Uitstrijkje - Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

Hoe werkt Zelftest baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Jesper Heijman MA  |  Laatste update: 30 december 2023
Score: 5/5 (19 stemmen)

Met een zelftest kun je zelf wat slijm uit je vagina halen. De zelftest met slijm stuur je op. Er wordt getest of er HPV in zit. HPV is een virus waardoor je kanker kan krijgen, zoals baarmoederhalskanker.

Hoe betrouwbaar is een zelftest voor baarmoederhalskanker?

Is de uitslag van de zelfafnameset net zo betrouwbaar als van het uitstrijkje bij de huisarts? Antwoord. Ja, deze is net zo betrouwbaar. Wel belangrijk: de uitslag van de zelfafnameset geeft alleen aan of u wel of geen HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) heeft.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Hoe test je op baarmoederhalskanker?

Vrouwen krijgen vanaf hun 30e tot en met hun 60e eens per 5 of 10 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek gebeurt met een uitstrijkje. Meestal doet de huisarts of assistent dit.

Hoe werkt zelftest HPV?

Met de zelfafnameset neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt u naar het laboratorium. In het laboratorium wordt de zelfafnameset onderzocht op HPV. De zelfafnameset test alleen op HPV.

20 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang duurt het voordat baarmoederhalskanker zich ontwikkelt?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Wat zijn de symptomen van baarmoederhals kanker?

Symptomen baarmoederhalskanker

In het beginstadium van baarmoederhalskanker treden er geen klachten op. De cellen in de baarmoederhals veranderen zonder dat u dit door heeft. Later kunnen mogelijke klachten optreden zoals: bloederige of bruinige afscheiding wanneer u niet menstrueert.

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

pijn bij het plassen. terugkerende blaasontstekingen of bloed bij het plassen. bloed of slijm bij de ontlasting. een zeurende pijn onder in de buik.

Kan je zelf een uitstrijkje doen?

Zonder eendenbek! “Vrouwen hoeven voor een uitstrijkje helemaal niet in eerste instantie naar de huisarts. Ze kunnen het ook thuis met de zelf-afname-test doen, zonder eendenbek!” Dat zegt hoogleraar gynaecoloog Ruud Bekkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Hoe herken je voorstadium baarmoederhalskanker?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Hoe wordt baarmoederkanker ontdekt?

Onderzoeken bij baarmoederkanker

Meestal krijg je eerst gynaecologisch onderzoek in het ziekenhuis, vaak ook met een vaginale echo. De gynaecoloog neemt meestal een of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag kan de arts zien of de tumor kwaadaardig is.

Kan je baarmoederhalskanker zien in het bloed?

Wanneer er een verdenking is van baarmoederkanker wordt er bij u bloed geprikt. Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm. Een bloedtest bepaalt de hoeveelheid CA 125 (kanker antigeen 125) in het bloed. CA 125 is een 'tumor-verklikstof'.

Wat kost een uitstrijkje op eigen verzoek?

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Een deel daarvan krijg je terug van je ziekenfonds. Je betaalt dus alleen het remgeld op voorwaarde dat je huisarts of gynaecoloog geconventioneerd is.

Doet een uitstrijkje maken pijn?

Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een ongemakkelijk of vervelend gevoel geven als het speculum naar binnen gaat en als er cellen worden afgenomen.

Welke leeftijd baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in Nederland op de leeftijd van 30, 35, 40, 50 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Welke leeftijd laatste uitstrijkje?

U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.

Kan je ook HPV krijgen zonder seks?

Je kunt het virus ook krijgen als je vrijt of voorspel hebt met iemand die besmet is. HPV wordt dan overgedragen via de handen, huid en mond.

Hoe groot is de kans op baarmoederkanker?

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker? Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar.

Hoe groot kans baarmoederkanker?

Soms is een erfelijke aanleg de oorzaak van baarmoederkanker. Dat is bij ongeveer 3 op de 100 vrouwen met baarmoederkanker zo. Bij vrouwen met baarmoederkanker die ouder zijn dan 70 jaar gaat het om 6 op de 100 vrouwen.

Is baarmoederhalskanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.

Hoelang leef je met baarmoederhalskanker?

Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker

Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd.

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Hoe herken je HPV bij vrouwen?

De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, soms veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.