Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

Hoe lang na overlijden kindsdeel opeisen?

Gevraagd door: Sepp Adriaense  |  Laatste update: 20 februari 2024
Score: 4.4/5 (11 stemmen)

Je moet het kindsdeel dus binnen 5 jaar na het overlijden van de erflater opeisen. Als je dit niet doet, dan vervalt je recht op het kindsdeel. Het is dus belangrijk om op tijd actie te ondernemen als je het kindsdeel wilt opeisen.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden?

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoe lang na overlijden recht op erfenis?

Dit duurt in veel gevallen gemakkelijk een jaar. In ingewikkeldere situaties kan dat oplopen tot een meerdere jaren. Een legaat wordt meestal eerder uitgekeerd of uitbetaald. Als het gaat om een legaat van een specifiek goed, dan kan dat in de eerste maanden na het overlijden al het geval zijn.

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Eerder uitkeren kindsdeel kan

In de wet is geen enkele bepaling te vinden die de langslevende verbiedt om de kindsdelen eerder uit te keren dan op de dag dat de vorderingen opeisbaar zijn. De langstlevende kan dan ook de kindsdelen eerder uitbetalen.

Heb je altijd recht op een kindsdeel?

Als kind bent u automatisch erfgenaam van uw ouders. Zij kunnen in hun testament bepalen dat u niet van hen erft. U kunt wel uw legitieme portie eisen. Dit is het deel van de erfenis waar u recht op houdt.

39 gerelateerde vragen gevonden

Is kindsdeel belastingvrij?

Als uw ouder is overleden en u van hem of haar erft, is er mogelijk sprake van heffing van erfbelasting. Dit is het geval als u meer erft dan uw vrijstelling. De vrijstelling voor kinderen is ruim € 20.000. Als u meer erft, dan wordt erfbelasting geheven over het gedeelte dat u erft dat meer is dan de vrijstelling.

Hoe kan je je kindsdeel opeisen?

Je kan je kindsdeel opeisen bij alle erfgenamen. Soms is er iemand aangewezen als executeur of gevolmachtigde. Dan moet je bij die persoon zijn. Maar dat moeten de andere erfgenamen je dan vertellen.

Kan de langstlevende het kindsdeel opmaken?

De langstlevende mag die bezittingen zelfs verkopen of aan anderen schenken. Daarvoor is de toestemming of medewerking van de kinderen niet nodig. Kortom, de langstlevende kan, zo lijkt het, ongestoord zijn of haar gang gaan en de volledige erfenis van de overleden ouder opmaken.

Hoe lang duurt een erfenis verdeling?

In een vrij overzichtelijke situatie duurt de afwikkeling al snel ruim een jaar. In ingewikkelde omstandigheden kan dit ook oplopen tot meerdere jaren. Pas na afwikkeling van de nalatenschap kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen.

Kunnen kleinkinderen erfenis opeisen?

De langstlevende is dan niet verplicht om direct de legaten aan de kleinkinderen te voldoen. De kleinkinderen kunnen dan hun erfenis pas opeisen als de langstlevende is overleden. Als u uw kleinkinderen geld nalaat, dan gaat dit ten koste van de erfenis van de erfgenamen.

Hoeveel tijd heb ik om een erfenis te aanvaarden?

Na het overlijden onderzoekt en beslist u of u de erfenis wilt aanvaarden of niet. Hier is geen wettelijke termijn voor. Schuldeisers mogen de erfgenamen de eerste 3 maanden niet vragen de schulden te betalen. Als de erfgenamen meer tijd nodig hebben, vragen zij dat aan bij de rechtbank.

Hoeveel tijd om nalatenschap in te dienen?

ALS DE OVERLEDENE IN ONS LAND IS GESTORVEN, HEBT U IN PRINCIPE VIER MAANDEN TIJD OM DE AANGIFTE VOOR NALATENSCHAP IN TE DIENEN. Wie de aangifte te laat indient, riskeert belastingverhogingen.

Hoe lang na overlijden naar notaris?

Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf. Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.

Wie controleert verdeling erfenis?

het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.

Kun je een erfenis verdelen zonder notaris?

Nee, bij de verdeling van een nalatenschap is in beginsel geen notaris nodig.

Wie keert de erfenis uit?

Het regelwerk ligt meestal in handen van één persoon. Dat kan de executeur zijn, een van de erfgenamen of een derde die u samen met de andere erfgenamen heeft gemachtigd om zaken te regelen. Als er meerdere erfgenamen zijn, kunt u dit bij de notaris regelen.

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Hoe lang kan een vereffening verdeling duren?

Maximaal 10 maanden. Zo lang zal een twist over de verdeling van een erfenis vanaf 1 april nog kunnen duren. Nu kunnen dergelijke ruzies jaren aanslepen, tot 14 jaar zelfs. Op 1 april treedt een wet in werking die de procedure voor vereffening-verdeling grondig wijzigt.

Hoe lang wordt een rekening geblokkeerd na overlijden?

Bij een overlijden worden de (gemeenschappelijke) rekeningen van een overledene geblokkeerd. Het kan maanden duren vooraleer banken die rekeningen weer vrijgeven.

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Waar heb je recht op als je vader overlijdt?

Verlof bij overlijden familielid

Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

Als er geen kinderen zijn, erft de langstlevende echtgenoot het hele gemeenschappelijk vermogen in volle eigendom en de eigen goederen van de overledene in vruchtgebruik.

Wat is het minimale kindsdeel?

Kinderen blijven recht hebben op een legitieme portie, ook als zij onterfd zijn. Als kind heb je dus altijd recht op een minimumdeel uit de erfenis van jouw ouders. Dat is minstens de helft van wat je volgens de wettelijke regels zou krijgen.

Hoe bereken je erfdeel kind?

Hoe kan ik het kindsdeel berekenen? U kunt het kindsdeel (grofweg) berekenen door, als sprake is van een algehele gemeenschap van goederen, de erfenis door de helft te delen (één helft is namelijk al van de langstlevende ouder of stiefouder) en het overgebleven bedrag over de kinderen en de langstlevende te verdelen.

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Het kan dus zomaar gebeuren dat je niet direct van het overlijden op de hoogte bent gebracht. Een legitieme portie opeisen kun je niet onbeperkt blijven doen. Er geldt hiervoor een maximale termijn. Die begint te lopen na de dag van overlijden en eindigt precies 5 jaar na het overlijden van de erflatende ouder.

Vorige artikel
Hoe opbouwen na Kraamweek?