5 vragen aan iemand die abortus heeft laten uitvoeren | 5 Vragen Aan

Hoe voel je je na abortuspil?

Gevraagd door: dr. Beau van Vliet B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (36 stemmen)

De volgende klachten zijn in de eerste dagen of weken na de dagbehandeling of het gebruik van de abortuspil normaal: Bloedverlies, krampen en buikpijn of rugpijn. Hormonale klachten. Diarree of misselijkheid van de antibiotica (alleen bij de dagbehandeling)

Hoe voel je je na een abortuspil?

Medicamenteuze abortus gaat gepaard met bloedverlies, buikkrampen en soms ook met misselijkheid. Het bloedverlies kan hevig zijn, meer dan een menstruatie en met stolsels gepaard gaan. Soms is het vruchtzakje te herkennen als een vliezig, wittig wattenbolletje, maar vaak zal het verstopt zijn in een stolsel.

Wat doet abortuspil met je lichaam?

Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus. Om dit tegen te gaan krijg je na een abortus een recept voor antibiotica mee.

Hoe lang last van abortuspil?

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Hoe heftig is een abortuspil?

Het gebruik van de abortuspil kan voor sommige vrouwen een heftige ervaring zijn. De abortuspil veroorzaakt buikkrampen die een aantal uren kunnen aanhouden. Deze buikkrampen voelen als hevige menstruatiekrampen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, koude rillingen en diarree.

19 gerelateerde vragen gevonden

Kan een abortuspil mislukken?

Hoe groot is de kans dat een abortus mislukt? Afhankelijk van de zwangerschapsduur en behandelmethode is de kans dat de abortus mislukt 1 tot 4%. Soms is nabehandeling nodig door middel van tabletten of een vacuümaspiratie.

Wat mag je niet doen na abortuspil?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Hoe effectief is de abortus pil?

Hoe effectief is de abortuspil? Als alle medicatie volgens de voorschriften is ingenomen, is de kans van het niet slagen van de medicamenteuze abortus zeer klein. Deze methode van zwangerschapsafbreking is even effectief als een zuigcurettage.

Kan je abortus plegen met een pil?

De abortuspil kan je nemen tot 7 weken na de bevruchting. Je neemt verschillende pillen in, verdeeld over 2 dagen. Deze pillen kan je niet in de apotheek kopen of aan je huisarts vragen, je kan ze enkel nemen in een erkend abortuscentrum.

Hoe lang verdriet na abortus?

Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid, schuldgevoel of opluchting na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. De omstandigheden waarin je je besluit hebt genomen, kunnen van invloed zijn op de abortusverwerking.

Hoe lang na abortus pil weer ongesteld?

Meestal word je na 4 tot 6 weken weer ongesteld. Als je de pil gebruikt, mag je deze meteen na de ingreep opnieuw nemen en volgt de eerste bloeding normaal gezien nadat je je eerste pilstrip innam. Het is normaal dat je menstruatie in het begin wat afwijkt van het normale patroon.

Hoe lang mag je geen seks hebben na abortus?

Geen seks. Omwille van infectiegevaar raden de meeste abortuscentra aan om de eerste 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Hoelang blijven liggen na misoprostol?

Gebruik. U krijgt 4 tabletten misoprostol. Deze moet u vaginaal inbrengen, bij voorkeur 's ochtends. U brengt de tabletten zo diep mogelijk in de vagina, na het inbrengen 15 minuten blijven liggen.

Wat is beter abortuspil of curettage?

Wat werkt beter: een abortuspil of zuigcurettage? Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft. Daarom is het belangrijk om na 3 tot 4 weken een zwangerschapstest te doen.

Hoe lang stolsels na abortuspil?

Het bloedverlies kan 10 tot 14 dagen na de zwangerschapsafbreking sterk variëren en met stolsels en buikkrampen gepaard gaan. Veelal is het bloedverlies de eerste dagen na de zuigcurettage matig tot niets, en wordt het na de 2e -3de dag meer.

Kan je een abortus plegen zonder dat je ouders het weten?

Zonder medeweten van de ouders

Verwachten het meisje en de arts dergelijke gevolgen van een gesprek met de ouder(s)? Dan kan de arts op grond van goed hulpverlenerschap besluiten om de abortus uit te (laten) voeren zonder medeweten van de ouder(s).

Hoe weet je of abortus is gelukt?

Daarom heb je 2 weken na de abortus een controle-afspraak in het abortuscentrum: Deze gaat doorgaans door in het abortuscentrum, maar als je wil kan dit ook bij je huisarts of gynaecoloog. Het is belangrijk om deze afspraak na te komen. Tijdens deze afspraak wordt immers gecontroleerd of de abortus helemaal gelukt is.

Wat gebeurt er met de baby na abortus?

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken of 180 dagen, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden. Je kindje wordt dan verplicht geregistreerd met voor- en achternaam.

Hoelang buikpijn na misoprostol?

Na inname van Cytotec zal er bij 71% van de patiënten na 3 dagen expulsie opgetreden zijn. Het proces begint met mini- maal bloedverlies en menstruatiepijn, maar op het moment van expulsie is er ruim en hevig bloedverlies gedurende 2 tot 4 uur (zoals bij een menstruatie). Dit gaat gepaard met intense buikkrampen.

Hoe lang duurt miskraam misoprostol?

De 4 tabletten Misoprostol gebruik je tegelijk op 1 dag. Breng de 4 tabletten 24-48 uur na gebruik van de Mifepriston zo hoog mogelijk in de vagina in. Bij 1 kuur met Mifepreston en Misoprostol isde kans op een miskraam 50-80%. Meestal merkt je na een paar uur iets, maar dit kan ook een paar dagen duren.

Hoe ga je om met spijt na abortus?

Als je spijt hebt over je abortus, heb je vermoedelijk het gevoel dat een andere keuze beter was geweest.
...
Het is belangrijk om uit te zoeken welke vorm(en) van spijt je voelt:
  1. spijt van de keuze,
  2. spijt van de wijze waarop je besluitvorming verliep,
  3. en/of spijt van te hebben moeten kiezen.

Hoe lang blijven hormonen in je lichaam na abortus?

De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor hCG niet meer aantoonbaar is.

Hoe help je iemand na abortus?

Wees daarom niet oordelend en probeer vooral te luisteren en er te zijn voor je vriendin of familielid. Het belangrijkste is dat je er voor die persoon bent, ook na de abortus. Laat haar d'r verhaal doen en haar gevoelens delen. Als je wel je mening wil delen, vraag dan eerst of diegene jouw mening wil horen.

Hoe groot is de kans op onvruchtbaarheid na abortus?

Geen schade aan de baarmoeder

Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.

Kan een gynaecoloog zien of je een abortus hebt gehad?

Controleraadpleging. De arts beslist na de behandeling of een controle in het abortuscentrum nodig is. In dat geval zal er ook een afspraak voor de controleraadpleging gemaakt worden. Indien je verwezen bent door je huisarts of gynaecoloog kan er soms ook afgesproken worden dat een controle daar kan plaatsvinden.

Vorige artikel
Hoe weet je of je Isofix hebt?