Urine analysis test procedure : Biochemistry Practicals

Hoe test de huisarts urine?

Gevraagd door: bacc. Milo Schenk LLM  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (8 stemmen)

U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. Bij de apotheek kunt u goed afsluitbare opvangbakjes voor urine kopen. Ook bij de huisartsen aan de balie zijn urine potjes te koop voor 1 euro per stuk. De urine kan het beste binnen twee uur worden onderzocht.

Hoe controleert huisarts urine?

een teststrook of dipstick: je huisarts doopt een kleurstaafje in je urine.
  • Hij vergelijkt de kleuren nadien met die van een controlestrookje.
  • Hij kan vervolgens aflezen of er stoffen in je urine zitten die kunnen wijzen op een aandoening. Het kan bijvoorbeeld gaan om suiker, eiwitten, witte bloedcellen of bloed.

Kan huisarts urine testen?

Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte).

Hoe urine onderzoeken?

Hoe gebeurt een urineonderzoek? Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat u de middelste portie van de urine in een potje opvangt. Dit is bij voorkeur niet de ochtendurine en het dient een vers staal te zijn (niet ouder dan 2 uur). Soms is het noodzakelijk dat het urinestaal via een sonde wordt afgenomen.

Kan huisarts urine op kweek zetten?

Bij onduidelijkheid van een eerste urineonderzoek (stick) kan de huisarts een urinekweek inzetten. De urine wordt dan in een broedstoof geplaatst en eventuele bacterien kunnen dan groeien en zichtbaar worden. Dit onderzoek kan in de praktijk m.b.v. de uricult test.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe test de huisarts op blaasontsteking?

Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist. Een urinekweek is een onderzoek naar een urineweginfectie. Urineonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte.

Hoe lang duurt urineonderzoek huisarts?

De assistente test de urine voor u. De uitslag is dezelfde middag meestal bekend. U kunt hiervoor bellen met de praktijk.

Is blaasontsteking altijd te zien in urine?

De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.

Hoe ziet de urine eruit bij blaasontsteking?

Troebele urine kan echter ook een teken zijn van een blaasontsteking. Witte bloedcellen en pus zijn dan in je urine uitgescheiden. Andere symptomen waaraan je een blaasontsteking kunt herkennen zijn jeuk, branderigheid en pijn bij het plassen.

Waarom ochtend urine inleveren?

Voor sommige onderzoeken is het nodig om ochtendurine op te vangen, dat is de eerste urine die na de nachtrust wordt uitgeplast. In ochtendurine zit een hogere concentratie van de stoffen die worden uitgeplast. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen.

Hoelang duurt uitslag van urine?

De definitieve uitslag van een urinekweek laat gemiddeld 2-4 dagen op zich wachten.

Wat kost een urine test?

Dit bloed- en urineonderzoek valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekeraar, zoals de meeste diagnostische onderzoeken die worden uitgevoerd op verzoek van een huisarts of verloskundige. Dit betekent dat ze vergoed worden.

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Hoe vol urine potje?

Houd het potje vast en druk het buisje met de dop erop én met de dop naar beneden in een keer in de opening van de deksel. De urine loopt nu vanzelf in het buisje en stopt zodra de buis voldoende is gevuld (dit is tot de zwarte streep als de buis na het vullen rechtop gehouden wordt).

Welke kleur urine is niet goed?

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.

Wat lijkt op blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Wat hoort niet in urine te zitten?

Er hoort in principe vrijwel geen eiwit in de urine voor te komen. Er zijn gevallen waarbij een kleine hoeveelheid eiwit in urine aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld na zware inspanning, infectie of medicijngebruik. Als uit de test blijkt dat veel eiwit in de urine aanwezig is, dan wordt de test herhaald.

Is zelftest blaasontsteking betrouwbaar?

Onafhankelijk onderzoek in een chemisch lab: thuistest op Blaasontsteking zeer betrouwbaar. In een onderzoek door de Consumentenbond blijkt Blaas-Check niet alleen net zo betrouwbaar te zijn als een bepaling door een arts, maar ook nog eens veruit de beste zelftest verkrijgbaar op de markt.

Wat is positief bij blaasontsteking?

Er is sprake van een urineweginfectie na een positieve nitriettest of na een urinesediment met ten minste 20 bacteriën per gezichtsveld of een dipslide met ten minste 104 kolonievormende eenheden per ml urine bij vrouwen met klachten van een pijnlijke en/of frequente mictie.

Kun je urine inleveren zonder afspraak?

U kunt u elke dag zonder afspraak urine voor controle brengen voor 10.00 uur. (verkrijgbaar bij iedere apotheek en aan de balie bij de doktersassistenten).

Hoe stelt huisarts blaasontsteking vast?

Hoe stelt je arts de aandoening vast? De arts stelt de diagnose meestal op basis van de klachten. Als deze bij een vrouw duidelijk wijzen op een blaasontsteking, is een urineonderzoek niet nodig. In alle andere gevallen zal de arts je urine onderzoeken.

Hoe herken je een beginnende blaasontsteking?

Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.

Kun je van inlegkruisjes blaasontsteking krijgen?

Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.

Wat zijn de eerste symptomen van nierfalen?

Klachten. Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.

Volgende artikel
Wat doet teveel melk?