Vraag 4: hoe zit het met slikproblemen bij parkinson?

Hoe voorkom je slikproblemen?

Gevraagd door: prof. Dylano Galenzone AD  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (49 stemmen)

Enkele adviezen zijn:
  1. Vertel van tevoren over uw slikproblemen. ...
  2. Wissel eten en praten bewust af (maak hier afspraken over).
  3. Kauw zo goed mogelijk.
  4. Kies in gezelschap voor voedsel en dranken die u makkelijk en veilig kunt eten, zoals puree, gestoofde vis en wat dikkere vruchtendrank.

Hoe kan je beter slikken?

U slikt een tablet of capsule gemakkelijker door als u uw hoofd een stukje voorover buigt tijdens het slikken. U slikt dan geen lucht mee in. De tablet of capsule kan daardoor niet in uw keel blijven steken. Neem een slok water, leg de tablet of capsule op de tong en slik deze door met 1 of 2 flinke slokken water.

Wat zijn signalen van slikproblemen?

Symptomen bij slikproblemen

keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten. Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.

Hoe kun je bij mensen met slikproblemen het verslikken voorkomen?

Tips
  1. Eet en drink in een rustige omgeving (zet radio en tv uit)
  2. Zit goed rechtop tijdens het eten en drinken.
  3. Zorg voor een goed vastzittend gebit.
  4. Beweeg uw kin naar de borst tijdens de slik.
  5. Slik na het eten nog een keer zonder vloeistof of voedsel.
  6. Neem kleine happen, gebruik hierbij kleiner bestek.

Wat voor voedsel bij slikproblemen?

Als kauwen en/of slikken lastig is, kan het helpen om voor zachtere voeding te kiezen. Je kunt hierbij denken aan brood zonder korst, een stamppotje, risotto. Soms is het nodig om je eten te pureren. Er zitten dan helemaal geen harde stukjes meer in de voeding.

34 gerelateerde vragen gevonden

Waardoor ontstaan er slikproblemen?

Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Welk fruit bij slikproblemen?

Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, peer en perzik. Maak hier eventueel een smoothie van. Kook aardappelen en groenten goed gaar.

Waarom water drinken bij verslikken?

Het slaan onderbreekt het hoestritme en dat is niet goed. Geef geen slokje water na het verslikken: dit maakt het alleen maar erger. De hoestprikkel kan dan weer uitgelokt worden.

Kan stress slikproblemen veroorzaken?

Ook spanningen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren. De slikproblemen kunnen uiteindelijk medische en/of sociale problemen tot gevolg hebben (bijvoorbeeld gewichtsverlies of niet meer kunnen eten/drinken in gezelschap).

Wat zijn gevolgen van slikproblemen?

Slikstoornissen kunnen lichamelijke- maar ook sociale gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, afvallen of uitdrogen. Een sociaal gevolg van een slikprobleem is dat het plezier in samen met anderen eten en drinken kan verdwijnen.

Welke discipline kan helpen bij slikproblemen?

Een logopedist kan onderzoeken waardoor je slikproblemen hebt. Soms is het nodig dat ook een keel- neus- en oorarts en een radioloog je onderzoeken. Daarna kan een logopedist je behandelen.

Wat is goed voor de slokdarm?

Eet je slokdarm gezond: 6 slimme voedingstips
  1. Zet vette vis op het menu. Vette vis glijdt zo je maag in en dat is precies waar je je slokdarm blij mee maakt. ...
  2. Snijd je groenten fijn. Hoe kleiner, hoe fijner. ...
  3. Eet in de middag warm. ...
  4. Pureer je soep. ...
  5. Kies smeuïg broodbeleg. ...
  6. Drink altijd water bij je eten.

Wat moet je doen als je slecht kan slikken?

Adviezen voor voedsel
  • Vermijd korrelig of droog eten, pudding of soep met vulling (vruchtjes, vermicelli, balletjes).
  • Gebruik appelmoes, vla of yoghurt om medicijnen in te nemen in plaats van met water. ...
  • Snijd de korsten van brood en gebruik smeerbaar beleg. ...
  • Snijd het eten klein, maar niet al te fijn.

Hoe vaak slikken is normaal?

Slikken en verslikken

Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut.

Wat zijn de 4 fases van slikken?

Het slikproces bestaat uit 4 fasen:
  • Het voedsel of vocht wordt in de mond genomen en als het nodig is gekauwd. ...
  • De voedselbrok of het vocht wordt door de tong naar achteren getransporteerd.
  • Het gehemelte sluit de neusholte af. ...
  • De voedselbrok of het vocht gaat verder de slokdarm in en komt uiteindelijk in de maag terecht.

Hoe voelt stress in keel?

Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.

Hoe ontspan je je Keelspieren?

Als je goed rechtop zit zal er veel minder spanning op je keel zijn. Ook massage van de nek en keel spieren kan helpen om de spieren te ontspannen. Daarnaast is bewust en ontspannen gapen ook een ideale manier om de spieren in de keel los te laten.

Wat ontspant de keel?

Neuriën en water drinken. Een slokje water drinken of zuigen op een snoepje is volgens KNO-artsen de beste methode tegen een vervelend gevoel in uw keel. Daarnaast kan neuriën en stevig slikken ook helpen. Dit zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in uw keel vochtig worden, waardoor zij minder slijm aanmaken.

Waarom verslik ik me zo vaak?

Verslikken kan komen doordat de luchtweg niet goed afgesloten kan worden, maar het kan ook gebeuren als u de tong niet (goed) kan bewegen of doordat u niet goed kunt voelen waar het voedsel zich in de mond bevindt. Het is belangrijk uw arts te laten weten dat u zich (regelmatig) verslikt.

Wat te doen als er eten in je keel blijft hangen?

Eten blijft hangen in keel

Neem daarom de tijd voor het eten en drinken en zorg voor een goede houding. Zit bij voorkeur rechtop in een stoel en aan tafel. Neem voldoende rust en praat niet tijdens het eten of drinken. Deze tips kunnen u helpen wanneer u moeite ervaart met het slikken of als eten blijft hangen.

Kun je slikken als je slaapt?

Slikken doen we zeer vaak: speeksel wordt overdag twee maal per minuut weggeslikt en tijdens slaap ongeveer eenmaal per minuut. Slikken lijkt eenvoudig, maar is in werkelijkheid een zeer ingewikkeld samenspel van diverse spieren en zenuwen.

Welk vlees voor mensen met slikproblemen?

Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.

Hoeveel mensen hebben slikproblemen?

Ongeveer 0,3 procent van de Nederlandse bevolking heeft slikproblemen. De gevolgen van slikproblemen kunnen groot zijn: luchtweginfecties, longontsteking, ondervoeding of uitdroging.

Wat is zacht om te eten?

Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.

Wat kalmeert de slokdarm?

Drink bij het eten zodat de voeding goed vochtig is en gemakkelijker door de slokdarm en maag gaat. Je kunt ook hard of droog eten soppen (dippen) in thee, koffie of melk om ze zachter te maken. Als je een stent hebt is het belangrijk om ook een uur na de maaltijd iets te drinken om zo de stent door te spoelen.