Zindelijkheid: zo pak je het aan!

Hoe pak je Potjestraining aan?

Gevraagd door: Meike Dijkstra MPhil  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.7/5 (56 stemmen)

Hoe starten met potjestraining?
 1. Start op een rustig moment met zindelijkheidstraining. Vakantieperiodes of het begin van een verlengd weekend zijn ideaal. ...
 2. Geef het potje een vaste plaats. Plaats één of meerdere potjes op vaste plekken in huis. ...
 3. Laat je kleintje wennen aan het potje.

Hoe kind stimuleren om op potje te gaan?

Hoe kan je best reageren?
 1. Je kind voelt dat hij of zij stoelgang moet maken. Dat is positief. ...
 2. Laat je kind een rustig plekje zoeken. Plaats het potje daar of zet het potje in het toilet.
 3. Geef je kind tijd. Na enkele weken zal je kind ook spontaan kaka doen op het potje.

Hoe oefenen op potje?

Met vaste regelmaat de pot op

Zet je kindje op regelmatige tijdstippen zonder broek en luier op het potje. Doe dit in het begin 1 keer per dag en bouw dit langzaam uit. Uiteindelijk kan je hem ongeveer iedere 2 uur op het potje zetten. Goede momenten hiervoor zijn vlak na het wakker worden en na de maaltijden.

Hoe maak ik mijn kind zo snel mogelijk zindelijk?

Tips voor het zindelijk maken van je kleintje
 1. Potje in de kamer. Zet het potje midden in de kamer. ...
 2. Start in de zomer. Probeer te starten met zindelijkheidstraining in de zomer. ...
 3. Potje versus toilet. ...
 4. Belonen. ...
 5. Forceer het niet. ...
 6. Niet alles in één keer. ...
 7. Houd altijd rekening met ongelukjes. ...
 8. Herinner je kindje aan toiletbezoekjes.

Hoe lang op het potje laten zitten?

Laat je peuter niet te lang op het potje zitten. Enkele minuten is voldoende. Laat je kind niet zitten tot het wat 'gedaan' heeft. Geef complimentjes, bijvoorbeeld als je kind tegen je gezegd heeft dat het naar de wc moet, iets gedaan heeft of het heeft geprobeerd.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat is een normale leeftijd om zindelijk te worden?

En die ontwikkeling verloopt bij ieder kind anders. De meeste kinderen beginnen tussen de 2 en 3 jaar met zindelijk worden. Rond 3 jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk. Als je kind naar de basisschool gaat, wordt verwacht dat het op school zindelijk is.

Hoe vaak plassen zindelijk?

Het is goed en gezond als je kind ongeveer zes tot zeven keer op een dag plast. Vaker is geen probleem, minder vaak liever niet. Deze plasmomenten zijn te verdelen over de dag – het beste is 's ochtends twee keer, 's middags drie keer en 's avonds nog eens twee keer.

Hoe weet je of je kind klaar is om zindelijk te worden?

Een kind is klaar om zindelijk te worden als hij of zij: begrijpt dat pipi of kaka in het potje hoort. voelt dat hij of zij pipi of kaka moet doen en dit kan ophouden tot het potje.
...
Kunnen: je kind kan ...
 • regelmatig langere tijd zijn of haar luier droog houden, bv. ...
 • aangeven dat hij of zij moet plassen of kaka doen.

Hoe lang ongelukjes bij zindelijkheid?

Als een kind maximaal 4 ongelukjes per week heeft, waarvan maximaal 1 per dag, dan kun je hem/ haar zindelijk noemen. Belangrijk is dan wel dat hij/zij niet naar de wc of het potje gestuurd wordt, maar dat het echt op eigen initiatief gebeurt.

Wat als zindelijkheidstraining niet lukt?

Heeft je kind moeite om op het potje of op de wc te gaan zitten, ga dan vooral niet pushen. Hou het leuk en begeleid hem op een respectvolle en liefdevolle manier naar de wc of het potje. Blijf erbij als hij zijn behoefte doet. Geef duidelijk aan wat je van hem verwacht en zorg dat het leuk is.

Kan je zindelijkheid aanleren?

Je kind wordt stap voor stap zindelijk. Zindelijk worden is een natuurlijk rijpings- en een leerproces. Waar het zindelijk worden bij het ene kind vlot verloopt, kan het bij een ander wat meer moeite en tijd kosten. Jij kan je kind in dit hele proces ondersteunen en positief aanmoedigen.

