Hoe kom je van je striae (stretchmarks) af?

Hoe voelen striae?

Gevraagd door: mr. Stef van den Berg  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.7/5 (67 stemmen)

Striae is een vorm van verlittekening van de huid, getypeerd door roze strengen. Na een tijdje verliezen de strofische lijnen pigmentatie en worden witter van kleur. De aangedane plekjes op de huid lijken leeg en voelen zacht en slag aan.

Kan je striae voelen?

Ze vallen op omdat ze een afwijkende kleur hebben. Vaak zijn ze in het begin roze, rood, bruin of paars, maar vervagen ze na verloop van tijd tot zilverachtig grijs. Striae voelen hobbelig aan en komen het meest voor op de buik, borst, bovenarmen, benen, billen, heupen of rug.

Hoe voelt striae?

Symptomen van striae

Deze lijnen zien eruit als verzonken littekens. Verder voelt de huid gladder, dunner en slapper aan. In de loop van de tijd worden de lijnen minder rood en zullen langzaam verkleuren via beigekleurig naar huid- of ivoorkleurig.

Hoe ziet beginnende striae eruit?

In het beginstadium zijn striae niet meer dan dunne, roze streepjes die soms flink jeuken. Later kunnen ze dikker en donkerder worden: rood of paars, of juist lichter voor vrouwen met een donkere huid. Na de zwangerschap vervagen ze meestal. Vaak verdwijnen ze niet volledig.

Kunnen striemen pijn doen?

Het scheuren van het onderhuidsbindweefsel doet geen pijn, maar kan wel jeuken. Wat helpt tegen de jeuk is een natte koude washand op de plekken leggen of er wat mentholpoeder op strooien.

43 gerelateerde vragen gevonden

Kan striae weggaan als je afvalt?

Verdwijnen striae wanneer je afvalt? Striae verdwijnen niet vanzelf. Als je echter afvalt en op zo'n manier traint waardoor de huid strakker wordt, heb je misschien het geluk dat je striae er beter zullen uitzien. Snel en significant gewichtsverlies kan echter ook striae veroorzaken.

Wat is het verschil tussen striemen en striae?

Striae verwijst specifiek naar de lijnvormige littekens die ontstaan door het uitrekken van de huid, terwijl striemen een bredere term is die ook andere soorten littekens op de huid kan omvatten. Striemen kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door snijwonden of brandwonden.

Welke week ontstaat striae?

Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.

Kan je nog van striae afkomen?

Striae verdwijnt niet meer als je het hebt. Striemen verdwijnen nooit helemaal, ze kunnen wel lichter worden van kleur. Crème of huidolie helpt bij het verbeteren van striae. Het regelmatig insmeren van je huid met een crème of huidolie verbeterd de doorbloeding en bindweefsel van je huid.

Hoe snel trekt striae weg?

Striae komt op plekken voor waar de huid snel groeit. Hierdoor scheurt het onderhuids bindweefsel en ontstaan er ontsierende rode striemen in de huid. De striemen kunnen variëren in lengte en het kan soms jaren duren voordat de roodheid wegtrekt en de striemen wit van kleur worden.

Welke week meeste kans op striae?

Zwangerschapsstriemen kunnen zich vanaf het 2e trimester voordoen, maar komen veel vaker voor naar het einde toe. Het valt ook op dat sommige vrouwen er gevoeliger voor zijn dan andere. Bijvoorbeeld jonge, lichte en gladde huidtypes. De genetische aanleg speelt ook een rol.

Hoe snel ontstaan striae?

Vaak ontstaan de striemen pas tijdens het laatste trimester, omdat je buikomvang dan zijn hoogtepunt bereikt. Wist je dat: 78% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap verzorgingsproducten koopt om zwangerschapsstriemen te voorkomen?

Hoe vaak buik insmeren zwanger?

Wil je striemen helpen voorkomen? Smeer je huid dan dagelijks in met een natuurlijke rijke butter of verzorgende olie. Een soepele huid is flexibeler en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot 3 maanden na de geboorte.

Hoe groot is de kans op striae?

Zeventig procent van de zwangeren krijgt ze. Over het algemeen verschijnen ze in de BBB+B zone: buik, billen, benen + borsten. Onderzoek laat zien dat je een verhoogde kans op striae hebt als je op jongere leeftijd in verwachting raakt (onder de dertig jaar).

Hoe beginnen striemen?

Hoe ziet beginnende striae eruit

Beginnende striemen herken je vaak als eerst aan jeuk: je huid begint te jeuken op plekken waar het aan het groeien is. Vervolgens kun je paarse en rode verkleuringen in de huid zien. Deze verkleuringen zijn littekens die onder je huid (in je bindweefsel) zitten.

Hoeveel procent van de vrouwen heeft striae?

Ruim 70% van de vrouwen krijgt er mee te maken: striae. Ook wel bekend als striemen, stretch marks, groeistrepen of huidstriemen.

Waarom jeuken mijn striemen?

Een vers litteken jeukt omdat je lichaam bezig is om je huid te herstellen. Dat veroorzaakt jeuk. Een tekort aan vocht speelt dan meestal ook mee: een beschadigde huid heeft moeite met het vasthouden van voldoende vocht. Alle soorten littekens kunnen gaan jeuken.

Wat vermindert striae?

Vooral natuurlijke oliën kunnen striae op dijen en andere plaatsen helpen verminderen, terwijl crèmes en gels uitstekend hydrateren en verstevigen en snel worden opgenomen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik overdag. Als je een droge huid hebt, probeer dan NIVEA Q10 Verstevigende Body Lotion met vitamine C.

Kunnen striemen bruin worden?

Striae zijn even gevarieerd als de personen bij wie ze voorkomen. Ze kunnen verschijnen als smalle stroken op de huid, als putjes, ribbels of als paarse of zilverkleurige strepen. Ze kunnen roze, rood, bruin, zwart, zilver of paars zijn en beginnen meestal donkerder voordat ze vervagen.

Hoeveel procent van de vrouwen krijgt striae tijdens zwangerschap?

Striae begint met rode of paarse strepen op de huid. Ongeveer 70% van de vrouwen krijgt last van striae tijdens de zwangerschap.

Hoeveel procent van de mensen heeft striae?

Naar schatting krijgen 90% van de vrouwen die zwanger zijn (geweest), 70% van alle volwassen vrouwen en 40% van de mannen in hun tienerjaren striae.

Waar smeer je je zwangere buik mee in?

Zorg dat je goed blijft smeren met Zwangerschap Body Butter of Zwangerschapsolie. Met een gladde huid vallen de striemen minder op. Smeer gerust 3 maanden na de bevalling door.

Is striae een litteken?

Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid.

Kunnen striemen kwaad?

In het begin zijn de striemen meestal rozig en voelen glad aan. Na verloop van tijd worden de atrofische lijnen witter van kleur. De striae vallen dan wat minder op, maar kunnen cosmetisch nog steeds storend zijn. Medisch gezien kunnen ze geen kwaad.

Is de zon goed voor striae?

Striae is gelukkig onschuldig. Ontsierend – voor velen – wel. Omdat striae een litteken is, moet je extra voorzichtig zijn in de zon. Goed insmeren dus!