Hoe moet ik de oortjes van mijn baby schoonmaken?

Hoe maak je de oren van een baby schoon?

Gevraagd door: Duuk Peronne  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.1/5 (24 stemmen)

Het schoonmaken van de oren van je baby hoeft geen dagelijks ritueel te zijn. Probeer het wekelijks te doen, bijvoorbeeld tijdens het badderen door middel van een watje of punt van een hydrofiele doek. Zorg er daarna wel voor dat de oren weer droog zijn. Dit kun je doen door een tissue om je pink.

Hebben babys oorsmeer?

In de oren van een baby wordt, net als in die van ons, cerumen geproduceerd, gewoonlijk OORSMEER genoemd. Deze vettige stof biedt natuurlijke bescherming tegen bacteriën voor de gehoorgang en het trommelvlies.

Hoe veilig oorsmeer verwijderen?

Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer namelijk verder je oor in, tegen je trommelvlies aan. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Je kunt er beter voor kiezen om het oorsmeer te verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher) of door Audispray te gebruiken. Deze middelen zijn veilig voor je oren.

Hoe weet ik of mijn baby oorontsteking heeft?

Je kunt een oorontsteking bij je baby aan de volgende symptomen:
 1. Oorpijn.
 2. Een loopoor.
 3. Ziek en grieperig zijn.
 4. Koorts.
 5. Verkoudheidsklachten.
 6. Prikkelbaarheid.
 7. Slecht slapen.
 8. Tijdelijk minder goed horen (dit verdwijnt weer na de oorontsteking)

Hoe maak je een baby schoon?

Kleed je baby uit en was met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht. Met een washandje met babyzeep of babyolie was je de voor- en daarna de achterzijde van je kindje. Spoel de baby af in het babybadje. Ondersteun het hoofd en de billen als het kindje gaat wassen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Hoe baby wassen zonder bad?

"Een baby hoef je helemaal niet met zeep te wassen, die ruikt van nature al heel lekker", zegt Leenarts. Het belangrijkste advies: minder badderen, nog maar twee of drie keer per week en gebruik vaker een washandje, dat is al genoeg. Verder kun je als ouder kiezen voor een zeep zonder allerlei toevoegingen en parfum.

Wat mag je niet doen tijdens het verschonen van een baby?

Steek geen wattenstaafje in het oor

Je doet dit ook weer met de beste bedoelingen. Je baby weer frisse oortjes geven. Toch moet je dit niet doen. Het oorsmeer heeft allereerst een functie: het verwijdert vuil uit de gehoorgang en heeft een zuiverende werking.

Waarom grijpt baby naar oor?

Baby grijpt naar oren of slaapt slecht

Onrustig slapen was de meest voorkomende reden voor ouders om te denken aan ooronsteking. Dit bleek geen betrouwbare voorspeller. Noch oorwrijven en koorts bleken symptomen die konden voorspellen of het kind wel of geen oorontsteking had.

Kan een baby oorontsteking hebben zonder koorts?

Er bestaat uitwendige en inwendige oorpijn. Sommige kinderen ervaren oorpijn nadat ze in bad zijn geweest of hebben gezwommen. Deze oorpijn gaat niet gepaard met koorts, zit in het buitenoor en geeft jeuk. Deze uitwendige oorpijn komt vaak door een bacterie of schimmel.

Hoe lang duurt een oorontsteking baby?

Oorpijn door middenoor-ontsteking

Oorpijn bij kinderen komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies in het oor. Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen.

Kan je een Oorprop zelf verwijderen?

Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.

Hoe Oorprop zelf verwijderen?

Wat kan ik zelf doen als ik een oorprop heb?
 1. Reinig je oor op de juiste manier.
 2. Maak het oorsmeer zachter door dagelijks een tot twee druppels fysiologisch water, sla-olie of olijfolie in je oor te druppelen. ...
 3. Maak extra kauwbewegingen. ...
 4. Sproei tijdens het douchen je gehoorgang proper met lauw water.

