Zwangerschap: trimesters en alarmsymptomen

Hoe ontstaat zwangerschapshypertensie?

Gevraagd door: dr. Robin Wensen AD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.9/5 (52 stemmen)

Oorzaak. Zwangerschapshypertensie treedt vooral op tijdens de eerste zwangerschap. Een oorzaak is meestal niet bekend. Heeft u diabetes, een vaat- of nierziekte of bent u zwanger van een meerling dan is de kans op een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap groter.

Hoe ontstaat hoge bloeddruk zwangerschap?

De oorzaak van een hoge bloeddruk in de zwangerschap is onbekend. Waarschijnlijk spelen de aanleg en de ontwikkeling van de placenta in het begin van de zwangerschap een rol.

Hoe ontstaat het HELLP-syndroom?

Wat is de oorzaak van het HELLP-syndroom

Er zijn aanwijzingen dat het HELLP-syndroom kan ontstaan doordat er niks gedaan is aan een verhoogde bloeddruk van de moeder. Ook kan het zijn dat de placenta niet goed ontwikkeld is en deze daardoor niet goed functioneert.

Waardoor krijg je zwangerschapsvergiftiging?

Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een minder goede werking van de moederkoek of placenta. De ernst van pre-eclampsie kan sterk wisselen. Onbehandeld kan deze ziekte voor u en uw ongeboren kindje een gevaar betekenen.

Hoe is de naam zwangerschapsvergiftiging ontstaan?

Ondanks wat de naam suggereert, heeft zwangerschapsvergiftiging dus niets te maken met voeding tijdens de zwangerschap. Vroeger dacht men dat dit ziektebeeld werd veroorzaakt door een toxine (gif) in de bloedbaan, vandaar de naam. Pas later bleek dat het niets met gif te maken heeft, maar met een te hoge bloeddruk.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoe kun je zwangerschapsvergiftiging voorkomen?

Volgens de titel kan zwangerschapsvergiftiging (medische naam: pre-eclampsie) worden voorkomen door extra calcium. De inleiding van het nieuwsbericht meldt dat het advies aan alle zwangeren om extra calcium te nemen, zou kunnen leiden tot een kwart minder gevallen van zwangerschapsvergiftiging.

Welke bloedwaarden zwangerschapsvergiftiging?

​Zwangerschapshypertensie

Dit is wanneer een vrouw die eerder een normale bloeddruk had, in de tweede helft (dus na de twintigste week) van de zwangerschap een te hoge bloeddruk ontwikkelt. Hierbij is de bovendruk hoger dan 160 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg, of is deze met 20 mmHg gestegen.

Kan zwangerschapsvergiftiging ineens ontstaan?

De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen. De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, maar kunnen ook tot acht dagen na de bevalling ontstaan.

Wat kun je doen tegen zwangerschapsvergiftiging?

De behandeling kan bestaan uit:
 1. Aangepaste medicijnen voor uw bloeddruk. Niet elk medicijn tegen hoge bloeddruk mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap. ...
 2. Corticosteroïden om uw baby voor te bereiden op een vroeggeboorte.
 3. Magnesium om de baby tegen hersenschade en de moeder tegen stuipen te beschermen.

Hoe krijg je zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen die je tijdens je zwangerschap aanmaakt. Deze remmen de werking van het hormoon insuline. Wanneer de zwangerschap goed verloopt, reageert je lichaam op de anti-insulinehormonen door meer insuline aan te maken.

Hoe voelt HELLP-syndroom?

Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal ziek. Vaak hebben zij ernstige pijn in de bovenbuik, soms met uitstraling naar de zijkant van de buik of de rug. Ook misselijkheid en hoofdpijn komen veel voor.

Hoe lang duurt HELLP-syndroom?

Verreweg de meeste vrouwen die pre-eclampsie of het HELLP syndroom hebben gehad, zijn binnen twee weken na de bevalling weer thuis. Afhankelijk van de ernst van de complicaties die u hebt gehad, kan het herstel echter weken tot maanden duren.

Hoe vaak komt HELLP voor?

Een milde vorm van pre-eclampsie komt voor bij zo'n 50 op de 1000 zwangere vrouwen. Een ernstige vorm van pre-eclampsie en/of HELLP-syndroom komt voor bij ongeveer 5 op 1000 vrouwen.

Waarom is hoge bloeddruk gevaarlijk bij zwangerschap?

Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Is de bloeddruk steeds hoger dan 140/90 , dan kom je onder controle bij de gynaecoloog.

Wat helpt tegen hoge bloeddruk zwangerschap?

Vaak moet je je medicijnen voor een hoge bloeddruk dan nog blijven slikken. Meestal kun je deze medicijnen veilig gebruiken als je borstvoeding geeft. Bespreek dit altijd met je gynaecoloog of verloskundige. Het kan dagen, weken en soms maanden duren voordat je weer helemaal beter bent.

Wat is de oorzaak van hoge bloeddruk?

Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.

Kan zwangerschapsvergiftiging overgaan?

Eclampsie. Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) , maar ook het HELLP syndroom, kunnen (gelukkig zelden) overgaan in eclampsie.

Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Bel je verloskundige of gynaecoloog bij een van de volgende klachten:
 • hoofdpijn.
 • pijn boven in je buik of aan de zijkant van je buik.
 • pijn in je rug of boven in je rug.
 • misselijk zijn.
 • overgeven.
 • sterretjes zien of wazig zien.
 • trekkingen van armen en benen.
 • dikker gezicht, handen of enkels (vocht vasthouden)

Hoe weet je of je een zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen.

Hoe gevaarlijk is zwangerschapsvergiftiging?

De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging kan ertoe leiden dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Dit is gevaarlijk voor jou en je baby. Door een te hoge bloeddruk raken bloedvaten beschadigd, waardoor er vocht uit gaat lekken. Vervolgens ontstaan oedemen ofwel vochtophopingen.

Wat is een Eclamptisch insult?

Een complicatie bij pre-eclampsie is het optreden van stuipen, men spreekt dan van een eclamptisch insult. In deze informatiefolder worden de ernstige vorm van pre-eclampsie en het HELLP-syndroom besproken.

Hoe herken je hoge bloeddruk bij zwangerschap?

Hoge bloeddruk. Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen. Misselijkheid.

Hoe vaak komt pre-eclampsie voor?

Pre-eclampsie ontwikkelt zich na week 20 van de zwangerschap en kan ook in het kraambed ontstaan, zelfs tot acht dagen na de bevalling. De aandoening komt bij 3-5% van de zwangeren voor die niet eerder zwanger zijn geweest, en is wereldwijd de meest voorkomende zwangerschapscomplicatie.

Hoe lang last van zwangerschapsvergiftiging?

Je kunt in principe volledig herstellen van zwangerschapsvergiftiging en HELLP-syndroom, maar dit kan soms jaren duren. Hoelang precies verschilt van persoon tot persoon, maar het is belangrijk om hiervoor ruim de tijd te nemen. Veel vrouwen voelen zich nog lang vermoeid en niet zichzelf.

Vorige artikel
Kan een baby eng dromen?