Centering Pregnancy verloskundige zorg voor Eritrese zwangeren - Wat kunt u als gemeente doen?

Hoe is de prenatale zorg voor zwangeren in Nederland geregeld?

Gevraagd door: Amina Jorissen  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.7/5 (5 stemmen)

Landelijk bestaat er veel variatie in de geleverde basis prenatale zorg. Door te beschrijven hoe vaak in de zwangerschap minimaal controles moeten plaatsvinden en wat er tijdens die controles aan onderzoek verricht dient te worden, kan gelijkwaardige zorg worden geleverd.

Hoeveel zwangerschapscontroles?

Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig.

Waaruit bestaat de prenatale zorg?

alle zorg en het geheel van medische en paramedische voorzieningen dat zich vanaf de conceptie tot aan het moment van de geboorte uitstrekt, met als doel het controleren van aanstaande moeder en foetus om een optimale zwangerschap en geboorte te bereiken.

Wat is prenatale begeleiding?

Prenatale voorlichting draagt bij tot een optimale zwangerschap en een optimale voorbereiding op de bevalling. Verder kan je bij de kinesiste drie prenatale sessies volgen waarbij we dieper ingaan op het opvangen van de weeën en een goede perstechniek aanleren.

Wat is een zwangerschapscontrole?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

15 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er bij eerste afspraak gynaecoloog?

Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent. Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden.

Welke vragen moet ik stellen bij de eerste echo?

Als partner kan je heel andere zorgen hebben. Hiervoor geldt eveneens: niets is raar. Vraag dus vooral wat je wil weten.
...
Wat moet je meenemen?
  • Je legitimatiebewijs.
  • Je verzekeringspasje.
  • De datum van je laatste menstruatie.
  • Gegevens over vorige zwangerschappen (als je die hebt gehad)

Hoeveel prenatale consultaties?

Te veel of te weinig prenatale raadplegingen? De Belgische richtlijn voor de opvolging van zwangerschappen (KCE-rapport 248) voorziet 7 prenatale raadplegingen (en 10 bij een eerste kind) voor een 'laag risico' zwangerschap.

Hoe is de prenatale zorg in Nederland georganiseerd?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat is een prenataal?

Prenataal betekent 'voor de geboorte'. Prenataal onderzoek gebeurt dan ook tijdens de zwangerschap.

Wat te doen bij Hellp syndroom?

Doordat de oorzaak niet bekend is, bestaat er nog geen goede behandelmethode voor het HELLP-syndroom. Artsen kiezen voor symptoombestrijding of het beëindigen van de zwangerschap. U wordt opgenomen op de OHC (intensive care voor zwangere vrouwen) en er vinden regelmatig controles plaats.

Hoeveel afspraken gynaecoloog?

Verloop. Tot 30 weken komt u 1 keer om de 4 tot 6 weken op controle, al of niet gecombineerd met een raadpleging bij uw huisarts of vroedvrouw. Vanaf 30 weken komt u meestal om de 2 tot 3 weken. Na 36 weken zwangerschap komt u (2-)wekelijks.

Hoeveel controles einde zwangerschap?

Bij een gezonde zwangerschap van 40 weken gaat u gemiddeld dertien keer op controle bij de verloskundige. De eerste 24 weken van uw zwangerschap gaat u om de vier weken.

Wat is een verdikte nekplooi?

De plooi die op de echo wordt gezien is niet een echte plooi in de huid maar een tijdelijke ophoping van vocht onder de huid die bij elke foetus kan worden aangetoond. Een verdikte nekplooi (meer dan 3 mm) op de echo kan duiden op een chromosoomafwijking, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is.

Wat doet de NVOG?

De NVOG loopt voorop in richtlijnontwikkeling, het uitvoeren van zorgevaluaties en heeft sinds 2016 ook een zogeheten Kennisagenda; allemaal onderdelen van de kwaliteitscirkel. Doel is de onderdelen van de kwaliteitscirkel beter en sneller op elkaar te laten aansluiten en de implementatie te bevorderen.

Waaruit bestaat de ketenzorg rondom een zwangere barende en kraamvrouw?

Wanneer een zwangere vrouw ervoor kiest haar kind poliklinisch onder begeleiding van de eigen verloskundige te krijgen, zal een kraamverzorgster het echtpaar begeleiden tijdens de bevalling en de verloskundige assisteren. De kraamverzorgster neemt daarna de zorg voor moeder en kind in de thuissituatie op zich.

Waarom wordt nipt niet vergoed?

De NIPT-test, waarmee kan worden getest of een ongeboren baby bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft, moet niet in het basispakket komen. Alleen bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op een kindje met een chromosonale afwijking, zou de test moeten worden vergoed uit de basisverzekering.

Hoe groot is een baby van 20 weken?

Je baby in week 20

Je zit nu in de 20e week van je zwangerschap, je bent op de helft! Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram.

Hoeveel weken ben je zwanger?

De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Door de eerste dag van je laatste menstruatie te nemen en hier 40 weken bij op te tellen, kun je uitrekenen wanneer je kind ongeveer zal komen. Het is natuurlijk maar een schatting.

Hoe lang duurt de eerste echo?

Een vitaliteitsecho is in de meeste gevallen een inwendig onderzoek. Hierbij brengt de echoscopist een echo-apparaatje via de vagina naar binnen om zo de baarmoeder goed te bekijken. Het embryo is meestal nog te klein om uitwendig via de buik te kunnen zien. Het maken van een vitaliteitsecho duurt 15 tot 20 minuten.

Wat moet je meenemen naar je eerste echo?

Persoonsgegevens van de vader; Medische gegevens, o.a. gewicht, lengte, operaties, ziektes, allergieën enz. Ook willen we graag weten of je de waterpokken hebt gehad en of je zelf bent ingeënt; Familie gegevens; Zijn er aangeboren (erfelijke) afwijkingen bij ouders of broers/zussen? (vraag dit evt alvast na);

Welke vragen stellen aan verloskundige?

Zwangerschap
  • Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen? ...
  • Ik ben over tijd. ...
  • Bloedverlies... Heb ik een miskraam? ...
  • Wanneer moet ik absoluut mijn verloskundige bellen? ...
  • Hoe ziet mijn zwangerschap eruit met betrekking tot controles, echo's, etc.? ...
  • Wat gebeurt er in mijn lichaam van week tot week?

Welke vragen intake verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Hoe lang duurt eerste afspraak gynaecoloog?

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent.

Wat gebeurt er bij een gynaecologisch onderzoek?

De gynaecoloog onderzoekt de uitwendige geslachtsorganen door uw schaamlippen te spreiden en te kijken naar de huid rond de vagina, de vorm en de ontwikkeling van de schaamlippen en de clitoris. De arts let hierbij op de kleur, de beharing en of er eventuele zwellingen of afwijkingen te zien zijn.