Spuitmondjes gebruiken en spuittechnieken

Waarmee decoreer je cupcakes?

Gevraagd door: Amélie Koster  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (4 stemmen)

Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige 'frosting' in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels. Je kunt ook kiezen voor een thema.

Hoe plak je versiering op cupcakes?

Gebruik voor lichte decoraties een beetje water om de decoratie vast te plakken op de cupcakes. Voor het bedekken van de cupcakes met rolfondant kun je de achterkant van de fondant insmeren met een beetje water of een laagje frosting gebruiken.

Waar kun je cupcakes mee versieren?

Je kunt cupcakes vullen, decoreren met marsepein of fondant of er juist een prachtige toef op spuiten. Je kunt er dus eigenlijk alle kanten mee op, maar ook zonder decoratie is een simpele vanille cupcake overheerlijk.

Waarmee cake versieren?

Tevens is chocolade erg geschikt voor het “vastzetten” van fruit zoals aarbeien of frambozen.
  1. Jam. Jam meng ik altijd met een theelepel water voordat ik het gebruik. ...
  2. Fondant / Marsepein. Ook met fondant of marsepein kan je prima koekjes of cakjes versieren. ...
  3. Chocoladeletters. ...
  4. Fondant / marsepein. ...
  5. Hagelslag. ...
  6. Oogjes / Mondjes.

Hoe krijg je cupcakes mooi plat?

Zijn je cupcakes iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je ze uit de oven hebt gehaald een snijplank op de cakes in het bakblik. Na ongeveer 1/2 minuut haal je het plankje er weer van af en je cupcakes zijn nu mooi plat.

41 gerelateerde vragen gevonden

Kun je cupcakes een dag van tevoren maken?

Je kan gebakken cupcakes ongeveer 3 dagen bewaren in een goede luchtdichte koektrommel. Het liefst bewaar je cupcakes niet in de koelkast want dan drogen ze uit.

Kan je cupcakes op voorhand maken?

Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.

Hoe decoreer je een cake?

Verdeel je cakedeeg in verschillende delen en geef elk deel met voedingskleurstof (of met cacaopoeder of rodebietenpoeder) een tintje. Doe de verschillende kleurtjes in de bakvorm (in laagjes, gemarmerd… wat jij het mooiste vindt) en bak je cake. Werk de buitenkant af met een lekker glazuur en/of een leuke topping.

Wat kun je gebruiken in plaats van botercrème?

Het voordeel van ganache is dat je de taart super strak kunt afsmeren met scherpe hoeken, dat maakt het weer gemakkelijker om je taart strak te bekleden. Het is natuurlijk ook lekkerder dan de botercrème.

Hoe snoep op cake plakken?

Als je een beetje water op fondant of marsepein smeert, smelt het oppervlak. Het is immers suiker. Je kunt er nu iets anders opplakken, het water droogt uiteindelijk weer op en je decoratie zit vast.

Wat is het verschil tussen een cupcake en een muffin?

Muffins worden vaak gemaakt door de natte en droge ingrediënten apart te mixen, en later, voorzichtig bij elkaar te voegen. Cupcakes maak je daarentegen door alle ingrediënten samen te voegen in een mixer. Het beslag heeft weg van een cake, waar een muffin meer lijkt op bananenbrood.

Hoe ver vul je een cupcake?

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Hoe lang van te voren kun je botercrème maken?

Botercrème is in de koelkast ongeveer één week houdbaar. Vergeet niet dat de boter in de crème hard wordt. Haal de botercrème dus altijd een paar uur voordat je begint met decoreren uit de koelkast.

Hoe plak je versiering op koekjes?

De versiersels plakten we vast met suikerlijm. Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig.

Wat is eetbare lijm?

Edible Glue, ofwel Eetbare Lijm, kan worden gebruikt om verschillende onderdelen marsepein of fondant aan elkaar te plakken. Daarnaast is het geschikt om de icing of ouwel (dik) op de cupcakes, taarten, brownies en muffins te plakken. Met deze lijm kun je alle versieringen goed vastzetten.

Wat is frosting papier?

Frosting is een dun printbaar laagje op zetmeelbasis dat naar suiker en vanille smaakt. Achter de Frostingsheet zit een dun laagje plastic wat er voor het gebruik afgehaald dient te worden. Frosting is niet geschikt voor hoge temperaturen, maar is ideaal voor op ondergronden zoals: Cream, Fondant of Marsepein.

Welke botercrème voor decoratie?

Ter decoratie is gewone botercrème gebruikt.

Hoe krijg je botercrème stevig?

Plaats de kom met botercrème (of botersoep op dit moment) ongeveer 15 minuten in de koelkast en klop het mengsel vervolgens verder. Indien nodig kan dit herhaald worden, totdat het mengsel weer koud genoeg is en de boter zijn stevigheid weer terugkrijgt.

Hoe maak ik botercrème op kleur?

Een gel kleurstof, of nog liever een pasta, is de beste optie wanneer je een felle kleur wilt geven aan je botercrème. What is this? Doordat je maar weinig nodig hebt van een gel of pasta kleurstof, is het extra belangrijk dat je het in kleine hoeveelheden door de crème mixt.

Hoe vet je een cake vorm in?

Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.

Hoe lang van te voren cake maken?

Cake en biscuit

Super fijn als je een stapeltaart wilt maken, maar geen tijd hebt om alles een dag van tevoren te maken. Cake en biscuit bewaar je buiten de koelkast. Verpak het goed in huishoudfolie, aluminiumfolie of in een trommel. Cake blijft zo wel een week goed.

Kun je botercrème van te voren maken?

Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.

Kan je cupcakes maken zonder vormpjes?

Als je geen cupcakevormen of cupcakebakvorm hebt en toch cupcakes wilt maken, dan kun je thuis je eigen vormen maken. Bakpapier is het aanbevolen materiaal, maar je kunt ook gerust aluminiumfolie gebruiken.

Hoe lang kun je cupcakes met glazuur bewaren?

Je kunt de cupcakes in een luchtdichte trommel makkelijk 5 tot 6 dagen bewaren.

Hoe lang moet je cupcakes laten afkoelen?

Je cupcake zal niet heel erg inzakken door het afkoelen wanneer je het recept goed gevolgd hebt. Aan deze oorzaak kun je dus vrij weinig aan doen. Hooguit zorgen dat je ze laat afkoelen met de ovendeur open en het rooster er uit geschoven, zo is het verschil in warm/koud niet zo groot.