Nikki heeft ouders met psychische problemen en deelt haar verhaal

Hoe omgaan met kind met psychische problemen?

Gevraagd door: prof. Owen Çetin  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (2 stemmen)

Neem het daarom serieus en vraag waar uw kind behoefte aan heeft. Hoe ouder uw kind is, hoe beter hij dat zelf kan vertellen. Soms wil een kind helemaal geen hulp of voelt het zich zo rot dat hij denkt dat hij niet geholpen kan worden. U weet hoe uw kind normaal op dingen reageert.

Hoe weet je of je kind psychische problemen heeft?

Gedrag waar je op kan letten zijn: (nieuwe/toegenomen) concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs.

Wat is psychische ontregeling?

Denk aan aanleg en karaktereigenschappen, maar ook aan de omgeving waarin je opgroeit. Wel gaat aan psychische ontregeling bijna altijd een trigger vooraf. Zoals een relatiebreuk, drugsgebruik, verlies of een trauma.

Wat valt er onder psychische problemen?

Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.

Hoe kan ik mijn kind laten opnemen?

Waar kan je terecht?
...
  1. Huisarts.
  2. Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW)
  3. Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)
  4. Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG)
  5. Zelfstandige hulpverleners.
  6. Psychiatrische Afdeling in een Algemeen Ziekenhuis (PAAZ)
  7. Psychiatrisch ziekenhuis.
  8. Psychiatrisch dagcentrum.

28 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen als je weet dat je kind dealt?

Op het moment dat je kind dealt, is dat natuurlijk strafbaar. Probeer het bespreekbaar te maken met je kind en probeer hem of haar te helpen. Kijk voor extra informatie op drugskompas.nl. Mocht je toch voor een strafrechterlijke weg kiezen, dan kun je naar het politiebureau of de wijkagent gaan.

Kan je een meerderjarig kind laten opnemen?

Er zijn twee procedures mogelijk om tot een gedwongen opname te komen. De spoedprocedure via de Procureur des Konings komt het meest voor, de gewone procedure via de vrederechter komt minder voor. Het is in beide gevallen wel de vrederechter die over de beschermingsmaatregel moet oordelen.

Wat voor soort stoornissen zijn er?

Stoornissen
  • ADHD. ADHD uit zich bij iedereen anders maar bijna alle volwassenen met deze stoornis hebben moeite om hun aandacht ergens bij te houden. ...
  • Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. ...
  • Angststoornis. ...
  • Autisme. ...
  • Bipolaire stoornis. ...
  • Borderline persoonlijkheidsstoornis. ...
  • Depressie. ...
  • Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.

Wat zijn psychologische gevolgen?

Iedereen heeft weleens psychische problemen; dan is er iets ontregeld of verstoord aan de emotie of aan het gedrag. Dat kan een reactie zijn op een recente gebeurtenis. Bij de meeste mensen in de meeste situaties gaat het vanzelf weer over.

Wat houdt crisisinterventie in?

Crisisinterventie is de eerste opvang van mensen die in een acute geestelijke noodsituatie zijn geraakt. Ze kunnen een gevaar zijn voor zichzelf of voor hun omgeving. De crisisinterventie kan op zichzelf al voldoende oplossing bieden, maar is vaak een overgangsstadium naar 'gewone' hulpverlening.

Wat is een psychiatrisch toestandsbeeld?

Een psychose is een psychiatrisch toestandsbeeld waarbij de patiënt gedurende een zekere periode het contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is.

Hoe merk je dat iemand geestelijk niet in orde is?

Als het niet goed gaat met iemand, merk je dat meestal aan diens emoties: vaker geïrriteerd of boos, minder fut, sneller huilen, … Ook snelle schommelingen in de stemming kunnen een teken zijn. Bij mensen die psychisch in de knoop zitten, overheerst vaak hopeloosheid.

Hoe weet je of iemand gestoord is?

Hij/zij is vaak in de war, gedraagt zich vreemd of maakt vreemde opmerkingen. Hij/zij doet (bijna) niets meer. Hij/zij is gespannen en verliest veel gewicht zonder duidelijke reden. U voelt zich niet meer veilig als u bij hem/haar bent.

Wat is de meest voorkomende psychische stoornis in de kindertijd?

Meest voorkomende psychische stoornissen

Dit zijn de meest voorkomende stoornissen bij kinderen: ADHD. Je kind heeft moeite om zich te concentreren en is snel afgeleid. Ook kan het zijn dat je zoon of dochter erg druk en impulsief is.

Hoeveel psychische stoornissen zijn er?

De DSM-IV, het diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen, spreekt van 10 persoonlijkheidsstoornissen die in 3 types zijn onderverdeeld.

Welke 10 persoonlijkheidsstoornissen zijn er?

Persoonlijkheidsstoornis
  • Paranoïde persoonlijkheidsstoornis.
  • Schizoïde persoonlijkheidsstoornis.
  • Schizotypische persoonlijkheidsstoornis.
  • Antisociale persoonlijkheidsstoornis.
  • Borderline persoonlijkheidsstoornis.
  • Theatrale persoonlijkheidsstoornis.
  • Vermijdende persoonlijkheidsstoornis.
  • Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Wat zijn de ergste stoornissen?

Klachten en ziektebeelden
  • ADHD en ADD. Chaos en drukte overheersen. ...
  • Angststoornissen. Angst neemt de overhand. ...
  • Autisme. Contact leggen is moeilijk. ...
  • Depressie. Ik blijf maar somber en futloos. ...
  • Persoonlijkheidsproblematiek. Mijn karakter krijgt de overhand. ...
  • Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) ...
  • Psychose en Schizofrenie. ...
  • Verslaving.

Welke DSM diagnoses zijn er?

Als je alle mogelijke combinaties zou uitproberen, kom je op 256 verschillende uit. Dat betekent dat er 256 verschillende manieren mogelijk zijn waarop iemand (volgens de DSM) depressief kan zijn. Baseer daar maar eens een wetenschappelijk onderzoek op. Of een behandeling.

Kan je je zomaar laten opnemen?

Klinische opname kan vrijwillig zijn of gedwongen. Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname.

Wat betekent gecolloqueerd?

Met collocatie duidt men in het Belgisch recht een gedwongen opname in de psychiatrie aan. De term is verouderd, maar nog zeer gangbaar. Collocatie is overgenomen uit het Frans (collocation), maar komt uit het Latijn collocatio wat (samen)plaatsen betekent.

Hoe lang kan iemand gedwongen opgenomen worden?

De periode die voorafgaat aan de beslissing van de rechter kan ongeveer een week zijn. In totaal kan het gedwongen verblijf dus ongeveer vier weken duren.

Hoe kom je aan een drugsdealer?

Dealers werken vaak via 06-nummers. Maar soms ook op straat of in een bepaald huis. Telefoonnummers van dealers staan uiteraard niet in het telefoonboek. Het vinden van een nummer gaat via via.

Wat te doen bij vermoeden dealen?

Meld je vermoedens bij de lokale politie via 0900-8844. Blijf verder op de achtergrond, ga niet zelf de held uithangen.

Hoeveel verdien je als drugskoerier?

Een drugsdealer kan per dag tot 10.000-12.000 euro opstrijken, zeker in weekeinden of feestdagen of op 'goede dagen' wanneer in het buitenland sociale uitkeringen zijn gestort. Een drugsrunner verdient zo'n 2.000 euro per maand en kan zich opwerken tot dealer.

Hoe herken je psychische klachten?

Symptomen
  • Verandering van gedrag. ...
  • Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs.
  • Reacties en emoties.

Volgende artikel
Welk bedtextiel baby?