Wellness 101 Show - How to Deal with Stubborn Children

Hoe om te gaan met een onhandelbaar kind?

Gevraagd door: ds. Owen Vink  |  Laatste update: 11 november 2023
Score: 4.1/5 (73 stemmen)

In dit blogbericht vertellen wij je onze top 5 tips hoe om te gaan met een onhandelbaar kind.
  1. TIP 1 - Bewaar de rust. ...
  2. TIP 2 - Word boos voordat je echt boos wordt. ...
  3. TIP 3 - Wees consequent. ...
  4. TIP 4 - Zeg niet tegen je kind dat het onhandelbaar is. ...
  5. TIP 5 - Reageer op negatief gedrag, maar beloon positief gedrag. ...
  6. Extra!

Wat te doen bij onhandelbaar kind?

Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Hoe begeleid je een kind met gedragsproblemen?

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.
  1. Bied structuur. Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. ...
  2. Luister en praat. Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. ...
  3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag. ...
  4. Samen dingen doen. ...
  5. Doe het niet alleen.

Hoe ga je om met een agressief kind?

Grijp meteen in als je kind agressief is, maar blijf hierbij zelf rustig en sla nooit. Zorg dat je kind je aankijkt en zeg welk gedrag moet stoppen. Vraag je kind ook waarom het zich zo gedraagt. Wil het dat niet zeggen, probeer dan de reden van de agressie zelf te ontdekken.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik of mijn kind ODD heeft?

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Hoe ontstaat agressief gedrag bij kinderen?

Het gedrag komt altijd ergens vandaan. Agressie kan voortkomen uit bijvoorbeeld frustratie, onmacht, onzekerheid of angst. Als je kind agressief is, let dan goed op wat er aan de hand zou kunnen zijn. Misschien is je kind gefrustreerd dat iets niet lukt, onzeker of eigenlijk heel bang.

Wat is verstoord gedrag?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Wat zijn de oorzaken van gedragsproblemen?

Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Is ODD aangeboren?

Er is nog geen duidelijke aanwijzing voor de oorzaak van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van een bepaalde aanleg en omgevingsfactoren. Een aangeboren temperament van een kind kan een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en wellicht gepest worden of een inconsistente opvoeding.

Wat zijn de kenmerken van ODD?

Typische ODD kenmerken zijn o.a.:
  • Anderen opzettelijk irriteren.
  • Vaak boos en ontevreden zijn.
  • Geregeld ruzie maken met volwassenen/gezagsfiguren.
  • Zich verzetten tegen verzoeken en/of regels van gezagsfiguren.
  • Anderen de schuld geven van zijn/haar fouten of wangedrag.
  • Lichtgeraakt zijn of zich snel ergens aan ergeren.

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen?

Denk daarbij aan: driftig zijn en vaak ruzie maken, regels opzettelijk negeren, agressief zijn, hyperactief en impulsief gedrag vertonen, liegen, pesten, spijbelen en soms criminele dingen doen als stelen, slaan en spullen vernielen.

Wat als je je kind niet meer wilt?

Als je kind niet meer naar jou toe wil

Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.

Heb je een verwijzing nodig voor een kinderpsycholoog?

De psychologische zorg in Nederland voor jeugd tot 18 jaar wordt geregeld vanuit de jeugdwet. In de meeste gevallen is er een verwijzing van de gemeente en/of huisarts/ jeugdarts nodig.

Waarom mag je je kind niet slaan?

Deze is in Nederland sinds 2007 bij wet verboden. Wat kinderen ook doen, ze mogen dus nooit geslagen worden, omdat slaan iemand zijn waardigheid aantast. Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen.

Wat is afwijkend gedrag kind?

Wanneer een kind zich langere tijd dwars en opstandig of agressief gedragen, snel gepikkeld is, driftig wordt, anderen ergeren, antisociaal gedrag laat zien en de omgeving daar hinder van ondervindt spreken we van een gedragsprobleem. Het hoort bij de normale ontwikkeling en zijn vaak tijdelijk van aard.

Hoe herken je gedragsstoornis?

Als je een gedragsstoornis hebt dan reageer je anders op bepaalde zaken dan anderen. Je wordt bijvoorbeeld driftig of boos of je liegt, je zet je af tegen anderen, je luistert niet of je begint te schelden. Andere mensen vragen zich dan gauw af waarom jij je op die manier gedraagt en dat zorgt voor een hoop ellende.

Hoe herken je een gedragsstoornis?

We spreken van een gedragsstoornis als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig of driftig gedrag of gedrag dat tegen de normen ingaat, zoals vechten, stelen of liegen.

Is ODD te behandelen?

Bij kinderen en jongeren met ODD en CD nemen de symptomen over het algemeen in de loop der tijd af, ook zonder behandeling. Sommige kinderen en jongeren blijven symptomen vertonen, bij anderen nemen de symptomen af en verdwijnt de diagnose (Bunte e.a., 2014; Lahey e.a., 1995).

Hoe reageer je op ongewenst gedrag?

Volg deze stappen:
  • Ga naar de ander toe, zeg zijn naam en maak oogcontact.
  • Zeg wat de ander wel goed doet.
  • Zeg wat de ander niet goed doet of nalaat.
  • Benoem de waarde die je beoogt met het gewenste gedrag.
  • Sluit af.

Hoe omgaan met moeilijk gedrag?

  1. Kies een paar concrete afspraken. Formuleer regels positief. ...
  2. Geef regelmatig positieve feedback. Volg de afspraken consequent op, bijvoorbeeld: 'Ik vind merk dat jullie in stilte werken, zoals we hebben afgesproken. ...
  3. Corrigeer storend gedrag discreet. ...
  4. Bouw een vertrouwensband op.

Wat zijn de kenmerken van agressief gedrag?

Agressie en geweld kunnen verschillende vormen aannemen:
  • Verbale agressie – uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. ...
  • Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. ...
  • Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen.

Is agressie genetisch?

Antisociaal en agressief gedrag is deels erfelijk. De genetische aanleg voor dit gedrag wordt bepaald door een combinatie van veel genen die allemaal een klein effect hebben. Door het optellen van individuele risico's in deze genen kan voor ieder persoon een risicoscore worden bepaald.

Waarom is mijn kind zo brutaal?

Jonge kinderen kunnen nog niet goed praten over hun gevoelens. Daarom uiten ze hun frustratie soms in dwingend, boos, brutaal, opstandig of agressief gedrag. Als kinderen ouder worden, leren ze steeds beter op andere manieren met hun emoties om te gaan. Voor sommige kinderen is dat makkelijker dan voor anderen.