Er was eens ... een vergadering over Kinderrechten

Hoe ontstaan kinderrechten?

Gevraagd door: ing. Elif Soekhoe  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.4/5 (1 stemmen)

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Wat zijn de 10 belangrijkste kinderrechten?

Kinderrechten
  • recht op onderwijs.
  • recht op eigen geloof en cultuur.
  • recht op een naam en een nationaliteit.
  • recht op een eigen mening.
  • recht op een veilig en gezond leven.
  • recht op bescherming tegen kinderarbeid.
  • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld.
  • recht op bescherming bij een oorlog.

Wat is het Kinderrechtenverdrag?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties het 'Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind' aan. In dit Kinderrechtenverdrag staan 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijna alle landen in de wereld hebben het Kinderrechtenverdrag ondertekend.

Waarom is het Kinderrechtenverdrag opgesteld?

Omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn en daarbij afhankelijk zijn van de liefde, zorg en aandacht van volwassenen is het goed dat er kinderrechten zijn. Deze kinderrechten zijn minimumeisen waar aan voldaan dient te worden in de omgang met en zorg voor kinderen. Door iedereen en in het belang van ieder kind.

Wie heeft het Kinderrechtenverdrag geschreven?

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wie heeft de kinderrechten bedacht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Welke landen ondertekenden het Kinderrechtenverdrag?

Anno 2016 hebben 196 landen het verdrag geratificeerd. Dit zijn – op de Verenigde Staten na – alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeilanden, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196e land toe tot de conventie.

Waardoor komt het dat de kinderrechten in gevaar zijn?

Kinderen van minder rijke ouders krijgen geregeld een te laag schooladvies. Ook komt discriminatie bij het toewijzen van stageplekken voor, vaak op basis van afkomst of geloof. Een ander probleem is de zogeheten vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten. Niet iedereen kan die bijdrage betalen.

Wie is de kinderrechtencommissaris van Belgie?

Sinds 1 augustus 2019 is Caroline Vrijens de derde Vlaamse kinderrechtencommissaris. Op 22 mei 2019 keurde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement haar aanstelling goed.

Wat is de betekenis van kinderarbeid?

De ILO spreekt van kinderarbeid wanneer kinderen onder de 12 jaar werken, wanneer kinderen tussen de 12 en 14 jaar zwaar werk moeten doen en wanneer kinderen onder de 18 jaar gevaarlijk werk moeten doen. Gevaarlijk werk is al het werk wat mogelijk de gezondheid en veiligheid van kinderen beschadigd (ILO, 2017b).

Wat zijn de 54 kinderrechten?

Het verdrag bestaat uit 54 artikelen en 4 leidende principes:
  • het principe van niet-discriminatie (Artikel 2),
  • het hoger belang van het kind (Artikel 3),
  • het recht op leven, overleven en ontwikkeling (Artikel 6) en.
  • het recht gehoord te worden en ernstig te worden genomen (Artikel 12).

Welk zijn de kinderrechten?

Een kinderrecht is iets wat een kind mag of moet, waar je recht op hebt. Op 20 november 1959 stelden de Verenigde Naties die rechten op. Er zijn bijvoorbeeld rechten die zeggen dat je naar school moet. En zo mag een kind niet werken, heeft elk kind recht op een huis en noem het allemaal maar op.

Hoeveel mensenrechten zijn er in totaal?

De 30 artikelen van de UVRM leggen de burgerlijke, politieke, sociale, economische en culturele rechten van alle mensen vast. Het is een visie op menselijke waardigheid die politieke grenzen en gezag overstijgt en regeringen ertoe verplicht om de fundamentele rechten van elke persoon te respecteren.

Wat is het eerste kinderrecht?

De Volkenbond, voorloper van de Verenigde Naties, schreef in 1924 in Genève het eerste officiële kinderrechtendocument: de Verklaring van de Rechten van het Kind. Deze verklaring benoemde onder meer het recht op voedsel en gezondheidszorg en het recht op bescherming tegen uitbuiting.

Welk kinderrecht staat centraal?

UNICEF staat voor kinderrechten

Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is UNICEF er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Welke landen hebben de Rechten van het Kind niet ondertekend?

Het is ondertekend door 195 landen; de Verenigde Staten en Zuid-Sudan zijn de enige uitzonderingen.

Waarom is het Kinderrechtencommissariaat opgericht?

Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement als onafhankelijke instantie met als hoofdopdracht het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind bekend te maken en toe te zien op de naleving ervan.

Welke organisaties zetten zich in voor kinderrechten?

Organisaties
  • Bernard van Leer Foundation.
  • Defence for Children.
  • Ieder(in)
  • Nederlandse Jeugd Raad.
  • Stichting Kinderpostzegels Nederland.
  • Save the Children.
  • UNICEF Nederland.
  • Cordaid.

Wat doet de Kinderrechtencoalitie?

De Kinderrechtencoalitie ziet toe op de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in België door: Informatie en expertise rond kinderrechten samen te brengen en te verspreiden. Kinderrechten actief te promoten en bekend te maken.

Waar worden de kinderrechten niet nageleefd?

Veel landen hebben een Kinderombudsman. Nederland sinds 2011 ook. Dit is een onafhankelijk instituut dat controleert of kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid of door organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en gezondheidszorg.

Is het Kinderrechtenverdrag bindend?

Het Kinderrechtenverdrag is juridisch bindend. Dit betekent dat de landen die het geratificeerd hebben, verplicht zijn om zich aan het verdrag te houden. Zo ook Nederland. Doet een land dat niet, dan krijgt het geen sancties opgelegd.

Wie controleert kinderrechten?

Dat mag echter geen reden zijn om de kinderrechten niet na te leven. Daar ziet het Comité voor de Rechten van het Kind op toe. Die controleert of landen de kinderrechten naleven en schrijven aanbevelingen, adviezen en richtlijnen over hoe landen deze kinderrechten in de praktijk kunnen omzetten.

Wat betekent geratificeerd?

Ratificatie is het bekrachtigen van (partij worden bij) een internationaal verdrag. In het algemeen wordt over de tekst van verdragen onderhandeld door regeringsvertegenwoordigers (diplomaten), waarna de regering het verdrag ondertekent. Vervolgens besluit het parlement over ratificatie.

Waar in de wereld komt kinderarbeid nog voor?

In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.

Welke 30 mensen rechten zijn er?

De 30 mensenrechten
  • 1) We worden allemaal vrij en gelijkwaardig geboren.
  • 2) Discrimineer niet.
  • 3) Het recht op leven.
  • 4) Geen slavernij.
  • 5) Geen marteling.
  • 6) Je hebt rechten, waar je ook gaat.
  • 7) Voor de wet zijn we allen gelijk.
  • 8) De wet beschermt jouw mensenrechten.