Pap and HPV Testing

Hoe werkt zelftest HPV?

Gevraagd door: mr. Marijn Verhoeven AD  |  Laatste update: 2 december 2023
Score: 4.8/5 (60 stemmen)

Met een zelftest kun je wat slijm uit je vagina halen. Dit stuur je op naar het laboratorium. Daar testen ze of er HPV in jouw slijm zit. HPV is een virus dat kanker kan geven, zoals baarmoederhalskanker.

Hoe betrouwbaar is die HPV zelftest?

Is de uitslag van de zelfafnameset net zo betrouwbaar als van het uitstrijkje bij de huisarts? Antwoord. Ja, deze is net zo betrouwbaar. Wel belangrijk: de uitslag van de zelfafnameset geeft alleen aan of u wel of geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) heeft.

Hoe werkt een zelftest uitstrijkje?

Met de zelfafnameset neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt u naar het laboratorium. In het laboratorium wordt de zelfafnameset onderzocht op HPV. De zelfafnameset test alleen op HPV.

Hoe weet je of je drager bent van HPV?

De enige manier waarop je verder kunt weten dat je HPV hebt als het virus is ontdekt door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Of als je via je huisarts een uitstrijkje krijgt, omdat je klachten heb die baarmoederhalskanker kunnen zijn.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
  • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
  • bloedverlies buiten de menstruatie om.
  • veranderde vaginale afscheiding.

Heb je HPV voor altijd?

Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. In ongeveer 10%-20% van de gevallen gebeurt dat niet. Dan kan na vele jaren kanker ontstaan. Ongeveer dertien hoog-risico typen HPV kunnen kanker veroorzaken.

Kan ik me testen op HPV?

Vrouwen worden vanaf hun 30e elke 5 jaar opgeroepen voor een gratis hr-HPV-test vanuit het bevolkingsonderzoek. Je bent niet verplicht daaraan mee te doen, dit is voor iedereen een persoonlijke keuze. Als je ervoor kiest om mee te doen dan kun je bij de huisarts een uitstrijkje laten maken of een thuistest doen.

Hoe kom ik van het HPV virus af?

Er is geen medicijn of behandeling om HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.

Hoe test je HPV bij vrouwen?

Met een zelftest kun je wat slijm uit je vagina halen. Dit stuur je op naar het laboratorium. Daar testen ze of er HPV in jouw slijm zit. HPV is een virus dat kanker kan geven, zoals baarmoederhalskanker.

Kan je zelf een uitstrijkje doen?

Zonder eendenbek! “Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Kan je HPV krijgen als je maar 1 partner hebt?

Als je een vaste relatie hebt, kan het zijn dat jij of je partner HPV alsnog bij zich draagt. Bijna iedereen krijgt HPV (8 op de 10 mensen), en je kunt het virus heel lang bij je dragen. Je kunt ook HPV hebben gekregen via intiem contact zonder geslachtsgemeenschap.

Wat als je positief test op HPV?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Hoeveel kost een HPV test?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog.

Kun je pap 2 hebben zonder HPV?

HPV negatief maar toch een Pap 2 bij uitstrijkje

De kans dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt zonder een HPV-infectie is ontzettend klein. Maar je hoort het al, die kans is niet nul. Zo kan er baarmoederhalskanker voorkomen in je familie, waardoor je met of zonder HPV al een hoger risico loopt.

Hoe groot is de kans dat je lichaam HPV niet opruimt?

' De kans is groot dat jouw lichaam het virus binnen twee jaar zelf opruimt. Als jouw lichaam het virus niet zelf opruimt, kan dit zorgen voor veranderingen in je cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf.

Hoe lang kan HPV slapend zijn?

De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.

Hoe lang is HPV besmettelijk?

Besmetting. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft. Condooms verminderen de kans op besmetting met HPV, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. HPV verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 1,5 jaar uit het lichaam, in die periode is diegene besmettelijk.

Kan HPV sluimeren?

Sommige HPV-infecties ontwikkelen langzaam zonder zichtbare of voelbare symptomen, ze sluimeren in het lichaam of verdwijnen vanzelf.

Wat merk je van HPV virus?

De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten van een HPV-virus. Als het je lijf niet lukt om het virus op te ruimen, kan het bij vrouwen klachten geven van bloedverlies (na de seks, of tussen de ongesteldheid door). Maar je kunt cellen hebben die niet normaal zijn, zonder dat je het weet.

Welke vitamine tegen HPV?

FABEL: Vitamine A en foliumzuur helpen net zo goed tegen een HPV-infectie.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

Baarmoederhalskanker zaait voornamelijk uit via de lymfeklieren. Rugpijn kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals. Pijn bij het plassen of urineverlies via de vagina kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid naar de blaas.

Kan baarmoederhalskanker snel ontwikkelen?

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam en doorloopt een aantal voorstadia: Er ontstaan afwijkende cellen.

Vorige artikel
Waarom bijten jonge kinderen?
Volgende artikel
Hoe lang duurt een baby voeden?