Begrijpend lezen: 3 dingen waarmee je jouw kind echt helpt (2023)

Hoe weet je welke basisschool bij je kind past?

Gevraagd door: Mats den Haag  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.4/5 (1 stemmen)

Stap 1: kijk op scholenopdekaart.nl
Scholen bieden hier informatie aan ouders die zich oriënteren of gewoon meer willen weten over de school. Naast basisinformatie is er te lezen wat de school uniek maakt, of anders dan andere scholen. Scholen kunnen er ook een toelichting schrijven bij de cijfers over de school.

Hoe weet ik welke school bij mijn kind past?

Kijk op welke niveaus de school lesgeeft, bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo. Lees hoe tevreden leerlingen zijn over de school en welke resultaten zij behalen. In de schoolgids staat informatie over bijvoorbeeld de lesmethode, lestijden, grootte van de klassen en kosten van de school.

Kan mijn kind naar elke basisschool?

Is er geen plek op een openbare school? Dan zorgt de gemeente dat uw kind naar een andere openbare school kan. U kunt samen met de huisarts en de school een oplossing zoeken. In sommige gemeenten hebben de schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen.

Wie bepaalt of een kind blijft zitten?

Wie bepaalt of mijn kind blijft zitten of overgaat naar de volgende groep of klas? De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.

Welke basisscholen scoren het best?

Reformatorische en islamitische basisscholen scoren het beste op de eindtoets. Dat blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.

28 gerelateerde vragen gevonden

Is het advies van de basisschool bindend?

Het schooladvies is leidend. Maar je kunt met de middelbare school in gesprek gaan. In de praktijk volgen de meeste scholen het advies van de basisschool op, maar het komt ook voor dat zij akkoord gaan met een andere plaatsing. Een middelbare school beslist zelf of ze jouw kind wel of niet op dat schooltype toelaten.

Wie bepaalt de schoolkeuze?

Het schoolbestuur bepaalt of uw kind wordt toegelaten op de middelbare school. Het schoolbestuur kijkt bijvoorbeeld naar het schooladvies van de basisschool. In het schooladvies staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij uw kind past. Bijvoorbeeld vmbo, havo of vwo.

Kan je 2 keer blijven zitten op de basisschool?

In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.

Kan een kind in groep 1 blijven zitten?

'In principe blijven kinderen niet zitten. Slechts bij sociaal-emotionele ontwikkelingsvragen kan besloten worden een kind te laten doubleren of een klas hoger te plaatsen. ' In de wet staat niet wanneer en hoe vaak leerlingen mogen doubleren.

Heeft doubleren zin?

​Een keertje zittenblijven is in Nederland vrij normaal: bijna de helft van de leerlingen blijft een keer zitten op de basisschool of op de middelbare school. Maar een jaar doubleren op de basisschool is volgens wetenschappelijk onderzoek zelden zinvol.

Is groep 1 verplicht?

Uw kind mag vanaf 4 jaar naar de basisschool. Vanaf 5 jaar moet uw kind verplicht naar school. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag uw kind naar de wendagen.

Wat zijn de kosten van een basisschool?

Als ouder betaalt u geen lesgeld voor de basisschool van uw kind. De school kan wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten. Ook moet u betalen voor buitenschoolse opvang (BSO) en voor bepaalde kosten van het overblijven op school (tussenschoolse opvang).

Kan ik zomaar van basisschool veranderen?

Ouders mogen hun kind altijd laten wisselen van basisschool, om welke reden dan ook. Ouders hebben immers een vrije schoolkeuze.

Hoe goed staat een basisschool aangeschreven?

Ga naar www.onderwijsinspectie.nl, voer een schoolnaam in en je kunt het officiële opbrengstenoverzicht bekijken. Je kunt ook zelf direct een vraag stellen aan de inspectie.

Wat moet ik doen als ik geen plaats op school vind?

Dan kan je een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten. Dat kan binnen 30 dagen na de weigering of binnen 30 dagen na de bemiddeling van het LOP. De commissie laat je binnen 21 dagen weten of de school de inschrijving terecht weigerde of niet.

Welk onderwijs bij ADHD?

Speciaal basisonderwijs (SBO)

Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen die het niet redden op een gewone school. Het gaat vaak om kinderen met leerproblemen of gedragsproblemen, zoals ADHD, dyslexie, autisme of kinderen die moeite hebben met leren.

Welke maand vroege leerling?

Toch kun je wel een indeling maken in vroege en late leerlingen: een kind is een vroege leerling als hij is geboren tussen oktober en december. Wordt je kind geboren tussen januari en maart, dan is hij een late leerling.

Wat is een late leerling?

Kinderen die in de maanden januari tot maart geboren zijn, worden late leerlingen genoemd. Met name kinderen uit de maand januari kunnen eerst een half jaar in groep 0 meedraaien en daarna nog 2 jaar in groep 1 en groep 2.

Wat wordt verwacht van een kind in groep 1?

In groep 1 leren de kinderen spelenderwijs al een hele hoop dingen! Je kind gaat letters en cijfers herkennen, soms al een beetje schrijven (natekenen) en tellen. Ook wordt er in het kringgesprek door iedereen iets verteld. Daar zijn flink wat mondelinge vaardigheden voor nodig!

Is het kamp van groep 8 verplicht?

Een schoolreis, excursie of kamp is een extra activiteit die een school organiseert. Leerlingen zijn verplicht om mee te doen, als ze horen bij het lesprogramma. In de schoolgids moet staan om welke activiteiten het gaat.

Wat zijn de eisen om naar groep 3 te gaan?

Zo moet een kind in groep 3 eenvoudig logisch kunnen redeneren, veel informatie kunnen verwerken en opslaan in het geheugen en aandacht kunnen vasthouden. Ook moet het de Nederlandse taal voldoende beheersen om instructies te kunnen volgen en gedragsregels aan te leren.

Kan je je kind laten zitten in groep 8?

Leerlingen die zijn blijven zitten in groep 8, moeten het hele lesprogramma herhalen. Zij moeten dus ook de eindtoets opnieuw maken. Soms slaan leerlingen groep 8 over en verlaten de basisschool na groep 7. Deze leerlingen mogen de eindtoets al in groep 7 maken maar dit is niet verplicht.

Wat is belangrijker begrijpend lezen of rekenen?

De scores voor begrijpend lezen en rekenen tellen het zwaarst mee voor het schooladvies. Dit omdat begrijpend lezen bij de meeste vakken in het voortgezet onderwijs belangrijk is en omdat rekenen de basis is van wiskunde, maar ook belangrijk is bij de andere bètavakken.

Hoe weet je welk niveau je kind krijgt?

De middelbare school waar uw kind naartoe gaat bepaalt het niveau van uw kind door middel van een toelatingsexamen, proefklasse, onderzoek van de basisschool en/of psychologisch onderzoek. Meestal is dit een combinatie van de Citotoets en het advies van de leerkracht van groep 8.

Kan je je kind op 2 scholen inschrijven?

Vooral kleuters zijn er het slachtoffer van. Wettelijk gezien kan een kind les volgen in twee scholen. De leerling wordt dan bijvoorbeeld vrijdagavond uitgeschreven in de ene school, en maandagochtend ingeschreven in de andere school, een systeem dat zich wekelijks herhaalt.