ADHD in de klas

Hoe weet ik of mijn kind ODD heeft?

Gevraagd door: Sjoerd Tran MA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (35 stemmen)

Je hebt kinderen die boos zijn, maar ook kinderen die opstandig zijn. De boosheid verdwijnt, maar als het opstandig en agressief gedrag vaker voorkomt en langer duurt, dan kan er sprake zijn van ODD. Dit is de Engelse afkorting voor Oppositional Defiant Disorder.

Hoe weet je of je ODD hebt?

Kenmerken bij ODD
  • Driftig.
  • Verzet zich tegen regels.
  • Weigert zich te voegen naar wat de volwassene vraagt.
  • Maakt vaak ruzie met volwassenen.
  • Ergert anderen met opzet.
  • Geeft de schuld van eigen fouten aan anderen.
  • Is prikkelbaar, ergert zich vaak.
  • Is boos of gepikeerd.

Hoe om te gaan met kind ODD?

Algemene tips aanpak kinderen met ODD
  1. Bouw een relatie op met het kind, hoe moeilijk dat ook is. ...
  2. Praat met het kind over wat hem bezig houdt, zijn sport, zijn hobby of huisdier, enz.
  3. Geef véél complimenten. ...
  4. Gebruik eventueel een beloningssysteem. ...
  5. Stel reële, duidelijke grenzen en handhaaf die zeer consequent.

Hoe stel je ODD vast?

  1. verzet zich vaak actief tegen volwassenen of weigert te voldoen aan regels of verzoeken.
  2. maakt vaak ruzie met volwassenen.
  3. ergert vaak met opzet anderen.
  4. geeft vaak anderen de schuld van eigen fouten of van het eigen verkeerde gedrag.

Hoe ga je om met iemand die ODD heeft?

Kinderen met ODD spelen ouders vaak tegen elkaar uit. Probeer als ouders op 1 lijn te staan, maar blijf wie je bent. Leer wenselijk gedrag te belonen. Geef grenzen aan ten aanzien van het gedrag, zonder het kind zelf af te wijzen.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is Zelfbepalend gedrag?

zelf-contact: in contact staan met je eigen waarden, kwaliteiten en intrinsieke drijfveren en idealen. autonomie: eigen keuzes maken en zorgen dat je dagelijks leven congruent is met waar je in gelooft.

Welke hulp krijgt iemand met ODD vaak?

Psycho-educatie: De behandelend arts en de systeembegeleider (of de thuisbegeleider) geven u en uw kind informatie over ODD en CD, zodat u de stoornissen beter kunt begrijpen en uw kind beter met zijn stoornis kan omgaan. Andere vormen van behandeling: Soms is individuele behandeling of een groepsbehandeling het beste.

Wie stelt de diagnose ODD?

Diagnose van oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (ODD)

De huisarts kan je doorverwijzen naar Youz, het kind- en jeugdonderdeel van Parnassia Groep. Youz heeft ook een informatielijn.

Kan ODD overgaan?

Een kind met ODD is vaak heel dwars en opstandig, terwijl kinderen met CD vooral antisociaal gedrag vertonen, zoals vechten, liegen of stelen. Een ODD kan later in de ontwikkeling overgaan in een CD. Een ODD kan ook de voorbode zijn van andere stoornissen, zoals angst en depressie.

Hoe kan je een gedragsstoornis ODD CD behandelen?

Over het algemeen bestaat de behandeling in eerste instantie uit psychotherapie voor het kind en de ouders. Het is ook belangrijk dat de school zich verdiept in de kenmerken van ODD of CD. Verder kunnen ouders begeleiding krijgen bij de opvoeding, en het kind gedragstherapie.

Is ODD aangeboren?

Er is nog geen duidelijke aanwijzing voor de oorzaak van ODD. Er wordt uitgegaan van een combinatie van een bepaalde aanleg en omgevingsfactoren. Een aangeboren temperament van een kind kan een rol spelen, maar ook aandachtsproblemen, impulsiviteit, pesten en wellicht gepest worden of een inconsistente opvoeding.

Waar valt ODD onder?

De aandoening ODD valt net als de anti-sociale gedragsstoornis (CD) onder gedragsstoornissen. Bij CD is er echter sprake van ernstiger vormen normoverschrijdend gedrag, zoals pesten, bedreigen, intimideren en gebrek aan respect voor anderen. De symptomen zijn bij ODD over het algemeen iets milder van aard.

