How long you're entitled to maternity pay and leave? Ask the Expert

Hoe lang recht op borstvoedingsverlof?

Gevraagd door: Ben Draaisma  |  Laatste update: 18 februari 2024
Score: 4.6/5 (56 stemmen)

De werkneemster heeft de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal ¼ van uw werktijd per dienst in beslag nemen. De werkgever is verplicht om hiervoor een ruimte in te richten.

Hoe lang mag je Borstvoedingsverlof nemen?

Borstvoedingsverlof neem je onmiddellijk aansluitend op het bevallingsverlof op. Borstvoedingsverlof kan je maximaal 3 maanden ononderbroken opnemen.

Hoeveel is Borstvoedingsverlof?

Uitkeringen: 60% van het begrensd brutoloon voor een periode gedekt door de moederschapsbescherming. ​​​​​​​Opmerking: zwangerschap en borstvoeding zijn geen « ziektes », dus worden bevallingsrust en borstvoedingsverlof niet meegeteld als arbeidsongeschiktheid.

Hoe lang mag je thuis blijven na bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen)

Is Borstvoedingspauze betaald?

Wanneer u bent bevallen en nadat u weer aan het werk bent gegaan, kunt u borstvoedingspauzes nemen. Een borstvoedingspauze is een werkonderbreking die u toelaat om uw baby borstvoeding te geven of melk af te kolven. Uw ziekenfonds vergoedt die borstvoedingspauzes.

43 gerelateerde vragen gevonden

Heb ik recht op borstvoedingsverlof?

Borstvoedingsverlof dat individueel wordt toegestaan is een gunst van de werkgever, geen recht. Het kan wel zijn dat je er recht op hebt op grond van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Individueel borstvoedingsverlof is in principe onbezoldigd, tenzij anders bepaald in een CAO.

Kan Borstvoedingsverlof geweigerd worden?

Na de moederschapsrust kan de werkneemster soms aanspraak maken op borstvoedingsverlof. Het lastige is dat er op dit moment geen enkele algemene wettelijke bepaling bestaat rond dit verlof. Je hebt dus in principe nog altijd de goedkeuring van de werkgever nodig.

Hoe vraag je Borstvoedingsverlof aan?

Moeders die borstvoeding geven en blootgesteld zijn aan een beroepsrisico kunnen genieten van betaald borstvoedingsverlof. Uw arbeidsarts kan u de nodige documenten bezorgen. U vraagt het verlof aan bij uw ziekenfonds. Het ziekenfonds betaalt de uitkering tijdens het borstvoedingsverlof.

Kan ik mijn zwangerschapsverlof verlengen?

Als u na de uitgerekende datum bevalt, wordt uw zwangerschapsverlof verlengd met het aantal dagen dat u later bevalt. De dagen die u later bevalt dan de uitgerekende bevallingsdatum tellen wij op bij uw zwangerschapsverlof. In totaal duren uw zwangerschaps- en bevallingsverlof dan samen langer dan 20 weken.

Wat is een Borstvoedingspremie?

Verwacht je binnenkort een kindje? Dan heb je misschien al nagedacht over de voeding die je je baby zal geven. Omdat borstvoeding heel wat voordelen heeft voor moeder en kind, ontvang je een borstvoedingspremie tot 375 euro.

Hoelang na bevalling borstvoeding?

In de eerste dagen na de bevalling kun je zo vaak borstvoeding geven als je denkt dat nodig is. Je weet vaak zelf (door instinct) wanneer je kind genoeg heeft gedronken. Het is wel belangrijk om de baby de eerste 2 weken minstens 8 voedingen per dag te geven.

Hoeveel verlof als moeder?

De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.

Hoe lang kan je ouderschapsverlof opnemen?

Als je werkgever ermee instemt, kun je gedurende maximum 40 maanden een onderbreking met 1/10 nemen. Die 40 maanden kunnen worden opgesplitst in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan. Daardoor kan je dus 10, 20, 30 of 40 maanden ouderschapsverlof met 1/10 aanvragen.

Hoeveel ouderschapsverlof heb je per kind?

Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.

Hoe werkt 9 weken betaald ouderschapsverlof?

U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent.

Waar heb je recht op na bevalling?

Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.

Hoeveel verlof na baby?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Wat als zwangerschapsverlof in vakantie valt?

Zwangerschapsverlof wat samenvalt met gepland vakantieverlof, kan op een later moment – in overleg met de werkgever– alsnog worden opgenomen (artikel 8.6 cao po en artikel 14.1 lid 7 cao vo). Het vakantieverlof wordt dus niet afgeschreven, maar kan op een later moment worden genoten.

Kan niet werken na zwangerschapsverlof?

Recht op aangepast werk tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heeft u recht op aangepast werk als uw werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen. Ook moet uw werkgever de fysieke belasting van uw werkzaamheden zoveel mogelijk beperken.

Hoeveel dagen verlof verlies je bij ouderschapsverlof?

Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op. De rest van het wettelijke ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op.

Wat gebeurt er met ouderschapsverlof tijdens zwangerschapsverlof?

Heeft u ouderschapsverlof en neemt u zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof op? Dan loopt uw ouderschapsverlof gewoon door. Behalve als u het ouderschapsverlof onderbreekt of stopt.

Welke soorten ouderschapsverlof zijn er?

Wat voor soorten verlof zijn er rondom ouderschap?
  • zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.
  • geboorteverlof.
  • ouderschapsverlof.
  • adoptieverlof of pleegzorgverlof.
  • zorgverlof (kortdurend en langdurend)
  • calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.

Is borstvoeding geven verplicht?

Het gaat om het recht, niet de plicht, om borstvoeding te geven. Dit is een recht voor moeders en kinderen en verdient daarom bescherming.

Wat mag ik niet met borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Waarom mag je geen borstvoeding geven als je zwanger bent?

Een nieuwe zwangerschap hoeft geen einde te maken aan de borstvoeding . In normale omstandigheden is je lichaam in staat om zowel voor de zwangerschap als voor de melkproductie te zorgen. De moedermelk is niet schadelijk of minder van kwaliteit door de zwangerschap.

Vorige artikel
Wat is illegaal samenwonen?
Volgende artikel
Hoe zwaar is baby bij 25 weken?