How To Solve Bad Attitudes, Egos, and Negativity - Jocko Willink & Dave Berke

Hoe negatief gedrag aanpakken?

Gevraagd door: dr. Hanna Demirci  |  Laatste update: 27 december 2023
Score: 4.7/5 (27 stemmen)

Niet elk storend gedrag hoeft aandacht te krijgen. Aandacht kan belonend werken en het storende gedrag versterken. Maar als een leerling zich grondig misdraagt, moet je feedback geven. Doe dit op een discrete manier, bijvoorbeeld via een teken dat jullie vooraf samen hebben afgesproken zoals even op de schouder tikken.

Hoe reageer je op ongewenst gedrag?

Buig ongewenst gedrag om: leer nieuw gedrag aan
  1. Ga naar de ander toe, zeg zijn naam en maak oogcontact.
  2. Zeg wat de ander wel goed doet.
  3. Zeg wat de ander niet goed doet of nalaat.
  4. Benoem de waarde die je beoogt met het gewenste gedrag.
  5. Sluit af.

Hoe moet je omgaan met gedragsproblemen?

Bij het verminderen van gedragsproblemen en stoornissen zijn twee behandelprincipes het meest effectief, namelijk gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT). Uitgangspunt bij gedragstherapie is dat gedrag bepaald wordt door wat eraan voorafgaat, en wat erop volgt.

Hoe om te gaan met ongehoorzaamheid?

Ongehoorzaamheid voorkomen

Geef zelf het goede voorbeeld: laat je kind merken dat je luistert als het iets wil vertellen en neem daarvoor de tijd. Als je kind merkt dat je echt luistert, zal het ook beter naar jou luisteren. Stel niet te hoge eisen en geef je kind de tijd en de ruimte om iets te doen wat jij vraagt.

Hoe ga je om met negatief gedrag van een kind?

Kortom, negeren doe je zo
  1. Reageer niet op wat je kind zegt of doet.
  2. Kijk je kind niet aan en zeg niets tegen je kind.
  3. Houd vol zolang het gedrag duurt.
  4. Geef positieve aandacht zodra het gedrag is gestopt.
  5. Bij gevaarlijk gedrag en ongewenst gedrag dat je echt niet aanvaardbaar vindt, grijp je wel direct in.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet emotionele verwaarlozing eruit?

Emotionele verwaarlozing is iets anders dan emotionele mishandeling. Bij emotionele mishandeling worden kinderen uitgescholden en vernederd. Bij emotionele verwaarlozing gaat het vaak juist om dingen die ouders níet doen: ze geven een kind geen aandacht, liefde, emotionele steun en bevestiging.

Hoe reageren als kind je uitscheldt?

Verplaats je in zijn/haar gevoelens en situatie. Je kind wil iets en jij blokkeert dat voor zijn/haar gevoel. Hoe zou jij reageren als jij je kind was? Negeer de scheldwoorden en vraag dingen als: “Wat maakt jou nu zo boos?” Of benoem wat er gebeurt: “Je wilde zó graag nog even buiten spelen.”

Wat is negatief gedrag?

Een negatieve houding uit zich in: passief-agressief gedrag. Vijandig, gesloten, afwijzend en ondermijnend, zonder direct confronterend te zijn.

Wat is storend gedrag?

Met storend gedrag wordt bedoeld: gedrag dat een negatieve invloed heeft op het kind en de omgeving, zorgt voor sociale problemen of problemen op school. Bijvoorbeeld driftig zijn, liegen, anderen met opzet ergeren en pesten.

Wat is moeilijk gedrag?

We spreken van gedragsproblemen als: een kind zich dwars en opstandig gedraagt, gauw geprikkeld is en driftig wordt, anderen ergert, antisociaal gedrag vertoont (zoals liegen of stelen) of zich agressief gedraagt. het kind, de ouders of de omgeving er nadelige gevolgen van ondervinden.

Waar komt moeilijk gedrag vandaan?

Gedragsproblemen zijn niet aangeboren, maar worden veroorzaakt door de omstandigheden. Mogelijke oorzaken voor gedragsproblemen zijn een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen zoals geweld of seksueel misbruik. Gedragsproblemen kunnen voorkomen bij kinderen en bij volwassenen.

