Hoe voel je je baby voor het eerst?

Gevraagd door: Feline de Haan  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.7/5 (74 stemmen)

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes of vlinders in je buik' of 'zoals je darmen maar dan toch anders'. Als je eenmaal je baby hebt gevoeld, zul je de bewegingen gaan herkennen en steeds meer gaan voelen. In de eerste weken dat je je baby voelt bewegen zullen de bewegingen nog wisselend zijn.

Wat voel je als je baby voor het eerst beweegt?

Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.

Hoe vroeg kan je de baby voelen?

De eerste bewegingen

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Heb je al eerder een baby gekregen? Dan herken je het bewegen van je baby in je buik vaak eerder. Soms al voor de 16e week.

Kun je je baby al voelen bij 13 weken?

De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.

Hoe kan je zelf voelen hoe de baby ligt?

Hoe ligt de baby? De laatste maanden van de zwangerschap voelt de verloskundige tijdens de controles met uitwendig onderzoek hoe je baby in je buik ligt. Ze voelt met haar handen aan jouw buik, door zachtjes te drukken, waar de rug, het hoofdje, de stuit en de beentjes van je baby liggen.

Alles over KINDSBEWEGINGEN in jouw BABYBUIKJE! | Verloskundige #4

26 gerelateerde vragen gevonden

Kun je zelf het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Kun je je baby al voelen met 12 weken?

Vrouwen die een volgend kindje krijgen voelen soms al bewegingen rond 12 weken, maar er zijn ook zwangeren die voor het eerst iets rond de 25 weken herkennen als beweging van hun kindje.

Hoeveel weken is een baby levensvatbaar?

Telt de zwangerschap minder dan 32 weken, dan gaat het om extreme prematuriteit. Een vroeggeboorte is geen uitzonderlijke situatie, want ongeveer zeven procent van de zwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte. Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%.

Waarom voel ik mijn baby nog niet?

Een afwijkend bewegingspatroon

Als je na 24 weken de baby nog niet gevoeld hebt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Na 28 weken moet je jouw baby regelmatig kunnen voelen. Als jouw baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om beweging in je buik te voelen.

Kun je je baby al voelen bij 14 weken?

De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.

Kan je je baby al voelen met 11 weken?

Als je 11 weken zwanger bent begint je baby met bewegen: eerst met trekkingen en trillingen in de armpjes en beentjes, nek en de romp. Daarna gaat hij de beentjes buigen en strekken, stapbewegingen maken, een vuist maken en de hand weer openen, en het hoofdje op en neer bewegen.

Kun je je baby voelen met 7 weken?

De eerste bewegingen van de baby

Na 7 weken zwangerschap kan het kindje in jouw buik gaan bewegen. Dat is goed voor de ontwikkeling van spieren, pezen en ledematen. Zelf merk je daar nog niets van. Tijdens een termijnecho (rond week 10) kan je deze bewegingen met eigen ogen zien.

Wat zegt een drukke baby in de buik?

Bewegingen herkennen

De beweeglijkheid van uw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat u het beweegpatroon van uw baby goed leert kennen. Als uw baby minder of anders beweegt dan u gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets is veranderd in de conditie van uw baby.

Hoe vaak hoor je je baby te voelen?

Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.

Kan een baby stress voelen?

Stress bij baby's: de oorzaken

Er zijn drie soorten stress, maar meestal is er sprake van een combinatie.” Ten eerste kan een baby fysieke stress ervaren: “Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de geboorte-ervaring heel stresserend was voor het kind, of voor de moeder.

Kan je met 25 weken bevallen?

Na 25 weken zwangerschap is de overlevingskans groter: van die baby's sterft veertig procent meteen na de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van een landelijke groep neonatologen. Zij volgden vanaf 2011 kinderen die geboren werden na 24 of 25 weken.

Kan je met 23 weken bevallen?

In Nederland is het de richtlijn om extreem vroeg geboren kinderen te behandelen en in leven proberen te houden vanaf 24 weken. Baby Kes kwam ter wereld na 23 weken en 3 dagen.

Kun je met 24 weken bevallen?

Als je baby met 24 weken geboren wordt, is hij nog erg klein en kwetsbaar. Hij is dan ongeveer zo groot als een volwassen hand en weegt zo'n 500 gram. Bij 24 weken moet je kindje in een speciaal ziekenhuis, met een intensive care voor pasgeboren baby's, verzorgd en behandeld worden.

Hoe baarmoeder voelen 12 weken?

Als het eerst je zwangerschap is, dan zie je in de eerste 12 weken nog niet zo veel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e week kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.

Wat is er te zien op de 12 weken echo?

Als je bij 12 weken een echo krijgt, is dit een termijnecho. Tijdens deze echo kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling en groei van je baby. Hiermee bepaalt hij of zij hoelang je precies zwanger bent. Meestal kan deze echo via je buik gemaakt worden.

Kan een baby in de buik gehoorschade krijgen?

Gehoorschade bij baby's komt regelmatig voor. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.

Kan je zwangere buik tegen een stootje?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk met je buik ergens tegenaan stoot of merkt dat je 's nachts op je buik hebt geslapen. Dit is niet schadelijk voor je kind. Je buik heeft namelijk een natuurlijk schild om je baby te beschermen: het vruchtwater.

Hoe kan een baby in de buik ademen?

Baby's groeien in de baarmoeder. Hier zitten ze met de navelstreng vast aan de placenta. Zo komen voedingsstoffen en zuurstof van hun moeder in hun lichaam. Ze kunnen nog niet zelf ademen want hun longetjes zitten nog vol met vruchtwater.