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig?

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig? Een oefenbroekje kan tot maximaal twee plasjes absorberen. Een oefenbroekje is daarnaast snel gewassen en weer droog. Het aantal oefenbroekjes dat je nodig hebt hangt dus af van het stadium van zindelijk worden waarin jouw kind zich bevindt.

Hoe werkt oefenbroekjes?

Een oefenbroekje is een speciaal broekje dat tussen een luier en een gewone onderbroek in zit. Het is wat dikker dan een onderbroek en kan wat plas opnemen. Toch zijn ze dunner dan een luier en nemen ze meestal geen hele plas op. Ze worden ook weleens trainingsbroekjes of zindelijkheidsbroekjes genoemd.

Hoe vaak kind op potje zetten?

Stap 2 Vaste tijden op het potje

Laat uw kind elke dag op vaste tijden enkele minuten op het potje zitten zonder luier. Goede momenten zijn: als uw kind wakker wordt, als er signalen zijn/uw kind aangeeft dat het nodig moet, na het eten of drinken of bij weggaan of thuiskomen.

Wat als je kind niet op het potje wil?

Tips voor als je kind niet op het potje wil plassen

Praat met je kind en probeer te achterhalen hoe het komt dat hij of zij niet kan plassen op de wc of het potje. Gebruik hulpmiddelen zoals een wc-brilverkleiner en een opstapje om je kind een veiliger gevoel te geven op de wc.

Wat is de eerste fase van het zindelijk worden?

Zindelijkheid fases

Allereerst zal de peuter weten dat hij geplast heeft. Daarna zal de peuter zich ervan bewust zijn dat hij plast. Dan zal de peuter weten dat hij gaat plassen. Tot slot zal de peuter zeggen dat hij moet plassen.

Wat moet een kind kunnen om zindelijk te kunnen zijn?

Om zindelijk te kunnen worden, moeten kinderen hun plas en poep kunnen ophouden. Ze moeten ook het verschil kunnen voelen tussen aandrang en écht plassen of poepen. De meeste kinderen kunnen dit als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn.

Wat kan een gevolg zijn als een kind te vroeg zindelijk gemaakt wordt?

Kinderen die door een vroege zindelijkheidstraining al eerder aangeleerd zijn hoe ze de wc moeten gebruiken, krijgen later last van dysfunctioneel toiletgedrag: ongelukjes (zowel plas als poep), infecties van de urinewegen en/of bedplassen.

Waar potje zetten?

Koop een leuk potje en zet het op een duidelijk zichtbare plek, bijvoorbeeld in de woonkamer. Er bestaan allerlei grappige, avontuurlijke potjes, die bijvoorbeeld applaus geven als er iets in komt. Het kan ook leuk zijn om het potje in de wc te zetten en samen te gaan plassen.

Waarom terugval zindelijkheid?

Vaak voorkomende oorzaken van een terugval in zindelijkheid: Geen tijd/aandacht: ouders die geen of minder tijd/geduld hebben voor de zindelijkheid van hun kind. Uit de routine: als de vaste routine (na elk slaapje en elk hapje/drankje op het potje) erbij ingeschoten is. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie of verhuizing.

Hoe lang mag een luier om?

Vervang de luier tijdens de eerste weken ongeveer om het uur. Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 à 10 luiers per dag. Vervang bij oudere baby's de luier ongeveer om de vier uur.

Hoe strak moet de luier?

Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed.

Kan een kind van 1 jaar zindelijk zijn?

Vanaf 18 maanden zijn de zenuwen pas volgroeid waarmee een kind controle heeft over de sluitspier. Voor dit tijd zou het geen zin hebben om met zindelijkheidstraining te beginnen. 'Je kunt een kind wel conditioneren om aan te geven wanneer het naar de wc moet, maar zindelijk kunnen ze echt pas vanaf 18 maanden worden.

Hoe vang je urine op bij een niet zindelijk kind?

Niet-zindelijk: opvangen met een plaszakje. Als het niet lukt om een 'vrije plas' (zonder luier) op te vangen, gebruik dan een plaszakje. Je krijgt dit zakje op de polikliniek Kindergeneeskunde. Zet het potje klaar om de urine in te doen.