Hoe vaak komt kindermishandeling voor in Nederland? - Week tegen kindermishandeling 2020

Hoe vaak komt kindermishandeling voor 2020?

Gevraagd door: Ayden Uysal AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (4 stemmen)

Tussen de 90.000 en 127.000 kinderen hebben jaarlijks te maken met ten minste één vorm van kindermishandeling.

Hoe vaak komt kindermishandeling voor?

In 2017 zijn in Nederland tussen de 90.000 en 127.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Dat is ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland.

Hoe vaak komt psychische kindermishandeling voor?

Bij kindermishandeling is 82% van de kinderen getuige van psychisch partnergeweld en 61% direct slachtoffer van psychisch geweld. Ook bij kindermishandeling komt fysiek geweld relatief minder vaak voor (32%).

Welke soort kindermishandeling komt het meest voor?

In Dordrecht wordt per 100 kinderen tien keer zoveel mishandeling geregistreerd bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling als in Amsterdam. Friesland en Zuid-Holland steken als provincie boven de rest van Nederland uit.

Hoeveel kinderen worden er gemiddeld mishandeld?

Elk jaar worden meer dan 119.000 kinderen mishandeld. Dat is gemiddeld 1 kind per klas! Helaas krijgt maar de helft van deze kinderen hulp. De meeste mensen denken dat kindermishandeling wel voorkomt in hun omgeving, maar ze denken eerder dat het bij de buren voorkomt dan in hun eigen familie of vriendenkring.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kinderen sterven aan mishandeling?

Meestal gaat het om emotionele verwaarlozing, gevolgd door lichamelijke verwaarlozing. Per jaar overlijden er naar schatting 50 kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling.

Hoeveel kinderen hebben last van huiselijk geweld?

Naar schatting zijn er in 2017 tussen de 90.000 en 127.000 kinderen die met één of meerdere vormen van mishandeling te maken hebben gehad.

Wat zijn de vormen van kindermishandeling?

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:
  • Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
  • Emotionele of geestelijke mishandeling. ...
  • Lichamelijke verwaarlozing. ...
  • Emotionele of geestelijke verwaarlozing. ...
  • Seksueel misbruik.

Hoe vaak komt kindermishandeling voor in Belgie?

In 2020 noteerden de Vertrouwenscentra Kindermishandeling 7.164 meldingen van (een vermoeden van) kindermishandeling. 5 6.866 minderjarigen waren hierbij betrokken. Dit is een stijging van 1,8% sinds 2019, maar de toename is veel minder groot dan bij de hulplijn 1712.

Hoe vaak wordt kindermishandeling gemist?

Veilig Thuis ontving in 2020 bijna 7000 meldingen meer dan het jaar ervoor. In totaal werd 62470 keer vermoedens van kindermishandeling gemeld.

Wat is de Week tegen kindermishandeling?

Van 15 tot en met 21 november 2021 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Ook in de regio Hart van Brabant gaan we weer voor een week vol activiteiten. Om aandacht te vragen voor kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak van kindermishandeling te versterken.

Wat is de straf voor kindermishandeling?

De rechter besluit over het wel of niet opleggen van een straf aan de verdachte(n). Er zijn verschillende strafrechters. Welke strafrechter de zaak behandelt, hangt deels samen met de strafeis van het OM: De politierechter behandelt een eenvoudige zaak waarbij het OM maximaal 1 jaar gevangenisstraf eist.

Hoe vaak komt seksueel misbruik voor?

Afgelopen jaar heeft ruim één op de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder een vorm van seksueel geweld meegemaakt, dat zijn meer dan anderhalf miljoen personen. Jonge vrouwen zijn hier veel vaker slachtoffer.

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van kindermishandeling?

Problemen in de leefomstandigheden (criminaliteit of relatieproblemen) of problemen op het gebied van bestaanszekerheid (zoals hoge schulden of geen huisvesting) die veel stress geven zijn een risicofactor voor kindermishandeling.

Wat is kindermishandeling Belgie?

Wij beschouwen als risico op kindermishandeling en reden tot bezorgdheid: elke situatie waar een kind het slachtoffer is of dreigt te worden van bedreigingen en/of van geweld, in relatie met een opvoedingsverantwoordelijke, in een vertrouwelijke relatie of in een gezagsrelatie met een volwassene.

Hoeveel verkracht per jaar Belgie?

De Belgische cijfers die de Vrouwenraad onlangs bekendmaakte zijn schokkend: 43.000 verkrachtingen per jaar, ofwel minstens honderd per dag. Onthutsend: slechts één op de tien slachtoffers doet aangifte van het misdrijf.

Hoeveel vrouwen verkracht Belgie?

1 op de 6 vrouwen (16 procent) is dan weer ooit verkracht, tegenover 1 op de 20 mannen (5 procent). Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de UGent dat dit jaar verschenen is. Het is de eerste studie over seksueel grensoverschrijdend gedrag in België die representatief is voor alle genders en leeftijden.

Is schreeuwen tegen je kind kindermishandeling?

Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.

Wat is ernstige kindermishandeling?

Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook getuige zijn van huiselijk geweld, (emotionele) verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs vallen hieronder.

Is je kind uitschelden kindermishandeling?

Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen. Ook het opsluiten of (sociaal) isoleren van een kind valt hieronder.

Hoeveel kinderen worden mishandelt in Nederland?

Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Verwaarlozing valt er bijvoorbeeld ook onder.

Wat zijn de symptomen van kindermishandeling?

Hoe gedraagt het kind zich?
  • Is snel afgeleid.
  • Is overdreven druk of juist overdreven rustig.
  • Gaat vaak tegen de regels of volwassenen in.
  • Is vaak overdreven vroeg of blijft lang rondhangen op school.
  • Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld.
  • Speelt gewelddadige of seksuele situaties na.

Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling?

Gevolgen op korte en lange termijn
  • Fysiek letsel. ...
  • Ontwikkelingsstoornissen. ...
  • Verstoord sociaal functioneren. ...
  • Verstoord sociaal functioneren. ...
  • Psychosomatische klachten. ...
  • Posttraumatische stressstoornis. ...
  • Dissociatieve stoornis. ...
  • Verslaving.