Meningococcal meningitis: Doctor discusses causes, symptoms, treatment, prevention

Hoe weet je of je meningokokken hebt?

Gevraagd door: bacc. Beau Schuylenborch B  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.6/5 (55 stemmen)

De eerste verschijnselen zijn vaak verkoudheid, hangerigheid en een grieperig gevoel. Daarna verergert de ziekte snel, met hoge koorts. Een signaal dat duidelijk op ernstige ziekte wijst is nekstijfheid, dit is een symptoom van hersenvliesontsteking.

Hoe groot is de kans dat je meningokokken krijgt?

De kans op meningokokkenziekte is gelukkig heel klein. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Wat gebeurt er als je meningokokken hebt?

Zelfs als de ziekte tijdig herkend wordt, is er een groot risico op blijvende schade zoals gehoorverlies, amputatie van ledematen en hersenschade. Ook is de kans op overlijden hoog. Er zijn verschillende typen meningokokken. Vooral de meningokokken type A, B, C, W en Y veroorzaken ziekte in mensen.

Hoe wordt de diagnose meningitis gesteld?

De arts onderzoekt dit met een ruggenprik. Hierbij brengt hij een naald tussen twee wervels door in het wervelkanaal. Hij neemt dan wat vocht af en stuurt het naar het laboratorium voor onderzoek. Dit onderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van hersenvliesontsteking en zo ja, welke bacterie of virus het is.

Hoe raak je besmet met meningokokken?

Overdracht van de meningokok geschiedt van mens op mens via druppeltjes vanuit de neus-keelholte. De bacterie kan overgedragen worden bij langdurig en intensief contact via de lucht door bijvoorbeeld hoesten, niezen, spreken of door direct contact (bijvoorbeeld zoenen, mond-op-mondbeademing).

21 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je jezelf beschermen tegen meningokokken?

Met een vaccinatie ben je direct zelf beschermd tegen een besmetting met meningokokken W. Als je gevaccineerd bent, kun je ook een ander niet besmetten. Hoe meer tieners zich laten vaccineren, hoe minder kans de bacterie krijgt om te verspreiden naar leeftijdsgenoten, maar ook naar alle andere mensen.

Hoe snel gaat meningokokken?

Door hoesten, niezen en praten komen druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen.

Hoe voelt meningitis?

Kenmerken hersenvliesontsteking (bacterie)

ernstige hoofdpijn. verwardheid, sufheid of zelfs bewusteloosheid. koorts. misselijk zijn en overgeven.

Hoe stel je meningitis vast?

Lichamelijk onderzoek zal verricht worden om vast te stellen of u last heeft van nekstijfheid. Voor het stellen van de diagnose hersenvliesontsteking en om de ziekteverwekker te bepalen is een lumbaalpunctie (ruggenprik) nodig. Verder zal het bloed onderzocht worden.

Welke oorzaken ken je voor het ontstaan van een meningitis?

Meningitis kan worden veroorzaakt door bacteriën, schimmels, chemische irritatie of medicijn-allergieën, neurosarcoïdose en tumoren. Voor deze variant worden kinderen sinds 1993 ingeënt bij de DKTP-prik.

Welke leeftijd meningokokken?

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Kinderen krijgen deze vaccinatie tweemaal; als ze 14 maanden oud zijn en als ze 14 jaar zijn.

Wat kun je doen tegen meningokokken?

Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een vaccinatie aangeboden tegen meningokokkenziekte. Met deze prik kun je zelf niet meer ziek worden én kun je anderen niet meer besmetten.

Hoe voorkom je meningokokken?

Vanuit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen sinds 2002 een vaccinaties tegen meningokokken-C als ze 14 maanden oud zijn. Sinds 1 mei 2018 is deze vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Ook wordt de vaccinatie aangeboden aan tieners in het jaar dat ze 14 worden.

Kan ik zien welke vaccinaties ik heb gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Kunnen volwassenen meningokokken krijgen?

