, zoals een ongewone geur of kleur, samen met ernstige pijn.

Welke medicijnen tegen vleesboom?

Medicijnen bij vleesbomen
  • Prostaglandine-synthetase-remmers (diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen)
  • Tranexaminezuur (Cyklokapron®)
  • De pil.
  • Progesteronpreparaten (Orgametril®, Primolut N®, Cerazette®, Implanon®, Mirena®)
  • LHRH-analoog.

Hoe voel je een vergrote baarmoeder?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Hoeveel vrouwen hebben een vleesboom?

Een vleesboom (myoom) is een goedaardige knobbel die op of in de spierwand van de baarmoeder groeit. Myomen bestaan voornamelijk uit spierweefsel en komen voor bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen.

Hoe groot is een grote vleesboom?

De vleesboom kan een millimeter groot zijn, maar ook meer dan tien centimeter worden. Het is een goedaardige knobbel en u ervaart er vaak geen klachten door. Soms is het wel nodig om behandeld te worden.

Wat is het verschil tussen een vleesboom en een poliep?

Verschil tussen poliepen en myomen

Ze lijken op elkaar en verschillen vooral in structuur. Een poliep is een soort uitstulpsel van het baarmoederslijmvlies; een myoom is een uitstulpsel van de spier van de baarmoeder. Een myoom kan erg verschillen van omvang en van plek en geeft vaak meer klachten dan poliepen.

Heeft iedereen een vleesboom?

Wie heeft myomen? 20 tot 30 procent van de witte vrouwen en 50 tot 60 procent van de donkere vrouwen hebben vleesbomen. Vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad, krijgen vaker myomen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op het ontstaan van vleesbomen.