Na hoe lang daten een relatie

Hoe oud mag je daten?

Gevraagd door: Rayan Mahieu  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.4/5 (18 stemmen)

Als jij en je vriend of vriendin allebei 15 jaar oud zijn en jullie willen allebei seks met elkaar, dan is dat niet strafbaar. Voorwaarde is dat de seks tussen jullie vrijwillig is.

Kan een 16 jarige met een 22 jarige?

Wat zegt de wet hierover? Er is wettelijk gezien niets dat je verbiedt een relatie te hebben met iemand die jonger of ouder is dan jij. Het is aan je partner en jou om zelf te bepalen wat jullie oké vinden, waar jullie je fijn bij voelen.

Kan een 16 jarige met een 20 jarige?

Vanaf 16 jaar ben je seksueel meerderjarig en beschik je over 'seksueel zelfbeschikkingsrecht'. Dat betekent dat je vanaf 16 jaar voor de wet oud genoeg bent om toestemming te geven voor seksueel handelingen. Je mag dus seks hebben met iedereen ouder dan 16 jaar op voorwaarde dat jullie dit beiden willen.

Kan een 17 jarige met een 14 jarige?

Maar de regering kiest wel voor één uitzondering: vanaf veertien mag seks ook, al mag het leeftijdsverschil met de partner niet groter dan twee jaar zijn. Een veertienjarige mag dus seksuele handelingen stellen met iemand van zestien, maar niet met iemand van zeventien.

Welke leeftijd mag je daten?

Ben je jonger dan 14 jaar? Dan mag je volgens de wet nog geen seks hebben en dan wordt de vrijpartij (met penetratie) automatisch bestempeld als een verkrachting. Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je volgens de wet seks hebben als: iedereen toestemming geeft en dit dus echt zelf wil.

37 gerelateerde vragen gevonden

Is 15 en 21 legaal?

Als jij en je vriend of vriendin allebei 15 jaar oud zijn en jullie willen allebei seks met elkaar, dan is dat niet strafbaar. Voorwaarde is dat de seks tussen jullie vrijwillig is. Dus dat je geen van beiden iets doet wat je eigenlijk niet wilt.

Is 15 en 16 legaal?

Seks met minderjarigen is in Nederland ten strengste verboden. Iedere ontuchtige handeling waarbij een kind van jonger dan 16 jaar betrokken is, wordt een volwassene dan ook zwaar aangerekend.

Is de eerste keer seks veel pijn?

Kan het pijn doen? Als je het doet met iemand die je vertrouwt en die geduldig met je is, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je als meisje opgewonden, vochtig en ontspannen bent, doet de eerste keer meestal geen pijn en heb je niet of nauwelijks bloedverlies.

Is 14 en 20 illegaal?

Het wordt altijd beschouwd als verkrachting als er seks is tussen een 14-jarige en meerderjarige. Seks tussen een 15-jarige en 18-jarige is dan weer aanranding van de eerbaarheid. Ook wanneer in beide gevallen wederzijdse toestemming is.

Hoe oud eerste erectie?

Vanaf zes maanden beginnen ze hun eigen lichaam te verkennen en raken ze ook toevallig hun geslachtsdelen aan. Jongetjes kunnen een erectie krijgen. Ook meisjes ontdekken dat het fijn is om hun geslachtdeel aan te raken en doen al vanaf negen maanden bewust.

Welke leeftijd seks strafbaar?

Seksuele handelingen tussen volwassen en kinderen

Het is strafbaar om als volwassene seks te hebben met een kind van 12 jaar of jonger. Tussen de leeftijd van 12 en 16 jaar wordt er eerst naar de situatie gekeken. Bijvoorbeeld naar het leeftijdsverschil tussen de jongere en de volwassene.

Is 16 jaar en 18 jaar legaal?

Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je ook berecht worden volgens het volwassenenstrafrecht. Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders.

Wat mag je op je 16e?

Als je 16 of 17 jaar bent, mag je bijna elk soort werk doen. Maar geen gevaarlijk werk. Je mag bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Bovendien mag het werk je niet tegenhouden om naar school te gaan.

Welke relaties zijn strafbaar?

Seksuele penetratie

Wanneer u aldus als meerderjarige een relatie onderhoudt met een persoon beneden de 14 jaar en hiermee seksuele betrekkingen heeft, zal dit steeds strafbaar zijn. Dit onder voorbehoud dat uw partner zijn/haar leeftijd heeft achtergehouden en u onoverkomelijk gedwaald heeft hieromtrent.

Kan een 15 jarige met een 20 jarige?

Antwoorden (2) Je hoeft je relatie niet uit te maken. Maar het is wijs om te wachten met seksueel contact tot ze 16 jaar is. Seks hebben met iemand van 15 jaar is volgens de wet verboden.

Is 15 en 17 normaal?

Vanaf 16 jaar word je volgens onze wet als seksueel volwassen beschouwd. Wacht dus met seks tot zij 16 is.

Waar mag je geen seks hebben?

Ons wetboek van Strafrecht verbiedt in beginsel geen seksuele handelingen in het openbaar. Echter, bestaat er natuurlijk wel artikel 239 Sr dat in het algemeen de schennis van de eerbaarheid verbiedt en art 430a Sr dat naaktrecreatie verbiedt buiten de daartoe bestemde plekken.

Wat is legaal als je 15 bent?

15 jaar. Vanaf je 15e mag je kranten bezorgen, ook een ochtendkrant. Als je werkt heb je recht op het minimumjeugdloon. Als je 15,5 jaar bent kun je het theorie-examen bromfietsrijbewijs af leggen.

Is 13 jaar leeftijdsverschil veel?

Gemiddeld is er dus een verschil van 13 jaar tussen de seksen wat betreft de grootste aantrekkelijkheid. Zo vertonen volgens een onderzoek in 2010 vrouwen minder interesse in significant jongere mannen en meer in mannen van dezelfde leeftijd of ouder.

Hoeveel seks heeft een man nodig?

Heteroseksuele, vrijgezelle mannen hebben gemiddeld zo'n 63 keer per jaar seks en een heteroseksuele vrouw nét iets minder vaak: 55 keer per jaar.

Hebben vrouwen meer zin in seks dan mannen?

Dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben dan vrouwen, is geen fabel. Dit komt door het mannelijke hormoon testosteron. Vrouwen hebben niet alleen minder van dit hormoon, maar hun libido is ook complexer. De behoefte aan seks is bij vrouwen moeilijker te sturen en meer afhankelijk van omgevingsfactoren.

Is 17 jaar minderjarig?

Als je jonger bent dan 18 jaar ben je minderjarig, je wordt gezien als een kind. Dat betekent dat je ouders (of voogd) voor je moeten zorgen, voor je moeten beslissen en moeten betalen voor je school en je levensonderhoud.

Hoe groot mag het leeftijdsverschil zijn?

De regel? Je kan uitrekenen of het sociaal acceptabel is om een vrouw mee uit te vragen, door je eigen leeftijd te delen door twee en er vervolgens zeven bij op te tellen. Als jij dus 30 bent, mag je volgens de regel alleen daten met een vrouw die 22 jaar of ouder is.

Is het strafbaar om te drinken onder 18?

Maatregelen om jongeren minder te laten drinken

Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekken. Minderjarigen mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Retailers mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Hoe laat thuis zijn 15 jaar?

Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.