Waterpokken - Wat te doen bij waterpokken?

Hoe vaak kan een kind waterpokken krijgen?

Gevraagd door: Lauren Stook  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (12 stemmen)

In het kort. Bijna iedereen in Nederland heeft als kind waterpokken gehad. Als u waterpokken hebt gehad, kunt u het niet nog een keer krijgen.

Kun je waterpokken meerdere keren krijgen?

Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.

Kan waterpokken terugkomen?

Waterpokken blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken. Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Hoeveel waterpokken krijgt een kind?

In het kort. Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. Uw kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Er is geen medicijn dat waterpokken sneller kan laten genezen.

Waarom krijg je maar 1 keer waterpokken?

Eén keer in je leven

Bepaalde cellen in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam niet vergeet hoe je dat virus hebt aangepakt. Zodra er weer zo'n waterpokkenvirus in de buurt komt, worden die cellen erbij gehaald en gaan ze meteen aan de slag met bestrijden. Zo snel, dat je ze niet meer krijgt. Gelukkig!

31 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de ergste dag met waterpokken?

De klachten die waterpokken veroorzaken zijn het ergst tijdens de blaasjes-fase. Het zijn immers de vochtblaasjes die de vervelende jeuk veroorzaken. Hoe lang een kind jeuk houdt, hangt dus samen met de lengte van die fase en het aantal golven. Het ergste is voorbij zodra de meeste blaasjes ingedroogd zijn.

Hoe snel moeten er meer waterpokken zijn?

De tijd tussen besmetting en de eerste klachten is meestal 13-18 dagen. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat alle waterpokken zichtbaar zijn?

Meestal zijn de bultjes, blaasjes en korstjes van waterpokken 1 tot 2 weken zichtbaar.

Kan je waterpokken doorgeven zonder ze zelf te krijgen?

Waterpokken is heel besmettelijk. Iemand met waterpokken kan het virus heel gemakkelijk aan u doorgeven. Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen.

Wat te doen om de waterpokken sneller te laten drogen?

Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken.

Hoe zien ingedroogde waterpokken eruit?

Ook het aanraken van de blaasjes op de huid kan voor besmetting zorgen. Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.

Hoe vaak krijg je krentenbaard?

Krentenbaard komt veel voor. Vooral bij kinderen onder de 3 jaar, vaak na een waterpokkeninfectie. Met name in de zomer komen uitbraken voor onder kinderen. Hoe vaak krentenbaard voorkomt, is niet bekend.

Wat gebeurt er als je nog nooit waterpokken hebt gehad?

Komt waterpokken bij volwassenen voor? De kans is erg klein dat je als volwassene waterpokken krijgt. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Je hebt namelijk door de jaren heen waarschijnlijk voldoende antistoffen aangemaakt.

Hoe lang duurt het voordat de eerste Waterpok komt?

Na besmetting duurt het zo'n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende 'waterpokken', de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam.

Kan een volwassene waterpokken krijgen?

Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.

Welke leeftijd krijg je waterpokken?

Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.

Wat is het verschil tussen waterpokken en windpokken?

Waterpokken (windpokken)

Waterpokken of windpokken, ook wijnpokken of varicella genoemd, is een zeer besmettelijke kinderziekte, die zich vooral kenmerkt door hevig jeukende blaasjes. Bijna iedereen maakt de aandoening als kind door. Daarna is men in principe levenslang beschermd.

Hoe herken je het begin van waterpokken?

Waterpokken zijn te herkennen door de volgende symptomen:
  • Koorts.
  • Verkoudheidsklachten.
  • Kleine rode vlekjes en blaasjes die zich ontwikkelen tot korstjes.
  • Heftige jeuk.
  • Hangerigheid.

Wat kun je het beste op waterpokken smeren?

Smeren met zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel vermindert de jeuk én zorgt ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Zinkzalf en mentholgel kun je gewoon bij de drogist kopen. Carbomeerwatergel is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar.

Kan mijn kind naar school met waterpokken?

Als een kind met waterpokken zich goed voelt dan kan het gewoon naar school. Omdat een kind al besmettelijk is twee dagen voordat de huiduitslag verschijnt, is de kans groot dat andere kinderen al besmet zijn.

Hoe vaak Zemelenbad bij waterpokken?

Na het nemen van het bad zal uw huid weer volledig ontspannen zijn. HeltiQ Zemelen Bad is geschikt voor volwassenen en kinderen (vanaf 6 maanden) en bij een gevoelige huid. Knijp 6 keer in de HeltiQ zemelen bad fles en los de substantie op in een bak of bad met lauwwarm water van minimaal 3 liter en maximaal 50 liter.

Waarom krijg ik zo vaak krentenbaard?

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok. Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus). De meeste mensen zijn maar tijdelijk drager, sommigen zijn blijvend drager.

Waarom krijg ik steeds krentenbaard?

Dit heet in de volksmond ook wel “krentenbaard”. De afwijkingen kunnen gaan jeuken of zelfs pijn doen. Risicofactoren zijn warme en vochtige omgeving, slechte hygiëne, ondervoeding, te kleine behuizing, overbevolking en slechte sociale omstandigheden.

Wat te doen bij terugkerende krentenbaard?

Herval van de infectie (recidief) zie je vaak in geval van zelfbesmetting met bacteriën uit de neus. Daarom is het belangrijk om de antibiotische zalf ook in de neusgaten aan te brengen. Je arts zal tevens waakzaam zijn wanneer streptokokken de oorzaak zijn van de impetigo.

Volgende artikel
Heb je een miskraam altijd door?