Hysteroscopie - Wat kun je verwachten?

Hoe lang na abortus weer vruchtbaar?

Gevraagd door: ing. Mara van der Horst AD  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (49 stemmen)

Zo zal hij je sowieso vragen om te wachten tot je lichaam hersteld is na de afbreking. Dit varieert tussen 6 weken en 3 maanden. In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou wel rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor.

Hoe snel weer vruchtbaar na abortus?

Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar. Om een nieuwe ongeplande of ongewenste zwangerschap te vermijden is het dus best dat je meteen weer voorbehoedsmiddelen gebruikt. Let wel: de meeste abortuscentra raden aan om de eerste 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Kan je nog zwanger raken na abortus?

In principe kun je meteen weer zwanger worden na een abortus. De kans op het krijgen van kinderen is net zo groot als voor de abortus. Heel zelden worden vrouwen onvruchtbaar na een abortus. Meestal wordt onvruchtbaarheid na een abortus veroorzaakt door een infectie achteraf.

Wat als je spijt hebt van abortus?

Na een abortus kun je je opgelucht voelen, maar je kunt ook last krijgen van verschillende psychosociale klachten. Op mentaal vlak kan een abortus grote gevolgen hebben. Je gaat door een rouwproces en hierbij kun je last krijgen van verdriet, schuldgevoelens en spijt na een abortus.

Kun je na een miskraam gelijk weer zwanger worden?

Wanneer weer zwanger worden na miskraam? Je lichaam herstelt eigenlijk vrij snel na een miskraam. Als het bloedversies van de miskraam is gestopt begint de cyclus gewoon weer opnieuw. Feitelijk kun je er dan gewoon weer voor gaan en is een zwangerschap na miskraam weer mogelijk.

18 gerelateerde vragen gevonden

Waarom snel zwanger na miskraam?

Sommige vrouwen zijn vier weken later alweer ongesteld, maar het kan ook dat je lichaam wat tijd nodig heeft en dat het tot ongeveer acht weken duurt. De eerste menstruatie na een miskraam is doorgaans veel heftiger dan normaal. Lichamelijk gezien kun je dan meteen weer zwanger worden.

Wat gebeurt er met je lichaam na een abortus?

Na gebruik van een abortuspil kun je last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een late abortus is er kans op langdurig bloedverlies of heftig navloeien. Heel zelden komt er een infectie voor na een abortus. Om dit tegen te gaan krijg je na een abortus een recept voor antibiotica mee.

Hoe verder na abortus?

Gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of schuldgevoel na een abortus zijn normaal. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. Het helpt als je je ervaringen kunt delen, door erover te praten of te schrijven.

Hoeveel procent vrouwen abortus?

Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2019 toegenomen met 4 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap. In 2019 werden er 32.233 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 1231 meer dan in 2018.

Hoe lang mag je geen seks hebben na abortus?

We adviseren de eerste 7 à 10 dagen na de behandeling geen vaginale seks te hebben, geen tampons te gebruiken en niet te gaan zwemmen of in bad te gaan (douchen mag wel). Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

Hoe merk je infectie na abortus?

Tot enkele dagen na de behandeling kunt u last hebben van buikkrampen en bloedverlies, vergelijkbaar met een normale menstruatie. De kans op infectie is gering maar indien u zich ziek voelt, langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn heeft, kan dit wijzen op een infectie.

Wat te zeggen bij abortus?

Enkele tips:
  • Praat rustig. Help haar gevoelens van paniek meester te worden door er rustig over te praten en haar duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staat.
  • Stel nuttige vragen. Sommige vrouwen zullen in paniek te snel kiezen voor een abortus. ...
  • Zoek mee naar informatie over alle opties. ...
  • Zeg dat twijfel normaal is.

Wat zeg je tegen iemand die abortus?

Wees een luisterend oor en reageer zonder oordeel. Kun je je niet weerhouden om je eigen mening te delen? Vraag dan eerst toestemming. “Mag ik je vertellen wat ik zou doen in jouw situatie en waarom?”.

Wat te doen met abortus?

Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze.

Wat gebeurt er bij een Zuigcurretage?

Een zuigcurettage is een medische ingreep waarbij de baarmoeder met een smal buisje wordt leeggezogen. De zuigcurettage duurt ongeveer vijftien minuten, maar in totaal verblijf je anderhalf tot twee uur in het abortuscentrum. Tijdens en na de behandeling word je begeleid door een verpleegkundige.

Kun je met 6 weken het hartje zien kloppen?

Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.

Hoe groot is de kans op een miskraam na 8 weken?

De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .

Hoe groot is de kans op miskraam na 6 weken?

De kans op een miskraam bij 5 of 6 weken

De kans op een miskraam bij 5 weken is ongeveer 21 procent. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 4.000 vrouwen. Hetzelfde onderzoek toont aan dat de kans op een miskraam na 6 weken zwangerschap gedaald is naar ongeveer 5 procent.

Hoe omgaan met zwangerschap na miskraam?

Continu ben je bezig met voelen of alles nog goed is. Aan het begin van de zwangerschap kan dat zijn door regelmatig te controleren of je bloedverlies hebt of blijven testen ter bevestiging. Later in de zwangerschap stellen de bewegingen van je kindje je gerust.

Hoe snel normale cyclus na miskraam?

Lichamelijk herstel

Binnen één tot twee weken na een miskraam stopt het bloedverlies en zal je lichaam je cyclus weer gaan oppakken. Ongeveer vier tot acht weken na een miskraam zal je weer ongesteld worden. De eerste menstruatie na een miskraam kan wel iets heftiger zijn dan je gewend bent.

Wat te doen bij ongeplande zwangerschap?

Als je ongepland zwanger bent, kan je in de war zijn. Je moet ineens nadenken over wat je wil, terwijl je niet voorbereid bent. Het is goed voor je om je verhaal met iemand te delen.

Wat zijn de 5 klassieke symptomen van een ontsteking?

Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel.

Wat voel je bij een ontsteking?

Hoewel er verschillende oorzaken zijn voor een ontsteking, zijn de verschijnselen vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.

Wat voel je bij een eileiderontsteking?

Door een eileiderontsteking kunt u zich flink ziek voelen. Pijn onderin of rechts boven in de buik, pijn bij plassen, koorts, maar ook darmklachten horen bij deze ontsteking. Uw huisarts verwijst u met deze klachten naar de gynaecoloog voor onderzoek en een behandeling.