Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Waarom geen zeebaars zwanger?

Gevraagd door: bc. Lizzy van Loon MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (44 stemmen)

Kan ik 'baarzen, snoek, haai, duivel' nemen tijdens de zwangerschap? Neem deze vis niet. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby.

Waarom geen zeebaars tijdens zwangerschap?

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om twee keer per week vis te eten. Daarbij gaat het om een keer per week magere vis en een keer per week vette vis. Tonijn, makreel, paling en zeebaars worden door de stoffen methylkwik, dioxines en pfas afgeraden.

Welke vis is slecht voor zwangerschap?

Rauwe oesters kan je beter vermijden. Het consumeren van gerookte, gemarineerde en gezouten gemarineerde vis, zoals gerookte zalm of gepekelde haring wordt tijdens zwangerschap afgeraden. Dit geldt ook voor voorverpakte of vacuümverpakte vis. Vooral met wilde vissoorten ben je best voorzichtig.

Waarom geen schaaldieren zwanger?

Er zijn bepaalde soorten vis en schaal- en schelpdieren die je tijdens de zwangerschap beter niet of niet te vaak kunt eten. Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan.

Waarom geen zalm als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan je zeebaars eten als je zwanger bent?

Neem deze vis niet. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby.

Kan je salami eten als je zwanger bent?

De Zwanger Voedingsadvieskaart

Als je zwanger bent, kun je beter geen salami eten. Hier kunnen namelijk ziekmakers in zitten. Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk geen onnodig risico nemen. Je kunt salami beter laten staan, behalve als je deze goed verhit.

Waarom mag een zwangere geen garnalen?

Mag je garnalen tijdens de zwangerschap? Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Is kibbeling goed tijdens zwangerschap?

In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat schadelijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.

Welke vis van visboer zwanger?

Laat daarom gedurende je zwangerschap vissen zoals tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoek, snoekbaars en haai staan. Het geldt voor alle bereidingen. Dus zowel voor verse en gerookte vis maar ook voor roofvissoorten uit blik, zoals tonijn uit blik.

Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Kun je mosselen eten als je zwanger bent?

Dat je als zwangere geen mosselen, scampi's of andere schaaldieren mag eten is een fabel. In het slechtste geval loop je een voedselvergiftiging op en heb je een tijdje last van misselijkheid, braken en diarree. Daarmee veroorzaak je geen schade aan je ongeboren kindje.

Welke vis mag je niet eten?

Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.

Is zeebaars bedreigd?

De vissen worden bedreigd door overbevissing, aantasting van hun leefgebieden en vervuiling. Ook consumptievissen als blauwvintonijn, zeebaars en heek zijn bedreigd of bijna bedreigd met uitsterving, aldus de onderzoekers.

Kan je zalm eten als je zwanger bent?

Je mag dus geen rauwe zalm eten tijdens de zwangerschap. Laat alle rauwe vis tijdens de zwangerschap maar staan. Eet ook geen gerookte rauwe zalm en andere gerookte vissoorten. Je kunt wel (gerookte) zalm eten als die is verhit en zalm uit blik is ook een goede keuze.

Wat zit er in zeebaars?

Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor.

Kun je kipfilet eten als je zwanger bent?

Kipfilet, vleeswaar

Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Bewaar vleeswaren in de koelkast bij 4 graden. Eet het na openen binnen 2 dagen op en altijd binnen de houdbaarheidsdatum. Op de website van het Voedingscentrum lees je meer over hoe je eten veilig kunt bewaren tijdens je zwangerschap.

Is sushi gezond zwanger?

Gelukkig hoef je niet alle soorten sushi te laten staan tijdens je zwangerschap. De varianten met groente, ei, tofu of fruit kun je met een gerust hart eten. Ook sushi met gekookte vis is een goede keuze. Alleen met de varianten met rauwe vis of gerookte, vacuümverpakte vis moet je oppassen.

Is ei goed als je zwanger bent?

Eieren en zwangerschap

Voor eieren geldt hetzelfde als voor sommige andere voedingsproducten. Eieren kun je prima eten tijdens je zwangerschap zolang het niet rauw is. Helaas houdt dat dus wel in dat je zelfgemaakte tiramisu of chocolademousse beter kunt vermijden. Dit maak je namelijk met rauwe eieren.

Waarom mag een zwangere geen tonijn eten?

Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby.

Waarom geen kreeft zwanger?

We weten niet goed of het veilig is om kreeft te eten. Waarschijnlijk kan het geen kwaad om kreeft een enkele keer te nemen tijdens je zwangerschap. Het kan pas schadelijk worden voor je kindje als je regelmatig schaal- en schelpdieren of vis eet die te veel vervuild zijn.

Kan je Brie eten als je zwanger bent?

Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.

Kun je biefstuk eten als je zwanger bent?

Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant.

Waarom geen tonijn uit blik tijdens zwangerschap?

Voor de zekerheid raden we aan om tijdens je zwangerschap geen tonijn te eten. Dat geldt ook voor andere vissen zoals makreel, paling, zeebaars en sardines. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. In deze vissoorten zitten over het algemeen meer dioxines of zware metalen.

Kan je varkenshaas eten als je zwanger bent?

Rauw vlees kan ziekmakende bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby. Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren.