Miskramen na IVF - Waarom komen ze voor en hoe voorkom je ze? | IVF

Hoe vaak krijg je een miskraam na IVF?

Gevraagd door: Bart Rousselet AD  |  Laatste update: 14 juli 2025
Score: 4.2/5 (71 stemmen)

Bij IVF eindigt gemiddeld 15 tot 25% van de zwangerschappen in een spontane miskraam.

Wat is de kans op een miskraam na IVF?

In het algemeen geldt dat bij IVF of ICSI het risico op een miskraam met ca. 15 - 30 % iets hoger ligt dan bij op natuurlijke wijze ontstane zwangerschappen. Dit heeft te maken met de hogere gemiddelde leeftijd van IVF-patiëntes.

Wat na 3 mislukte IVF pogingen?

Aantal pogingen

Meestal lukt het om zwanger te worden binnen 3 IVF-behandelingen met hyperstimulatie (of na een overeenkomstig aantal MNC-behandelingen). Als je na 3 behandelingen niet zwanger bent, bespreekt de gynaecoloog met je of een 4e poging zin heeft.

Wat is de kans op een zwangerschap na een IVF-behandeling?

De kans op een doorgaande zwangerschap is na één ivf- of icsi-behandeling in Nederland gemiddeld 24 procent. Een behandeling wordt als geslaagd beschouwd als deze leidt tot een zwangerschap van tenminste acht weken waarbij de hartactie van het vruchtje door middel van echoscopie is bevestigd.

In welke week komt een miskraam het meest voor?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kans op een miskraam na een kloppend hartje?

Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%.

Hoe vaak overlijdt een baby in de buik?

Bij elke zwangerschap is er een kleine kans dat het misloopt en dat de baby overlijdt. Dat kan op elk moment in de zwangerschap gebeuren, en ook nog tijdens of vlak na de bevalling. Jaarlijks overlijden 1-2 per 1000 baby's na een zwangerschap van 37 weken, vanaf 24 weken zijn dat 4 per 1000 baby's.

Wat mag je niet doen na IVF?

Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.

Wat zijn de nadelen van een IVF-kind?

Risico's en complicaties van IVF/ICSI
  • U kunt last krijgen van bijwerkingen zoals hoofdpijn, opvliegers, stemmingswisselingen of buikpijn.
  • Er groeien te weinig eiblaasjes. ...
  • Er groeien te veel eiblaasjes (overstimulatie).

Hoeveel keer mag je IVF doen?

Sinds geruime tijd (2003) betaalt het ziekenfonds IVF/ICSI-behandelingen terug, met een maximum van 6 cycli tot de leeftijd van 43 jaar.

Hoeveel IVF pogingen mag je doen?

Hoeveel behandelingen u nodig hebt, bepaalt de arts. Meestal zijn dat er 3 tot 6. Als deze behandelingen u niet helpen zwanger te worden, kunt u overgaan op in-vitrofertilisatie (ivf).

Wat is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap na IVF?

Mogelijke risico's tijdens de zwangerschap zijn: Miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Bij een zwangerschap na IVF of ICSI lijkt er een iets grotere kans te zijn op een miskraam dan bij een zwangerschap zonder IVF of ICSI. Er is ook een kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Hoeveel embryos na IVF?

Bij de derde IVF- of ICSI-behandeling en bij vrouwen van 38 jaar of ouder mogen er maximaal 2 embryo's per keer worden teruggeplaatst. U kunt er ook voor kiezen om maar 1 embryo terug te laten plaatsen. Dit verkleint de kans op een meerlingzwangerschap. Bespreek samen met uw arts wat in uw situatie het beste is.

Waarom wordt een embryo afgestoten?

Het embryo in aanleg groeit niet verder en wordt afgestoten. De oorzaak van een miskraam is vaak (dat wil zeggen in ten minste 50% van de gevallen) een aanlegstoornis. Meestal speelt hierbij een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. (zie ook 'Oorzaken van herhaalde miskraam').

Hoe snel na miskraam weer IVF?

Wanneer kan ik weer zwanger worden na een miskraam? Je kunt zelf beslissen wanneer je weer zwanger probeert te worden na een miskraam. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent geweest. De meeste vrouwen worden 4 tot 6 weken na de miskraam weer ongesteld, sommige later.

Waarom zoveel miskramen?

Oorzaken van herhaalde miskramen

Evenals bij een eenmalige miskraam is er bij herhaalde miskramen meestal een aanlegstoornis die bij de bevruchting is ontstaan. Het embryo groeit dan niet verder en wordt afgestoten. Waarom dit bij de ene vrouw vaker gebeurt dan bij de andere, is niet bekend.

Waarom is IVF zo zwaar?

Ivf-traject is zwaar

Het gebruik van hormonen, de punctie, het terugplaatsen van het embryo en de tegenvallers als er geen zwangerschap ontstaat, kunnen zwaar zijn. Daarnaast zijn er ook gezondheidsrisico's voor zowel de vrouw als het kind.

Wat is de maximum leeftijd voor IVF?

Er is een wettelijke grens tot welke leeftijd een IVF of ICSI behandeling met eigen eicellen mag worden toegepast. Deze ligt momenteel op 45 jaar. In ons centrum starten wij een IVF of ICSI behandeling op tot 41 jaar (leeftijd van de vrouw).

Hoeveel dagen rust na pick-up?

Na een punctie mag u niet meer zelf naar huis rijden. Indien u Rapifen heeft gehad mag u zelfs 24 uur niet aan het verkeer deelnemen.

Wat is het risico op een miskraam bij IVF?

Bij IVF eindigt gemiddeld 15 tot 25% van de zwangerschappen in een spontane miskraam. Voor een deel is hierbij alleen sprake van een positieve zwangerschapstest en wordt nooit hartactie op de echo gezien.

Hoe gezond zijn IVF kinderen?

Ja, uit onderzoek blijkt dat IVF-baby's over het algemeen net zo gezond zijn als baby's die op natuurlijke wijze zijn verwekt. Studies waarin grote groepen IVF-kinderen en natuurlijk verwekte kinderen werden vergeleken, hebben geen significante verschillen gevonden in hun algehele gezondheidsresultaten.

Hoe weet je of een embryo van goede kwaliteit is?

In het laboratorium beoordelen we de kwaliteit van de embryo's door ze met een microscoop te bekijken. Bij de terugplaatsing op dag 3 is het embryo dat teruggeplaatst wordt (of de twee embryo's die teruggeplaatst worden) door de analist beoordeeld op de meeste kans van zwangerschap.

Wat is een voldragen zwangerschap?

Een zwangerschap die tussen de 37 en 42 weken duurt, noemen we een voldragen zwangerschap.

Wat is een regenboogbaby?

Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.

Hoeveel verlof krijg ik bij een miskraam?

Miskraam, baby levenloos geboren, abortus. In de eerste 24 weken van de zwangerschap gelden bij een miskraam of abortus de gewone regels voor ziekteverlof. Na 24 weken krijgt een vrouw het volledige bevallingsverlof van 16 weken als haar kind levenloos geboren (ook wel 'stilgeboren') is.