Welke leeftijd ODD?

De eerste symptomen van ODD ontstaan meestal vanaf het vierde levensjaar. Soms zelfs al daarvoor. ODD komt twee maal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Bij meisjes verloopt het agressieve gedrag veel subtieler zodat minder snel de diagnose ODD gesteld wordt.

Is ODD een psychische stoornis?

ODD is een gedragsstoornis die voornamelijk ontstaat tijdens de kinderjaren of adolescentie. Het kenmerkt zich door aanhoudend agressief gedrag en de neiging om anderen opzettelijk lastig te vallen en te irriteren. Het is normaal dat kinderen en jongeren soms boos of opstandig gedrag vertonen.

Welke medicatie voor ODD?

Mogelijk gebruiken de jongeren die bij ons komen medicatie, bijvoorbeeld Methylfenidaat (als ook sprake is van ADHD, ADD of autismespectrumstoornis) of kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepinen.

Wat zijn Gedragsproblematieken?

Ieder kind vertoont wel eens lastig gedrag. Zodra er sprake is van regelmatig ongewenst gedrag dat storend is voor de omgeving, spreken we van een gedragsprobleem. Probleemgedrag kun je opsplitsen in twee verschijningsvormen, namelijk externaliserend gedrag en internaliserend gedrag.

Wat is het verschil tussen gedragsproblemen en grensoverschrijdend gedrag?

Gedragsstoornissen zijn ernstiger dan gedragsproblemen. Je hebt een gedragsstoornis als je je aanhoudend negatief, opstandig, vijandig of agressief gedraagt. Op zo'n manier dat je dagelijkse functioneren erdoor wordt beperkt. Grensoverschrijdend gedrag komt relatief vaak voor bij gedragsproblemen of gedragsstoornissen.

Wat is Kindeigen problematiek?

Bij de kinderen is er sprake van ontwikkelings- en gedragsproblemen door kindfactoren: er is sprake van kindeigen problematiek (psychiatrische stoornis, verstandelijke beperking, somatische stoornis, ontwikkelingsstoornis).

Wat te doen bij gedragsstoornis?

De behandeling begint altijd met psycho-educatie. Hier wordt geleerd wat een gedragsstoornis is en hoe ermee omgegaan moet worden. Dat kan in 1 op 1 gesprekken met de behandelaar, samen de ouders maar bijvoorbeeld ook in een groep. Ouderbegeleiding en gezinsbegeleiding behoren ook tot de mogelijkheden.

Hoe herken je een gedragsstoornis?

We spreken van een gedragsstoornis als iemand een langdurig patroon laat zien van negatief, opstandig of driftig gedrag of gedrag dat tegen de normen ingaat, zoals vechten, stelen of liegen.

Wat zijn voorbeelden van gedragsproblemen?

Driftbuien, woedeaanvallen, agressief gedrag, pesten en ook delinquent gedrag zijn voorbeelden van gedragsproblemen. Kinderen of jongeren die zulk gedrag vertonen kiezen, in de ogen van hun opvoeders, vaak 'verkeerde' vrienden die elkaar versterken in het ongewenste gedrag.

Waar komt een onhandelbaar kind vandaan?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat een kind onhandelbaar wordt. Onbegrip vanuit de ouders, de komst van een jonger broertje of zusje, verkeerde vrienden en ook bepaalde aandoeningen, zoals asperger of ADHD kunnen ervoor zorgen dat ouders het kind minder goed begrijpen en begeleiding in de ontwikkeling.

Waar komt storend gedrag vandaan?

Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan een gedragsprobleem verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een negatieve spiraal van reacties tussen ouders en kinderen, stress op school of het kinderdagverblijf, of de invloed van het problematische gedrag van leeftijdgenoten.

Welke problematieken zijn er?

Je kunt ook gedragsproblemen krijgen in combinatie met een ander probleem, bijvoorbeeld autisme, ADHD of een hechtingsprobleem. Je gedragsproblemen kunnen ook zo ernstig zijn dat we ze een gedragsstoornis noemen. De twee belangrijkste gedragsstoornissen zijn CD (conduct disorder) en ODD (oppositional defiant disorder).

Wat zijn ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Vorige artikel
Hoeveel gram groente dreumes?
Volgende artikel
Hoe slaapje verlengen baby?