Vlog #98: 38 weken zwanger & Mees is geboren!

Hoe ziet een baby van 38 weken eruit?

Gevraagd door: bacc. Olivier Ahmadi MPhil  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (48 stemmen)

Dit gebeurt er met je baby als je 38 weken zwanger bent
De huid is rozig van kleur en het haar van je baby kan al 5 centimeter lang zijn. Ook de nageltjes zijn al lang geworden. Ze zijn echter nog niet zo hard en stevig als die van ons. Het zijn meer een soort vliesjes.

Hoe groot kans bevallen 38 weken?

Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op!

Hoeveel weegt een baby bij 38 weken zwangerschap?

Je baby in week 38

48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren. Je baby schudt nog de laatste donshaartjes van zich af.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Hoe weet je of je baby is ingedaald?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe beweegt een ingedaalde baby?

Als je baby eenmaal ingedaald is, heeft dat een aantal voordelen. Je baby draait zich niet meer in een andere positie. Hij ligt dus alvast goed klaar voor de geboorte. Omdat je baby een stuk lager ligt, drukt je baarmoeder minder op je longen.

Kan je het voelen als je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Hoe weet je of het rommelt voor de bevalling?

Harde buiken/Oefenweeën

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Hoe gedraagt de baby zich vlak voor de bevalling?

Er zijn sterke aanwijzingen dat de baby het signaal geeft dat de bevalling begint. De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.

Kan de bevalling ineens beginnen?

Je bent alleen nog maar bezig met bevallen. In 90 % van de gevallen begint de bevalling met weeën. De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken.

Hoeveel kg aangekomen 39 weken zwanger?

Inmiddels ben je gemiddeld 8 tot 12 kilo aangekomen..

Wat te doen 38 weken zwanger?

38 weken zwanger tot 39 weken zwanger

Zorg dus dat je een dagelijkse routine hebt die je kan doorlopen. Dan heb je altijd iets omhanden, en weet je ook waar je over een uur mee bezig bent. Ook al bestaat je structuur uit het kijken van je favoriete serie, gevolgd door een dutje…

Wat voel je bij Indalingsweeen?

De meeste vrouwen omschrijven het als een menstruatieachtige pijn. Dit gaat soms gepaard met een stekende pijn in de vagina of liezen. In tegenstelling tot weeën tijdens de bevalling, duren indalingsweeën vaak maximaal 30 seconden en stopt het na een paar uur.

Welke week bevallen meeste vrouwen?

De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap. Als je zwangerschap langer duurt dan 42 weken, nemen de risico's voor kind en moeder toe. Je verloskundige verwijst je naar het ziekenhuis voor de bevalling.

Hoe groot is de kans dat je eerder bevalt?

Ruim 75% van de zwangere vrouwen bevalt vlak voor of vlak na de uitgerekende datum. Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.

Welke week de meeste bevallingen?

De chemie tussen jou en je kindje…

De meeste bevallingen beginnen tussen 37-42 weken zwangerschap.

Is een baby druk of rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Wat is gerommel voor bevalling?

Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.

Hoe laat beginnen de meeste bevallingen?

De meeste bevallingen beginnen tussen de 37e en 42e week. Maar wanneer begint de bevalling nou eigenlijk en waaraan kun je dat merken? In ongeveer 90% van de gevallen begint een bevalling met weeën, in 10% met het breken van de vliezen.

Waar in de buik beginnen de weeën?

Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.

Hoe kom je erachter of je ontsluiting hebt?

Door te toucheren voelt de verloskundige hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Dit doet zij met twee vingers in je vagina te brengen en een ronddraaiende beweging te maken. De verloskundige draagt hierbij steriele handschoenen.

Hoe voelt het als je baarmoedermond verweekt?

Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.

Hoe lang rondlopen met 4 cm ontsluiting?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Kan de baby nog draaien als het ingedaald is?

Het indalen van je kind heeft voordelen: De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Hoe voel je baby bewegen?

De eerste bewegingen

Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'.

Volgende artikel
Met wie werkt Kind en Gezin samen?