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Wat zijn de meest voorkomende gedragsproblemen?

Denk daarbij aan: driftig zijn en vaak ruzie maken, regels opzettelijk negeren, agressief zijn, hyperactief en impulsief gedrag vertonen, liegen, pesten, spijbelen en soms criminele dingen doen als stelen, slaan en spullen vernielen.

Hoe stimuleer je positief gedrag?

Dé 15 Gouden tips om jouw kind positief te stimuleren
  1. Geef onvoorwaardelijke steun en liefde. ...
  2. Ook bij tegenvallende prestaties. ...
  3. Beloon de weg er naartoe. ...
  4. Stel reële verwachtingen. ...
  5. Gebruik humor. ...
  6. Zorg voor quality time. ...
  7. Verveling is goed. ...
  8. Beperk het aanbod van activiteiten en speelgoed.

Hoe bespreek je grensoverschrijdend gedrag?

Wat zeg je tijdens het gesprek over seksualiteit, wensen en grenzen?
  1. Bespreek wanneer seksueel gedrag grensoverschrijdend is. ...
  2. Vertel dat toestemming belangrijk is. ...
  3. Bespreek de rol van normen en waarden. ...
  4. Bespreek de rol van groepsdruk en vertrouwen op je eigen gevoel.

Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?

'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '

Hoe herken je een gedragsstoornis?

We spreken van een gedragsstoornis als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig of driftig gedrag of gedrag dat tegen de normen ingaat, zoals vechten, stelen of liegen.

Hoe herken je gedragsproblemen?

Kenmerken gedragsstoornis
  • verzetten zich constant en voortdurend tegen volwassenen.
  • zijn niet goed aanspreekbaar.
  • willen niet luisteren.
  • pesten andere kinderen.
  • schelden (verbaal agressief)
  • slaan, vechten, ( de kinderen zijn fysiek)
  • liegen,
  • stelen.

Wat is ziekelijk gedrag?

Van gedragsproblemen is sprake als storend gedrag vaak gedurende minstens enkele maanden voorkomt en als het gedrag nadelige gevolgen heeft voor de persoon zelf, de ouders/opvoeders of de omgeving. Gedragsproblemen kunnen mild, matig of ernstig zijn.

Wat is de oorzaak van negatief denken?

Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.

Hoe noem je iemand die altijd negatief is?

Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst.

Waarom zie ik alles zo negatief?

Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd. Onze hersenen hebben zich vanuit de prehistorie ontwikkeld om te letten op bedreigingen. Die delen van ons brein zijn nog steeds actief zelfs als de bedreigingen minimaal zijn. De bedreigingen waar we nu mee omgaan zijn meer cognitief.

Wat als je kind je kwetst?

Tips voor brutaal en opstandig gedrag

Als je kind brutaal is of opstandig doet, blijf dan rustig. Je stem verheffen of schreeuwen helpt niet. Als je je kind zijn zin geeft, beloon je het gedrag en gaat je kind het vaker doen. Als je kind is afgekoeld, is het belangrijk dat je met je kind over het gedrag praat.

Hoe laat ik mijn kind stoppen met schelden?

Stel duidelijke grenzen aan het taalgebruik van je kind en wees consequent. Bij vloeken en schelden werkt negeren meestal goed. Je kunt eventueel ook een woord corrigeren en je kind een ander (onschuldig) vloekwoord aanleren, zoals chips in plaats van shit. Bij jonge kinderen helpt dat soms.

Hoe stop ik met schreeuwen tegen kind?

5 tips om te stoppen met schreeuwen
  1. Niet dreigen. Geef waarschuwingen en herinneringen, maar laat bedreigingen achterwegen.
  2. Maak contact. Als je kind de eerste keer dat je iets zegt niet luistert, loop dan naar hem toe. ...
  3. Tot tien tellen. ...
  4. Ken de regels. ...
  5. Wees consequent.

Vorige artikel
Wat zijn de 7 basisbehoeften?
Volgende artikel
Hoeveel gram glas melk?