Hoe moederschapsrust aanvragen cm?
Gevraagd door: bacc. Bas Merckx MPhil | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.7/5 (43 stemmen)
Hoe moet ik mijn moederschapsrust aanvragen?
Hoe vraag ik moederschapsrust aan? Vraag de moederschapsrust aan bij je ziekenfonds. Vermeld de weken waarin en hoe je je moederschapsrust wil opnemen. Voeg een medisch attest met de vermoedelijke datum van de bevalling bij je aanvraag.
Wat is facultatieve bevallingsrust?
De facultatieve postnatale moederschapsrust moet u dus niet noodzakelijk gedurende een ononderbroken periode opnemen, maar mag u onderbreken met periodes van werkhervatting. U hebt 2 mogelijkheden: U neemt de 9 weken (of 10 weken in het geval van een meergeboorte) na de 2 weken na uw bevalling op.
Hoe zwangerschap melden cm?
Surf naar www.cm.be/contact en kies hoe jij het liefst CM contacteert. Ben je zwanger of net bevallen? Proficiat!
Hoe zwangerschap melden aan ziekenfonds?
Je ziekenfonds verwittigen
Je moet je ziekenfonds een medisch attest met de uitgerekende bevallingsdatum bezorgen. Vermeld ook vanaf welke datum je moederschapsrust wil nemen, alsook of het om de geboorte van één kind of meerling gaat.
Wie inlichten bij zwangerschap?
Huisarts bellen als je zwanger bent? Je hoeft niet persé je huisarts te bellen om hem/ haar te informeren dat je zwanger bent. Meestal geeft de verloskundige dit aan de huisarts door. Vraag dit even na, anders kun je zelf altijd nog de huisarts inlichten.
Hoe vertel je aan je baas dat je zwanger bent?
Je werkgever vertellen over je zwangerschap. Als je weet dat je zwanger bent mag je zelf bepalen wanneer je dat op je werk wilt vertellen. Je moet dit wel op zijn laatst 3 weken doen voordat je zwangerschapsverlof begint. De meeste werkgevers stellen het uiteraard op prijs als je dit zo vroeg mogelijk doet.
Hoe lang moet je werken als je zwanger bent?
Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag u niet meer gaan werken. De overige weken (prenataal) zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag u overdragen naar de (postnatale) bevallingsrust. Daardoor kan het postnatale verlof maximaal 14 weken bedragen.
Waar moet je kind aangeven?
U moet binnen 3 dagen na de geboorte van uw baby aangifte doen. Dat doet u in de gemeente waar uw kind is geboren. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.
Wat als je vroeger bevalt?
Een vroege of late bevalling
Beval je vroeger dan verwacht, vóór de start van je zwangerschapsverlof, dan verlies je de verplichte week prenataal verlof. De overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) kan je dan na de bevalling opnemen.
Hoe vraag je vaderschapsverlof aan?
- Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever.
- Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.
Wie betaalt moederschapsuitkering?
Uitkering bij moederschapsverlof. De moederschapsuitkering is een vervangingsinkomen dat het ziekenfonds jou betaalt tijdens je moederschapsverlof. Het bedrag van de uitkering hangt af van je loon.
Hoe bevallingsverlof verlengen?
De postnatale periode van 9 weken begint te lopen op de dag na de bevalling. Als je werkelijke bevallingsdatum later ligt dan de door de arts voorziene datum en daardoor de 6 (8) weken prenataal verlof overschreden zijn, wordt je bevallingsverlof tot de werkelijke datum van de bevalling verlengd.
Wie betaalt eerste maand zwangerschapsverlof?
Tijdens je moederschapsverlof word je vergoed door het ziekenfonds. Je werkgever is dus niet verplicht om jou een gewaarborgd loon te betalen. Wanneer je ziek wordt in de periode voor de 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum, moet de werkgever je wel een gewaarborgd loon betalen.
Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?
Duur, vorm en voorwaarden
Het zwangerschapsverlof duurt in totaal 15 weken. Ben je zwanger van een twee- of meerling, dan kan je dit recht laten uitbreiden tot 17 of 19 weken. Je mag het werk onderbreken vanaf 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Je mag ook blijven werken.
Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?
Geboorteaangifte van je baby
Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.
Wat gebeurt er als je je kind niet aangeeft?
Wat als je geen aangifte doet, of het vergeet? Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.
Welke instanties verwittigen bij geboorte?
Na de bevalling moet u bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar uw kind geboren is, of in de kraamkliniek aangifte doen van de geboorte.
Welk werk mag je niet doen als je zwanger bent?
Recht op aangepaste werkomstandigheden
Veilig werken is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap moet je extra opletten. Je mag niet met gevaarlijke stoffen werken en niet te veel tillen en dragen. Je werkgever moet zorgen dat er voor jou een veilige en gezonde plek is om te werken.
Hoe bereken je de bevallingsdatum?
Hoelang je zwanger bent, ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf het moment van de bevruchting duurt het 38 weken tot je uitgerekende datum. Tel je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie? Dan duurt het 40 weken tot je geschatte bevaldatum.
Hoeveel dagen vaderschapsverlof 2022?
Als vader of meeouder hebt u, na de geboorte van uw kind, recht op 15 dagen geboorteverlof. Dat geldt voor zowel werknemers als zelfstandigen.
Wat als je vroeger bevallen dan uitgerekende datum langer verlof?
Als je vroeger bevalt dan verwacht, vooraleer je in moederschapsrust was gegaan en dus 'te lang' bleef werken, verlies je die dagen van de verplichte week prenataal verlof. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.
Wat als je later bevallen dan uitgerekende datum langer verlof?
Uw zwangerschapsverlof is ingegaan 6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Maar u bevalt 1 week later dan deze datum. Dan duurt het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof 17 weken: 7 weken voor en 10 weken na uw bevalling. Uw zwangerschaps- en bevallingsuitkering duurt net zo lang als uw verlof.
Wie betaalt feestdag bij moederschapsrust?
Soms kan een feestdag vallen in een periode waarin je werknemer afwezig is wegens ziekte, moederschapsrust, vakantie, tijdelijke werkloosheid wegens overmacht,… Als de feestdagen vallen in een bepaalde periode na de start van de afwezigheid, zal je als werkgever deze feestdagen moeten betalen.
Hoeveel loon bij ziekte zwangerschap?
Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan. De uitkering is 100% van het dagloon en wordt maximaal twee jaar uitbetaald.
Welke Kinderchocolade is besmet?
Wat niet eten bij borstvoeding tegen krampjes?