4 vroege tekenen van bevalling

Hoe voel je je de dag voordat de weeën beginnen?

Gevraagd door: bacc. Kai Smit MA  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.1/5 (60 stemmen)

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe merk je beginnende weeën?

Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊.

Hoe voel je je in de dagen voor de bevalling?

Een van de eerste tekenen dat de bevalling begint, zijn regelmatige weeën of krampen. Deze weeën kunnen aanvoelen als hevige menstruatiepijn en worden steeds regelmatiger en intenser. De frequentie van de weeën kan variëren, maar meestal komen ze om de vier tot vijf minuten.

Hoe voelen beginnende beenweeën?

Het voelt alsof je enorme spierpijn in je bovenbenen hebt. Ze worden vaak als erg pijnlijk ervaren. Met beenweeën trekt de pijn vanuit de onderbuik naar de bovenbenen. Er wordt soms gedacht dat beenweeën geen functie hebben.

Wat voel je voordat je weeën krijgt?

De latente fase begint meestal met lichte krampen of samentrekkingen van de baarmoeder. Hierbij kan je twijfelen of dit echt het begin van de bevalling is. Tijdens de latente fase worden de krampen/weeën sterker en gaan ze langer duren. Ook worden de pauzes ertussen korter.

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de tekenen dat je bijna gaat bevallen?

  • Extreme vermoeidheid enkele dagen voor je uitgerekende datum... ...
  • Een energieboost: het onverwachte symptoom. ...
  • Het verlies van de slijmprop. ...
  • Je buik is lager: het teken van een naderende bevalling. ...
  • Vaker de drang om te plassen. ...
  • Veranderde stoelgang. ...
  • Begin van de weeën. ...
  • Rugpijn aan het einde van de zwangerschap.

Stoppen weeën als je gaat slapen?

Weeën zijn krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.

Hoe beginnen weeën meestal?

De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.

Wat is rommelen voor de bevalling?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.

Hoe herken ik vroegtijdige weeën?

Op zich verschillen vroegtijdige weeën niet van weeën rond de uitgerekende datum. Vaak zijn echte weeën pijnlijk en regelmatig. Ook kan verlies van wat bloed, slijm en/of vruchtwater optreden. 'Harde buiken' zijn geen weeën, maar normale samentrekkingen van de baarmoeder.

Wat zijn de voortekenen van weeën?

10 voortekenen dat je bevalling bijna gaat beginnen
  1. Nesteldrang. Het huis moet spic en span, het beddengoed fris, er mag geen afwas op het aanrecht staan en ook de badkamer moet flink in het sop. ...
  2. Slijmprop verliezen. ...
  3. Bloedverlies. ...
  4. Erge vermoeidheid. ...
  5. Misselijkheid. ...
  6. Steken of menstruatiepijn. ...
  7. Je buik rommelt. ...
  8. Rugpijn.

Wat is vaag voelen voor de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe groot is de kans dat je met 38 weken bevalt?

De meeste baby's zijn voldragen tussen de 37 en 42 weken. Ongeveer 5% van alle baby's wordt geboren op de uitgerekende datum. 80% van de vrouwen bevalt voor de 41 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen de 40 en de 41 weken.

Hoe voel je je laatste dagen voor de bevalling?

De samentrekkingen, ofwel contracties, kunnen in de laatste dagen voor de bevalling sterker worden en overgaan in voorweeën of oefenweeën die de baarmoedermond helpen voorbereiden. Dit kan een zwaar gevoel geven in je (onder)buik en onderrug, en sommige vrouwen ervaren dit als pijnlijk.

Waar kan ik voorweeën in mijn benen voelen?

De voorweeën kan je voelen in bovenbenen, onderrug en je buik. Kenmerkend voor deze weeën zijn dat ze vrij regelmatig kunnen komen maar niet opbouwen in pijnlijkheid of in frequentie. Het zorgt ervoor dat je baarmoedermond rustig gaat verweken en verkorten, wat een positieve start voor je bevalling is.

Welke afscheiding is een voorteken van de bevalling?

Door de voorweeën verandert de baarmoederhals en kunt u de 'slijmprop' verliezen. Dat is een slijmerige, soms licht bloederige, afscheiding. Het is een teken dat uw lichaam zich stilaan voorbereidt op de bevalling.

Is een baby actief voor de bevalling?

Vaak worden baby's kort voor de bevalling rustiger. Ze slapen veel en dan bewegen ze soms wat minder. Zo sparen ze energie voor de bevalling, want ook voor baby's is dat een hele inspanning.

Hoe voelt je lichaam voor de bevalling?

Al voor de start van de bevalling, kan je vaak aan je lichaam merken dat het zich voorbereidt. Je kan bijvoorbeeld de slijmprop verliezen (een stukje taai slijm uit je vagina). Ook kan je voorweeën hebben. Die komen nog niet regelmatig, duren kort en voelen vaak alleen vervelend, maar niet pijnlijk.

Wat is de wanhoopsfase van de bevalling?

Veel vrouwen vinden dit de meest vervelende fase van de bevalling. We noemen deze fase daarom ook wel 'de wanhoopsfase'. Want veel vrouwen roepen in deze fase dingen als: 'Ik kan het niet meer' of 'Ik wil nooit meer een baby'. Gelukkig is dit een fase die maximaal 2 uur mag duren maar vaak vele malen korter is.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door:
  • het verliezen van bloed of de slijmprop;
  • het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);
  • regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.

Is het goed om te slapen tijdens de weeën?

Tijdens de latente fase is het belangrijk zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. Lukt het je nog om tussen de weeën door een beetje te slapen, doe dat vooral. Hoe meer je ontspant, hoe meer oxytocine je aanmaakt en hoe lager je adrenaline wordt.

Hoe voelen beginnende weeën aan?

Een wee begint met pijn in de lage rug die dan uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik. Lichte weeën lijken een beetje op sterke darmkrampen, maar als de krampen in je buik steeds plotseling komen opzetten, de buik hard wordt en de pijn even later weer afzakt, weet je dat de weeën begonnen zijn.

Kan je poepen tijdens weeën?

Aan het einde van de actieve fase zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond helemaal opengaat. Ook duwt je baarmoeder je baby tijdens de weeën dieper in je bekken. De baby duwt daardoor tegen je endeldarm (het laatste stukje dikke darm) en je anus (poepgat). Dit kan voelen alsof je moet poepen.

Hoe lang zit er tussen indalen en bevallen?

Jouw kindje gaat, als het goed is, 2 tot 4 weken voor de bevalling, indalen in het bekken. Dit kan samengaan met een drukkend gevoel, pijn in de onderbuik en ook stekende pijn in de liezen en vagina. Wat wel fijn is dat je daardoor weer wat meer lucht krijgt omdat jouw kindje ineens een stuk lager komt te liggen.

Is het normaal om te trillen na de bevalling?

De eerste uren na jouw bevalling

Ook kort na de bevalling merk je daar nog het e.e.a. van. Je merkt vaak dat je over je hele lichaam begint te trillen, vooral je bovenbenen lijken niet te stoppen. Je kan ook gaan braken. Dat is heel normaal.

Volgende artikel
Heeft Jezus zussen?