Bevalling inleiden met een ballonnetje| Wat zijn de voor- en nadelen + tips! Ballonkatheter

Hoe snel bevallen na inleiden met ballon ervaring?

Gevraagd door: Florian van Haspengouw  |  Laatste update: 13 februari 2024
Score: 4.2/5 (55 stemmen)

Wat kan je verwachten na het inbrengen van de ballonkatheter? Na het inbrengen van de ballonkatheter komt de bevalling meestal niet dezelfde dag op gang. Het kan een dag of meer duren voordat er genoeg ontsluiting is om de vliezen te kunnen breken.

Hoe snel ontsluiting na ballon?

Na plaatsing wordt gewacht tot de ballon er spontaan uitvalt. Dan is er namelijk een paar centimeter ontsluiting en kunnen de vliezen worden gebroken. Meestal duurt dit ongeveer 12 uur maar soms kan het ook tot 48 uur duren.

Wat als ballonkatheter niet werkt?

Als de ballonkatheter na het inbrengen nog niet het gewenste effect heeft gegeven, krijgt u de volgende dag een tablet met misoprostol. Dit neemt u via de mond in. De ballon blijft in principe tot 48 uur zitten.

Hoe snel naar huis na inleiding?

Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.

Doet het plaatsen van een ballonnetje pijn?

Door de inwendige druk op de vliezen en baarmoedermond wordt er wat ontsluiting gemaakt. Daarnaast zorgt de druk voor het vrij komen van natuurlijke hormonen (prostaglandinen) die de rijping van de baarmoedermond versnellen. Het inbrengen van de ballonkatheter is meestal niet pijnlijk, maar voelt soms onplezierig aan.

43 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur na ballon bevallen?

De verloskundige regelt deze afspraak voor je. Wanneer de ballonkatheter er niet vanzelf uitvalt en je hebt tussentijds geen spontane weeën of gebroken vliezen gekregen dan zal ongeveer 24-36 uur na het plaatsen van de ballonkatheter de verloskundige bij je thuis langskomen.

Kan je weeën krijgen van ballonkatheter?

Dit is normaal. Vaak zakken deze klachten na enkele uren af. Het kan zijn dat na het inbrengen van de ballonkatheter de weeën starten. Dit gebeurt maar in enkele gevallen, meestal blijft het bij pijn en harde buiken.

Hoe lang duurt de bevalling als je ingeleid wordt?

De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.

Hoelang duurt bevallen na inleiding?

Dit medicijn wordt elke 4 uur gegeven. Als er voldoende ontsluiting is en de vliezen worden gebroken, bevallen de vrouwen met een infuus vaak nog dezelfde dag. De snelheid van de bevalling hangt er ook van af of u al eens eerder op de natuurlijke manier bevallen bent. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur.

Hoelang mag een inleiding duren?

Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Wat voel je na ballonkatheter?

Na het inbrengen kunt u onder in de buik menstruatie-achtige krampen voelen. Dit kan minder worden maar kan ook aan blijven houden. U kunt hierna wat vaginaal bloedverlies hebben. Dit is normaal.

Wat is een nadeel van de katheter ballon?

De constante aanwezigheid van het catheteruiteinde en het ballonnetje kunnen irritatie van de blaaswand geven. Soms reageert de blaas hierop met verkramping, dit geeft buikpijnklachten. Daarnaast kan de geïrriteerde blaaswand extra slijm gaan vormen als reactie op dit lichaamsvreemde object.

Hoe lang mag een ballon katheter blijven zitten?

De ballonkatheter mag maximaal 48 uur blijven zitten. Als u komt voor een inleiding met een ballonkatheter is het niet goed te zeggen wanneer u zult bevallen. De meeste mensen bevallen binnen 3 dagen, maar een enkele keer moeten we een rustpauze nemen en een vervolg afspraak maken voor de inleiding.

Wat kan je doen om sneller te bevallen?

Dansen, bewegen, wandelen

Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.

Waarom s avonds inleiden?

Wanneer een bevalling 's avonds wordt ingeleid in plaats van 's ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.

Hoe krijg je een snelle ontsluiting?

Wissel van houding

Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt. Het is soms even zoeken naar een goede houding.

Doet een inleiding meer pijn?

Na het starten van de inleiding verloopt het verder hetzelfde als bij een normale bevalling. De weeën worden langzaam heviger en pijnlijker. Meestal mag je de weeën op je eigen manier opvangen: zittend in een stoel, staand naast het bed, zittend in bed of liggend in bed.

Wat zijn de nadelen van inleiden?

Bij een inleiding is de kans op een pittige bevalling wel groter, omdat het uitgangspunt minder ideaal is. Als je lichaam eigenlijk nog niet klaar is voor de bevalling, kan het moeizamer gaan en is er meer medische hulp nodig. Ook kun je gespannen zijn omdat je wordt ingeleid en misschien maak je je zorgen om je baby.

Wat als inleiding niet lukt?

Soms lukt het rijp maken van de baarmoedermond niet binnen een dag en kan dit meerdere dagen duren. De gynaecoloog of verloskundige bespreekt met u wat er dan gedaan wordt. Er kan bijvoorbeeld opnieuw een ballonkatheter worden ingebracht of er kunnen opnieuw medicijnen worden gegeven.

Kan je ingeleid worden zonder ontsluiting?

Om te kunnen inleiden moet de baarmoedermond rijp zijn, dat wil zeggen dat de baarmoedermond al wat is verweekt en verstreken. Om dit te kunnen bepalen zal de gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek doen. Een onrijpe baarmoedermond is een paar centimeter lang en voelt stug aan, er is nog geen ontsluiting.

Hoeveel procent van de bevallingen wordt ingeleid?

In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip!

Wat doen ze bij inleiden bevalling?

Bij een inleiding brengt men de weeën op gang en controleert men de conditie van moeder en kind. Het op gang brengen van de weeën gebeurt vaak door middel van een infuus. Je krijgt een naaldje in een bloedvat van je hand of onderarm en daarop wordt een dun slangetje aangesloten.

Hoe weet je dat je baarmoedermond rijp is?

Om de rijpheid van de baarmoedermond te beoordelen wordt er een inwendig onderzoek gedaan door de gynaecoloog of verloskundige. Bij een onrijpe baarmoedermond is er weinig tot geen ontsluiting. Wanneer de baarmoedermond rijp is, is deze kort en zacht. Er is dan ook sprake van ontsluiting.

Hoeveel CC in katheter ballon?

De ballon voorkomt dat de katheter uit de blaas valt. Via het ventiel wordt de ballon met een steriele water/glycerine-oplossing gevuld, standaard met 10 ml., tenzij anders aangegeven staat op het ventiel van de katheter.

Hoe merk je dat je baarmoedermond week is?

Deze fase van bevallen begint al tijdens de laatste weken van je zwangerschap en eindigt dan ook als de actieve fase van de bevalling begint. Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter.

Vorige artikel
Is IKEA dekbed goed?