CERVIX DILATION SYMPTOMS - WHAT DOES CERVICAL DILATION FEEL LIKE AND HOW TO TELL IF YOU ARE DILATED

Hoe voelt het als je ontsluiting krijgt?

Gevraagd door: Abel van Dongen  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.4/5 (6 stemmen)

Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand.

Hoe weet je of je al ontsluiting hebt?

Wanneer het punt bereikt is dat je volledige ontsluiting hebt, zul je dat meestal merken aan het drukgevoel of de persdrang. Dit is het gevoel dat je moet poepen, alleen kun je het dan niet meer ophouden.

Kun je voelen wanneer je gaat bevallen?

Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.

Doet ontsluiting krijgen pijn?

Een goede ontsluitingswee duurt 1 tot 1,5 minuut en is flink pijnlijk. De eerste centimeters van de ontsluiting komen deze weeen om de 4 tot 5 minuten. Als je meer ontsluiting hebt, komen ze sneller achter elkaar en worden ze pijnlijker. Deze lange weeen zijn pijnlijk, maar erg belangrijk voor een goede ontsluiting.

Hoe voelt rommelen voor bevalling?

Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets. Het draagt bij aan de verweking en verzachting van de baarmoedermond.

40 gerelateerde vragen gevonden

Waar voel je weeën in je buik?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspieren. Letterlijk betekent wee pijn. Tijdens een wee spannen de spieren van je baarmoeder aan, dat voel je aan de buitenkant van je buik doordat je buik heel hard wordt.

Hoe is de baby vlak voor de bevalling?

Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. En dat kun jij voelen. Als hij schrikt van een hard geluid, bijvoorbeeld. Ook 'communiceert' hij al met de buitenwereld: als hij iets of iemand tegen je buik aan voelt liggen, kan hij ertegen gaan duwen.

Kan je al ontsluiting hebben zonder weeën?

Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.

Is baby actief tijdens weeën?

De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.

Hoe zorg je voor meer ontsluiting?

Het helpt om de wee rustig weg te zuchten. Door op je ademhaling te concentreren ontspan je je bekkenbodem waardoor de ontsluiting makkelijker toeneemt. Doordat je je focust op de ademhaling kan je de wee ook beter opvangen. Probeer tijdens de ontsluitingsperiode regelmatig van houding te veranderen.

Hoe weet je of de bevalling is begonnen?

Als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond opengaat, is de echte bevalling begonnen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen. Een volgende bevalling gaat meestal sneller.

Kan de bevalling ineens beginnen?

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint de bevalling met weeën maar bij 10% zal het beginnen met het breken van de vliezen en ontstaan de weeën daarna. In de weken voorafgaand aan de bevalling kun je verschillende voortekenen hebben. Dit verschilt per zwangerschap.

Hoe groot is de kans dat je vliezen breken?

In Nederland heeft 4 tot 10% van de zwangeren met een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken voortijdig gebroken vliezen.

Kan je zelf voelen of je opening hebt?

De inwendige controle van de ontsluiting is een intieme handeling: de verloskundige of gynaecoloog voelt met haar/zijn vingers in je vagina. Of en wanneer je dit wilt, is aan jou. Misschien vind je het zelf fijn om regelmatig te horen op hoeveel centimeter je zit.

Hoe voelt 2 cm ontsluiting?

Met de laatste 2 centimeters (9-10) zal je persdrang krijgen, wat voelt alsof je moet poepen. Je mag echter pas actief mee gaan duwen/persen als je volledige ontsluiting hebt, dit is bij 10cm. Je hebt nu volledige ontsluiting, wat betekent dat de weg voor je kindje helemaal open is.

Hoe voelt 3 cm ontsluiting?

De baarmoedermond zal korter worden (verstrijken) en zich geleidelijk openen tot 3-5 cm ontsluiting. Gemiddeld genomen duurt deze fase 8 uur. Sommige vrouwen ervaren niet een duidelijke opbouw, maar voelen direct dat de weeën goed doorzetten en om de 5 min (of sneller) komen.

Kun je slapen met weeën?

Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.

Wat zegt een drukke baby in de buik?

De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.

Heb je bij een wee ook een harde buik?

Het is lastig om te omschrijven wat nu precies een wee is, daarom een globale omschrijving: Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen.

Kun je ontsluiting opwekken?

Bevalling opwekken met strippen

Ook je verloskundige of gynaecoloog kan je een handje helpen door je te strippen. Hierbij voelt de verloskundige of gynaecoloog met 2 vingers in je vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Als je baarmoedermond nog dicht is, valt er niets te strippen.

Hoeveel ontsluiting naar ziekenhuis?

In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.

Waarom mag je niet persen voor 10 cm?

Pas wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt is de baarmoedermond volledig open en klaar voor de geboorte van je baby. Dit wordt ook wel de uitdrijvingsfase genoemd. Je mag dan gaan persen. Waarschijnlijk heb je dit al geoefend, thuis of tijdens een zwangerschapscursus.

Waarom op harde stoel zitten na bevalling?

Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.

Welke bewegingen om bevalling op te wekken?

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.

Doet indalen baby pijn?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.