Wat ik had willen weten over de bevalling voordat ik beviel

Hoe voel je je de dag voor je bevalling?

Gevraagd door: Cornelis Le  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.8/5 (37 stemmen)

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe voel je je de dagen voor de bevalling?

Regelmatige weeën en krampen

Een van de eerste tekenen dat de bevalling begint, zijn regelmatige weeën of krampen. Deze weeën kunnen aanvoelen als hevige menstruatiepijn en worden steeds regelmatiger en intenser. De frequentie van de weeën kan variëren, maar meestal komen ze om de vier tot vijf minuten.

Hoe weet je lichaam dat het tijd is om te bevallen?

Vaak beginnen de weeën binnen een paar uur na het breken van de vliezen, maar dit kan ook een paar dagen duren. Al voor de start van de bevalling, kan je vaak aan je lichaam merken dat het zich voorbereidt. Je kan bijvoorbeeld de slijmprop verliezen (een stukje taai slijm uit je vagina). Ook kan je voorweeën hebben.

Wat zijn de voortekenen dat de bevalling bijna begint?

10 voortekenen dat je bevalling bijna gaat beginnen
  1. Nesteldrang. Het huis moet spic en span, het beddengoed fris, er mag geen afwas op het aanrecht staan en ook de badkamer moet flink in het sop. ...
  2. Slijmprop verliezen. ...
  3. Bloedverlies. ...
  4. Erge vermoeidheid. ...
  5. Misselijkheid. ...
  6. Steken of menstruatiepijn. ...
  7. Je buik rommelt. ...
  8. Rugpijn.

Wat is vaag voelen voor de bevalling?

Je voelt je bijzonder moe, misschien zelfs een beetje somber. Je buik wordt met de dag zwaarder, wat het gevoel van vermoeidheid versterkt. Bewegen vraagt nu een bovenmenselijke inspanning en je droomt van maar één ding: slapen!

39 gerelateerde vragen gevonden

Hoe merk je dat je bijna gaat bevallen?

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.

Wat is rommelen voor de bevalling?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.

Hoe begint een spontane bevalling?

Een spontane bevalling kan op 2 manieren beginnen, namelijk met het breken van de vliezen of met weeën. Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Je merkt dat je vliezen gebroken zijn als je steeds kleine beetjes warm vocht verliest, vooral bij beweging.

In welke week bevallen de meeste vrouwen?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap.

Is het normaal om te huilen vlak voor de bevalling?

Deze stemmingswisselingen zijn normaal en kunnen zelfs een voorteken zijn van de naderende bevalling. Je raakt sneller geëmotioneerd en huilt vaker dan normaal.

Hoe gedraagt een baby zich vlak voor de bevalling?

Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. En dat kun jij voelen. Als hij schrikt van een hard geluid, bijvoorbeeld. Ook 'communiceert' hij al met de buitenwereld: als hij iets of iemand tegen je buik aan voelt liggen, kan hij ertegen gaan duwen.

In welk dagdeel beginnen de meeste bevallingen?

Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!

Hoe weet je dat je te vroeg gaat bevallen?

Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.

Stoppen weeën als je gaat slapen?

Weeën zijn krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.

Wat zorgt ervoor dat een bevalling begint?

Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.

Hoe weet je of je vruchtwater verliest?

Vruchtwater verlies / gebroken vliezen

Vruchtwater kan je herkennen aan dat het waterdun is, het ruikt zoetig en je het niet kan ophouden. Soms verlies je in een keer een hele plens, maar vooral als de baby al goed is ingedaald, zullen het steeds kleine beetjes vocht zijn die je verliest.

Wat zijn voortekenen van een bevalling?

De eerste tekenen van de bevalling herkennen
  • Indalen van jouw baby. Als een baby indaalt, betekent dit dat het hoofdje dieper in het bekken daalt. ...
  • Rommelen/ voorweeën. 'Ik heb een beetje gerommeld vannacht'. ...
  • Verstrijken en week worden van de baarmoedermond. ...
  • Het verliezen van de slijmprop. ...
  • Diarree. ...
  • Je vliezen breken.

Wat is de wanhoopsfase van de bevalling?

Veel vrouwen vinden dit de meest vervelende fase van de bevalling. We noemen deze fase daarom ook wel 'de wanhoopsfase'. Want veel vrouwen roepen in deze fase dingen als: 'Ik kan het niet meer' of 'Ik wil nooit meer een baby'. Gelukkig is dit een fase die maximaal 2 uur mag duren maar vaak vele malen korter is.

Hoe kondigt de bevalling zich aan?

90% van de bevallingen begint met weeën. De bevalling kondigt zich meestal aan met onregelmatige, korte weeën. Veel vrouwen ervaren deze pijn als menstruatieachtige pijn, vaak onderin de buik. Deze eerste weeën zijn nodig om de baarmoedermond korter en soepeler te laten worden als voorbereiding op de ontsluiting.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door:
  • het verliezen van bloed of de slijmprop;
  • het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);
  • regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.

Kan je voelen dat je gaat bevallen?

Het duidelijkste teken dat de bevalling is begonnen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze eerste weeën als menstruatiekrampen of als pijn in je onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. Geleidelijk aan nemen de pijn of de krampen toe en duren ze langer.

Hoe herken je een beginnende bevalling?

Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker. Goede ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de 3-5 minuten terug en houden een minuut aan.

Hoe voelt 1 cm ontsluiting?

0 centimeter ontsluiting

De baarmoedermond is aan het verweken en verstrijken en je baarmoederspier bereidt zich voor op ontsluitingsweeën. Je kunt daardoor al milde, onregelmatige weeën hebben, of een zeurende pijn in je onderbuik en -rug.

Hoe kun je zelf toucheren?

Toucheren wordt met handschoenen aan gedaan, en ook een beetje glijmiddel. Je kunt ook getoucheerd worden terwijl je in het bevalbad zit of op de baarkruk. Zittend op de baarkruk is de baarmoedermond beter te bereiken, omdat hij minder naar achteren kantelt dan wanneer je op je rug ligt.

Hoe voel je je mentaal voor een bevalling?

Durf in te checken op je gevoel in plaats van mee te gaan in de snelle maatschappij en vanuit je hoofd keuzes te maken. Je lichaam kan je zoveel signalen geven, probeer er naar te luisteren. Maak ruimte voor jouw emoties. Stop zorgen en angsten niet weg.

Vorige artikel
Wat regelt een babyshower?