Diabetes skin signs | Diabetes symptoms | Signs of Diabetes | Diabetes mellitus | Type 1 diabetes

Hoe zien Suikerplekken eruit?

Gevraagd door: ing. Sanne van der Meer D  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.5/5 (16 stemmen)

Suikerplekken. Het meest voorkomende huidprobleem bij mensen met diabetes staat bekend als diabetische dermopathie, ook wel suikerplekken genoemd. Ongeveer de helft van de diabetespatiënten heeft hier last van. De plekken zijn ovaal, rood en ongeveer een halve tot één centimeter groot.

Wat zijn de eerste tekenen van diabetes?

Symptomen
 • Veel plassen;
 • Droge mond;
 • Veel drinken;
 • Wazig zien;
 • Vermagering;
 • Moeheid;
 • Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes.

Hoe zien diabetes benen eruit?

Bij diabetische dermopathie ontstaan er ovale plekjes op de huid. Deze zijn eerst rood en verdikt. Daarna gaan ze schilferen en worden ze lichtbruin. De rode vlekken ontstaan meestal op de scheenbenen en soms ook op onderarmen en dijen.

Hoe weet je dat je suiker ziekte heb?

De diagnose diabetes is eenvoudig te stellen door middel van bloed- en urineonderzoek. Uw (huis)arts neemt een druppel bloed uit uw vinger en bekijkt met een bloedglucosemeter hoe hoog uw suikerspiegel is. Uw urine wordt getest op glucose en ketonen.

Wat zijn de eerste symptomen van diabetes type 2?

Je kunt diabetes type 2 herkennen aan: veel dorst en last hebben van een droge mond. veel plassen. veel moe zijn.

23 gerelateerde vragen gevonden

Kun je in urine zien of je diabetes hebt?

Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.

Wat is voorstadium van diabetes?

Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.

Waar merk je aan dat je suiker te hoog is?

Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.

Wat voel je bij een te hoge suiker?

Symptomen van hyperglycemie
 • Veel plassen.
 • Veel drinken.
 • Droge of plakkerige tong.
 • Lusteloosheid.
 • Vermoeidheid of slaperigheid.
 • Verlies van eetlust, misselijkheid en buikpijn.
 • Vermageren zonder reden.

Waar heb je jeuk bij diabetes?

Maar bij hoge bloedsuikerwaarden kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit kan flinke jeuk veroorzaken in en rond de anus, de vagina of de penis. Ook kun je er last van hebben in je mond en in lichaamsplooien. Bijvoorbeeld onder de borsten en in de liezen.

Waarom mag je geen nagels knippen bij diabetes?

Deze kunnen de huid beschadigen en de bloedcirculatie belemmeren. Knip de nagels recht af. Nooit de hoeken wegknippen, omdat hierdoor ingegroeide nagels kunnen ontstaan! Zijn de tenen pijnlijk of zijn de nagels te hard om zelf te kunnen knippen, bezoek dan een pedicure (met diabetes-aantekening) of vraag ons om advies.

Welke drie signalen kunnen bij mensen met diabetes wijzen op complicaties?

Complicaties die vaak voorkomen bij diabetes
 • Voetproblemen. Door diabetes krijg je snel problemen met je voeten. ...
 • Nierschade. Door je diabetes kunnen je nieren minder goed gaan werken. ...
 • Zenuwschade. ...
 • Oogproblemen. ...
 • Hart- en vaatziekten. ...
 • Hart- en vaatziekten bij type 2. ...
 • Slaapproblemen. ...
 • Burn-out.

Wat is een Suikerplek?

Waarschijnlijk ontstaan suikerplekken doordat kleine bloedvaatjes op den duur worden beschadigd door diabetes. Suikerplekken zijn niet hetzelfde als spuitplekken. Die kunnen ontstaan op plaatsen waar iemand vaak insuline spuit. Suikerplekken kunnen gaan schilferen en verdwijnen daarna.

Wat als je niet weet dat je diabetes hebt?

De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Is het mijn schuld dat ik diabetes heb?

Diabetes type 2 is nooit enkel je eigen schuld. Je hebt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen door erfelijke aanleg in combinatie met de manier waarop je leeft. Bij sommige mensen met (kans op) type 2 spelen leefstijlfactoren wel een grote rol.

Wat zijn de 4 complicaties van suikerziekte?

Mogelijke complicaties van diabetes zijn schade aan o.a. voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Is veel water drinken goed voor diabetes?

Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.

Hoe krijg ik mijn suiker naar beneden?

Hoge bloedsuikerspiegel? Zo houdt u uw bloedsuikerspiegel stabiel
 1. Sla het ontbijt niet over en eet elke dag een eiwitrijk ontbijt. ...
 2. Eet vezels en langzame koolhydraten. ...
 3. De juiste vetten zijn juist vet goed. ...
 4. Verbrand koolhydraten door te bewegen. ...
 5. Slaap voldoende om uw lichaam te laten herstellen. ...
 6. Drink genoeg water.

Wat moet ik doen om mijn suiker te verlagen?

Verminder de inname van suiker

Vermijd zoetigheden, koekjes, frisdranken, voorverpakte fruitsappen, bewerkte voeding. Goede opties: drink mineraalwater en eet onbewerkt fruit. Let op: sommige fruitsoorten bevatten veel fruitsuiker.

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

Fruit met veel suiker

De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.

Wat moet je niet eten als je suiker te hoog is?

Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.

Kun je diabetes krijgen van stress?

Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.

Is duizeligheid een symptoom van diabetes?

Is uw bloedsuikerwaarde onder de 4 mmol dan heeft u een hypo. U kunt zweten, trillen, duizelig zijn, hoofdpijn hebben of hongerig zijn. Een hypo gaat over als u snel iets zoets eet of drinkt. Bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker of een glas limonade.

Wat mag je niet eten als je pre diabetes?

Beperk het eten van calorierijke producten zoals snoep, koek, snacks en alcohol. Drink bij voorkeur (bron)water, thee, koffie. Incidenteel risdranken, vruchtensappen of siroop, dit alles zonder suiker. Maximaal 2 tot 3 glazen light of zero frisdrank, vruchtendrank of siroop.

Wat moet ik eten om diabetes te voorkomen?

Eet gevarieerd en niet te veel. Kies voor voeding met veel vezels, zoals groenten en peulvruchten. Eet zo min mogelijk verzadigd vet en transvet, dat bijvoorbeeld in vlees, koekjes, snacks en sauzen zit. Als je minder vet eet, krijg je meestal ook minder calorieën binnen.

Vorige artikel
Welke dag minste schoolreisjes?
Volgende artikel
Waar is pindakaas goed voor?