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie, die we aangeven met een letter. In Nederland komt de ziekte af en toe voor. Bij besmetting met meningokokken kunnen kinderen of volwassenen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden.

Welke leeftijd MenACWY vaccinatie?

Het MenACWY-vaccin vervangt sinds 1 mei 2018 het MenC-vaccin rond de leeftijd van 14 maanden. Alle kinderen die sindsdien voor hun reguliere vaccinatie tegen meningokokken komen, krijgen voortaan MenACWY-vaccinatie. Kinderen die na hun 1e verjaardag al een MenC-vaccinatie hebben gehad, komen niet in aanmerking.

Wat is een vroeg symptoom van hersenontsteking?

Een hersenontsteking begint meestal met veranderingen in je gedrag, problemen met denken en epilepsie. Ook kun je in de war zijn. Bij een erge ontsteking ontstaan er binnen een paar dagen ernstige klachten. Je kan dan ook problemen krijgen met zien, praten, lopen en wakker blijven.

Wat is een kenmerkend verschijnsel bij meningitis?

Wat merk ik van hersenvlies-ontsteking?
  • erge hoofdpijn.
  • nekpijn of een stijve nek. ...
  • slaperig, in de war of suf zijn.
  • hoge koorts: 39 graden of hoger. ...
  • weinig plassen.
  • het koud hebben en gaan trillen.
  • minder kleur of een grijze kleur in uw gezicht en de rest van uw huid.
  • steeds overgeven.

Kan je een hersenvliesontsteking overleven?

Vooral bacteriële meningitis is een levensbedreigende aandoening, waar patiënten snel aan kunnen overlijden. Ondanks goede antibiotica en snelle behandeling overlijdt nog steeds 25% van de patiënten.

Waar begint hersenvliesontsteking mee?

Klachten bij hersenvlies-ontsteking kunnen zijn: erge hoofdpijn. nekpijn of een stijve nek. slaperig, in de war of suf zijn.

Hoe herken je nekstijfheid?

Wat is een stijve nek? Als u een stijve nek heeft, zijn één of meerdere van uw nekspieren stijf en pijnlijk wat ervoor zorgt dat draaien en buigen van het hoofd pijnlijk is. Vaak is het onschuldige pijn en verdwijnt de pijn binnen een aantal dagen of weken.

Hoe snel ontwikkeld hersenvliesontsteking?

Hoe lang zit er tussen besmetting en eventuele ziekte? Bacteriële meningitis ontwikkelt zich meestal tussen de 2 tot 10 dagen nadat de patiënt met de bacterie besmet is geraakt. Virale meningitis ontwikkelt zich meestal tussen 2 tot 8 dagen nadat de patiënt met het virus besmet is geraakt.

Kun je hersenvliesontsteking krijgen als je gevaccineerd bent?

Er is geen verhoogd risico op hersenvliesontsteking na vaccinatie met deze stam [2, 4]. Hersenontsteking wordt vooral veroorzaakt door virussen, zoals het herpes- en mazelenvirus. Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie.

Welke landen meningokokken?

Meningokokkenziekte komt over de hele wereld voor. Er zijn diverse subtypes. In de regio ten zuiden van de Sahara in midden Afrika ('meningitis belt') komt vooral groep A (soms ook andere groepen) voor, met name tijdens het droge, hete seizoen. Meningokok serogroep A komt ook voor in India, China en het Midden-Oosten.

Hoe vaak moet je de meningokokken vaccinatie?

Het vaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Voor kinderen in de leeftijd van 6 weken tot 6 maanden worden 2 injecties van het meningokokken groep A, C, W, Y-vaccin aanbevolen: De eerste injectie wordt gegeven vanaf de leeftijd van 6 weken. De tweede injectie volgt 2 maanden na de eerste injectie.

Volgende artikel
Waarom goede bh's zo duur zijn?