Wat is de kleur van oorsmeer?

Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.

Hoe kom je aan veel oorsmeer?

Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.

Hoe lang mag een kind een loopoor hebben?

Een loopoor geneest vaak vanzelf. Meestal is het oor binnen 1 week weer droog. Het gaatje in het trommelvlies groeit meestal binnen 2 weken vanzelf weer dicht. Uw kind kan dan weer normaal horen.

Kan je oorontsteking hebben zonder koorts?

Oorpijn, loopoor of glue ear

Oorpijn, een loopoor (ook wel glue ear of lijmoor genoemd) en koorts doen zich niet voor bij een 'gewone' middenoorontsteking. Dergelijke verschijnselen doen zich wel voor als er sprake is van een acute middenoorontsteking. De oorpijn kan dan behoorlijk hevig zijn.

Heb je altijd koorts bij oorontsteking?

Een oorontsteking (otitis) is een onverwachte ontsteking van het middenoor, binnenoor of uitwendige oor. Het ontstaat doordat virussen, bacteriën of schimmels zich in het oor vermenigvuldigen. De symptomen van een oorontsteking kunnen zijn: verkoudheid, oorpijn, koorts en misselijkheid.

Hoe weet je of een kind oorpijn heeft?

Bij oorpijn ervaren peuters zeurende, scherpe, stekende of kloppende pijnklachten in of rond het oor. Soms komt er etterend of bloederig vocht uit het oor. Je kunt misschien niet zien waar dit vocht vandaan komt, omdat de ontsteking diep in het oor kan liggen. Daarbij kan je kind koorts hebben.

Kan een baby ongelukkig zijn?

Dat een baby ongelukkig lijkt te zijn en specifiek reageert, betekent niet altijd dat hij ook effectief pijn heeft. Het onderscheid tussen een gebrek aan comfort en het hebben van pijn is niet altijd duidelijk, maar toch kan het tot een dieper inzicht leiden, wanneer beide situaties even naast elkaar beschreven worden.

Waarom kijkt mijn baby altijd naar boven?

Contrasten, daar houd ik van

Nu begrijp je misschien waarom je kleine je nog niet in de ogen kijkt, maar net daarboven. Hij kijkt naar het duidelijkste contrast in je gezicht, jouw wenkbrauwen en haargrens! Je baby kan jou dus nog niet aan je uiterlijk herkennen.

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

Symptomen doorkomende tandjes bij je baby
 • Kwijlen.
 • Slecht slapen.
 • Veel huilen.
 • Op alles willen bijten.
 • Wrijven over de wangen.
 • Weigeren te eten.
 • Koorts.
 • Diarree.

Wat is belangrijk bij het verschonen van een baby?

Maak de luier los en probeer met de binnenkant van de luier al zoveel mogelijk poep af te vegen. Vouw hem vervolgens dubbel onder de billen van je baby, waarbij je baby op de schone buitenkant van je luier ligt. Pak de billendoekjes erbij en gebruik er zoveel je nodig hebt om alles goed schoon te maken.

Waarom huilt een baby bij het verschonen luier?

Baby's huilen omdat ze het koud hebben

Totdat je de kleertjes uittrekt, om die luier te verschonen. Dat kan koud aanvoelen, waardoor ze beginnen te huilen. Een inkoppertje, we weten het. Daarom de tip om een doek of deken over je baby heen te leggen terwijl je de luier verschoont.

Wat is een Bladvergroter?

Een bladvergroter of barrier is een opzetstuk wat je bevestigd op de commode. Deze bladvergroter klik je vast aan de achterzijde van de commode. Het aankleedkussen plaats je in de lengte op de bladvergroter. Hierdoor kan het aankleedkussen niet verschuiven.

Hoe baby dagelijks wassen?

Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.

Vorige artikel
Is Neutral goed voor baby?
Volgende artikel
Wat schrijf je op een kraamcadeau?