15 dingen die ik écht niet wist over zwanger zijn?! Sanny zoekt Geluk

Hoe zeggen dat je zwanger bent op het werk?

Gevraagd door: dr. Xavi van der Meer  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (40 stemmen)

Jij bepaalt zelf wanneer je op je werk vertelt dat je zwanger bent. Er geldt wel één voorwaarde: je moet op zijn laatst 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint, je werkgever informeren. Let op: Het is verstandig om je werkgever eerder te informeren, bijvoorbeeld nadat je 3 maanden zwanger bent.

Hoe vertel je dat je zwanger bent op je werk?

Zorg voor een schriftelijk bewijs. Je zwangerschap melden doe je niet terloops aan de koffiemachine – een mondelinge verwittiging volstaat niet. Je moet namelijk ook een schriftelijk bewijs voorzien. Dat kan in de vorm van een aangetekend schrijven met een doktersattest waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat.

Hoeveel weken zwanger vertellen op werk?

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent.

Hoe werkgever inlichten over zwangerschap?

Vanaf het moment dat je zwanger bent, heb je er alle belang bij je werkgever daarvan op de hoogte te brengen. Je brengt het best een doktersbriefje binnen met de vermoedelijke datum van de bevalling. Je moet ook op tijd je mutualiteit op de hoogte brengen.

Hoeveel uur per dag mag je werken als je zwanger bent?

Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waar heb je recht op als je zwanger bent?

Na de bevalling heeft de echtgenoot of partner van de moeder recht op geboorteverlof (ook wel gekend onder de naam vaderschapsverlof). Beide ouders hebben na de bevalling ook recht op ouderschapsverlof.

Hoeveel maanden Kolfrecht?

Hoe vaak mag je kolven op werk? Volgens jouw kolfrecht mag je zo vaak en zo lang als nodig is kolven of borstvoeding geven, met een maximum van een kwart van je werkdag of -dienst. De tijd waarin je dit doet krijg je gewoon doorbetaald. Je hebt dit recht tot je kind 9 maanden is.

Welke week positiekleding?

Wanneer je zwangerschapskleding nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Bij de ene vrouw zitten broeken en rokken met 8 weken al niet prettig meer, terwijl de ander met 20 weken haar gewone kleren nog aankan. De meeste vrouwen stappen in de derde of vierde maand toch echt over naar positiekleding.

Waarom is er een 12 weken grens zwangerschap?

Voor veel vrouwen is dit een magische grens! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn nu klaar en de kans op een miskraam wordt steeds kleiner.

Hoeveel weken zwangerschap bekend maken?

Veel aanstaande moeders doen dit rond de 12e week van hun zwangerschap. Het eerste trimester is voorbij en de verloskundige heeft kunnen beoordelen of alles tot nu toe goed gaat met het kindje. Ouders en goede vriendinnen mogen het nieuws vaak al eerder weten. Er is echter geen goed of fout moment.

Wat gebeurt er in week 10 van de zwangerschap?

Dit gebeurt er met je baby als je 10 weken zwanger bent

De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien. De oorschelpen zijn nu zichtbaar op het hoofdje, dat snel groeit om ruimte voor de hersenen te maken.

Waarom pas na 12 weken vertellen dat je zwanger bent?

Vertellen dat je zwanger bent

Na 12 weken zwangerschap is de kans op een miskraam heel klein. Daarom wachten de meesten tot deze week met het bekend maken. Daarnaast hebben jullie dan samen even de tijd gehad om eraan te wennen en van te genieten. Wanneer je het ook vertelt, het is goed, doe wat bij jou past.

Kun je na 12 weken nog een miskraam krijgen?

Bij een miskraam wordt meestal gesproken over het verlies van een kindje voor 12 weken, maar het kan ook voor komen dat je het kindje na 12 weken verliest, er wordt dan gesproken van een late miskraam of een intra uterine vruchtdood (IUVD).

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Hoe groot is je buik bij 7 weken zwanger?

Geen buik bij 7 weken zwanger

Wanneer je 7 weken zwanger bent, is het goed mogelijk dat je buik nog helemaal niet gegroeid is. Ook dit is normaal. Het verschilt per persoon wanneer een zwangere buik gaat groeien. Je kan zelfs afvallen als je 7 weken zwanger bent.

Waar op letten bij positiekleding?

Zwangerschapskleding houdt rekening met de gebieden waar je rek nodig hebt in je kleding. Dus de maat die je normaal hebt, kun je meestal ook aanhouden voor zwangerschapskleding. Let erop dat het niet te groot is, maar ook niet knelt. Gedurende je zwangerschap 'groei' je in de kleding.

Hoe lang mag je kolven op je werk?

Gedurende de eerste 9 maanden na de bevalling heeft de werkneemster het recht het werk te onderbreken om in alle rust en afzondering haar kind borstvoeding te geven dan wel af te kolven. Hiervoor mag maximaal 1/4 van de werktijd gebruikt worden (zie Arbeidstijdenwet, artikel 4:8).

Hoe lang mag je kolven op werk?

Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd

U heeft tijdens de eerste 9 maanden van uw kind het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van uw werktijd per dienst in beslag nemen. Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen.

Waar moet een kolf ruimte aan voldoen?

De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn. In de ruimte moet een bed of rustbank staan. Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig. Het dient een ruimte te zijn zonder risico's, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen.

Hoe weet je zeker dat je niet zwanger bent?

Hormonen en veranderingen in je lichaam

Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.

Wat krijg je bij je eerste kind?

Elk kindje dat geboren wordt heeft recht op de Kinderbijslag of het Groeipakket. Dat bestaat uit 2 vaste bedragen, namelijk het eenmalige Kraamgeld of Startbedrag en het maandelijkse basisbedrag. Afhankelijk van jouw situatie kan nog recht hebben op bijkomende premies en toeslagen.

Hoeveel geld krijg je als je zwanger bent?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon. Een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van uw uitkering.

Waarom wachten met vertellen over zwangerschap?

Moment van aankondiging

Veel toekomstige ouders kiezen ervoor om te wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben. De kans op een miskraam daalt daarna namelijk drastisch (80% van de miskramen gebeurt in de eerste 3 maanden).

Vorige artikel
Wat ben je na baby?