ANWB Instructievideo Autostoeltjes 2016

Hoe oud moet een kind zijn om voor in de auto te zitten?

Gevraagd door: prof. Elin Vos Specht Bsc  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (27 stemmen)

Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.

Welke leeftijd kind los in auto?

In Nederland en België moeten kinderen tot een leeftijd van 12 jaar, of wanneer ze een lengte van 135 cm hebben bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet, in een autostoel of op een zitverhoger zitten.

Hoe oud moet een kind zijn voor een zitverhoger?

Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.

Hoe vervoer je een kind jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1 35 zo veilig mogelijk op de voorstoel?

Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine. Bevestig het op de juiste manier en zorg dat je kind goed vastzit.

Welke leeftijd geen autostoel meer?

Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.

28 gerelateerde vragen gevonden

Welk autostoeltje 6 jaar?

Autostoeltje voor meerdere leeftijden: vanaf ongeveer 9 maanden tot 12 jaar / 9 tot 36 kg (Groep 1/2/3) Groep 1/2/3 autostoeltjes zijn geschikt zijn voor kinderen van 9 tot 36 kg. Deze autostoeltjes beschikken over een 5-puntsgordel of een vangtafel. Op deze manier gebruik je de autostoel vanaf 9 maanden.

Is een heupgordel toegestaan?

Per 1 mei mogen net zoveel personen vervoerd worden als dat er gordels aanwezig zijn tenzij het voertuig nooit gordels heeft gehad, maar dat kom je alleen tegen bij voertuigen die voor 1989 in gebruik zijn genomen. Heupgordels zijn nog steeds toegestaan.

Hoe mag een kind dat kleiner is dan 1 20 m meerijden in een auto?

Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine. Bevestig het op de juiste manier en zorg dat je kind goed vastzit.

Hoeveel kinderen mag je op de achterbank vervoeren?

Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel.

Is een stoelverhoger verplicht?

In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. Het soort autostoeltje hangt af van het gewicht of de lengte van het kind. Er zijn babyzitjes, peuterautostoelen en zittingverhogers. De zitting- of stoelverhoger kan ook een rugleuning hebben.

Wat voor autostoel 4 jaar?

Peuterstoeltjes. Voor peuters van ongeveer 9 maanden tot 4 jaar: i-Size tussen 60 en 105 cm of groep 1 (van 9 tot 18 kg). In i-Size-stoeltjes kijken kinderen achteruit tot ze minimaal 15 maanden en 70 cm zijn. In groep 1-autostoeltjes zit het kind meestal in de rijrichting van de auto.

Welke autostoel voor kind van 3 jaar?

Een kinderstoel voor in de auto voor een kindje van 3 jaar is vaak een gecombineerde autostoel, namelijk een autostoel uit groep 2/3. Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. Groep 3 voor 22 tot 36 kg. Een autostoel uit groep 2/3 is zo verstelbaar dat deze met je kind meegroeit.

Hoe oud 1.35 meter?

In veel landen wordt de regel gehanteerd dat kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of verhoger in de auto mogen worden vervoerd. In Nederland is de lengte 1.35 m. Veelal is er ook een regel die bepaald tot welke leeftijd dit het geval moet zijn. Zo is de leeftijd in Frankrijk bijvoorbeeld 10 jaar.

Hoeveel kinderen mag je achterin?

Er mogen zoveel kinderen in een auto, als hoeveel zitplaatsen er zijn. Het aantal zitplaatsen wordt bepaald aan de hand van het aantal beschikbare autogordels. In een stationcar (gewone hatchback ofzo ook niet) is het niet toegestaan om zelf zitplaatsen te maken door middel van het plaatsen van stoelen of een bankje.

Hoeveel mensen mogen er op de achterbank?

Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn. Omdat personen als lading worden gezien mag je het max. laadvermogen niet overschrijden.

Wat is een gerafelde autogordel?

je moet een gordel "live"zien om goed te kunnen oordelen. In principe is het zo dat iedere beschadiging reden tot afkeur is, maar nogmaals je moet het in het echt kunnen zien/beoordelen. Groet, Oskar.

Is een gordel verplicht in de vrachtwagen?

In Nederland zijn de bestuurders van vrachtwagens al sedert 1998 verplicht de gordel te dragen.

Is een gordel verplicht in een oldtimer?

In oldtimers die voor het eerst zijn toegelaten op de openbare weg voor 1 januari 1971 hoeven geen gordels aanwezig te zijn en er geldt dan ook geen gordelplicht. Maar let op want zoals met zoveel regels is er een uitzondering! Bijvoorbeeld Volvo leverde al voor 1971 auto's af fabriek met gordels.

Hoe groot moet je zijn voor een stoelverhoger?

Kinderen van 3 tot en met 6 jaar die te groot zijn voor een kinderzitje, kunnen op een zittingverhoger zitten. Als ze kleiner zijn dan 1,35 meter, is dit zelfs verplicht. Je kunt de gewone autogordel gebruiken. Omdat het kind hoger zit, past de gordel beter.

Wat is de veiligste autostoel?

Maxi Cosi Pebble Pro

De Consumentenbond heeft het predicaat beste autostoel groep 0 met gordel toegekend aan het deze Maxi Cosi. Het is een heel veilig en goedgekeurd volgens de ECE-R129 (i-Size) norm.

Volgende artikel
Hoe om te gaan met tweede kind?