Hoe lang moet je wachten met zwanger worden na CMV?
Gevraagd door: Lily van den Berg | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.8/5 (48 stemmen)
Als wordt vastgesteld dat je tijdens je zwangerschap CMV opliep, bestaat er een kans van ongeveer 1 op 3 dat je de infectie doorgeeft aan je ongeboren kind. Dit kan pas getest worden na 20 weken zwangerschap en ten vroegste 7 weken na de infectie.
Hoe lang ben je besmettelijk met CMV?
Besmettingsweg: direct en indirect contact van slijmvliezen met besmette lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, urine, sperma, cervixslijm, bloed en moedermelk. Incubatietijd: 4-12 weken. Besmettelijke periode: tijdens de primaire infectie, re-infectie en asymptomatische re-activatie.
Hoe lang overleeft CMV?
Het virus kan buiten het lichaam meerdere uren tot enkele dagen overleven en infectieus blijven op bepaalde oppervlakken. CMV wordt niet overgedragen via de lucht: men kan geen CMV besmetting krijgen door in dezelfde kamer te vertoeven als een besmet persoon. Vrouwen in contact met kleine kinderen zijn at risk.
Hoe weet je of je CMV hebt gehad?
De meeste kinderen of volwassenen die met CMV besmet worden, hebben geen echte klachten en zijn zich niet van de besmetting bewust. Besmetting met CMV lijkt wat op een griepje met koorts, keelpijn, soms wat gezwollen klieren en vermoeidheid. Vaak wordt dan ook eerder aan klierkoorts dan aan een CMV-infectie gedacht.
Wat zijn de gevolgen van CMV?
Bij een CMV infectie treden meestal geen klachten op. Het is mogelijk dat koorts en algemeen ziek voelen zich voordoen. In zeldzame gevallen kan een ziektebeeld ontstaan dat lijkt op pfeiffer: met koorts, lymfekliervergroting, algemeen ziek voelen en afwijkingen in de lever functie.
Kan je CMV opnieuw krijgen?
Gemiddeld geeft 1 op 3 vrouwen het virus door. Of je kindje besmet is, kan pas getest worden via een vruchtwaterpunctie vanaf 20 weken zwangerschap. Maakte je al eens eerder CMV door, maar heb je de infectie opnieuw tijdens je zwangerschap, dan kan je het virus ook doorgeven, maar dat is eerder zeldzaam.
Wat betekent CMV IgG positief?
Wanneer er geen IgM-antistoffen aanwezig zijn, maar wel IgG-antistoffen, dan is iemand CMV-positief. Dat betekent dat hij/zij in het verleden een CMV-infectie heeft gehad, maar niet acuut besmet is. Bij de aanwezigheid van IgM- en IgG-antistoffen is er sprake van een acute besmetting.
Hoe CMV testen?
CMV-screening = geen verplichting
Heb je een kinderwens of ben je net zwanger? Dan voert de huisarts meestal een bloedtest uit om een aantal bloedwaarden en parameters te controleren. Meestal wordt standaard nagegaan of je antistoffen hebt voor CMV. Later in de zwangerschap kan deze test herhaald worden.
Hoe weet je of je CMV hebt tijdens zwangerschap?
Vaak krijgen ze koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en buikpijn. Soms zijn er ook gezwollen klieren in de hals. Er is pas een probleem als een zwangere vrouw zonder antistoffen een CMV-infectie oploopt. Het virus kan dan afwijkingen bij de foetus veroorzaken.
Wat is een Primo infectie?
Herpesinfecties komen in de praktijk van de huisarts veelvuldig voor. In een grote minderheid van de gevallen betreft het een eerste infectie met een van de herpesvirussen. Na deze eerste infectie, die primo-infectie genoemd wordt, blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig.
Kan je iemand besmetten tijdens incubatietijd?
Je kunt al besmettelijk zijn de 2 dagen voordat je klachten krijgt. Mensen met COVID-19 zijn over het algemeen 1 tot 2 weken na het begin van de klachten besmettelijk.
Hoe groot is kans op CMV tijdens zwangerschap?
CMV tijdens de zwangerschap
De kans dat je tijdens de zwangerschap voor het eerst een CMV-infectie doormaakt, is minder dan 1 procent. Als dit gebeurt, bestaat een kans van 40 tot 50 procent dat je het aan je ongeboren kindje doorgeeft. Draag je het virus al bij je? Dan kan het opnieuw actief worden.
Heeft ieder kind CMV?
Ongeveer 5 op de 1000 pasgeboren kinderen heeft een aangeboren CMV-infectie. In heel Nederland worden elk jaar ongeveer 1000 kinderen met een aangeboren CMV-infectie geboren.
Wat betekent IgG positief?
Mensen met IgG en zonder IgM hebben de infectie niet recent opgelopen maar de aanwezigheid van IgM duidt niet altijd op een recente infectie omdat IgM langdurig positief kunnen blijven als bijvoorbeeld dood virusmateriaal aanwezig blijft in de neus of de keel.
Wat is IgG waarde?
IgG circuleert in het bloed en is de belangrijkste uitvoerende antistof. Mensen bij wie het lichaam normale hoeveelheden antistoffen aanmaakt, kunnen toch een tekort hebben in één van de vier subklassen van IgG (IgG 1, IgG2 , IgG3 of IgG4). Niet altijd leidt een tekort aan een IgG subklasse tot klachten.
Wat is rubella IgG positief?
Een rubellatestuitslag met een IgG Immunoglobulin G-waarde van 20 IU/ml of hoger, geldt als voldoende bescherming. Bij lagere waarden is de interpretatie afhankelijk van wat het laboratorium aangeeft of wordt dit overlegd met de microbioloog.
Hoeveel dagen kun je iemand besmetten?
Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt. Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen.
Kun je mensen besmetten als je negatief bent getest?
Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.
Hoeveel dagen voor klachten besmettelijk?
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen.
Welke herpesvirussen zijn er?
Er bestaan 2 types: herpes simplex virus type 1 (HSV-1) en herpes simplex type 2 (HSV-2). HSV-2 is de meest voorkomende oorzaak van herpes genitalis. HSV-1 is vooral bekend als oorzaak van de zogenaamde 'koortslip'.
Hoe groot is de kans op besmetting koortslip?
Een koortslip ontstaat maar bij 10-20 procent van de mensen die het virus bij zich dragen. De andere 80-90 procent krijgt geen koortslip, maar kan wel anderen besmetten, doordat het virus van tijd tot tijd actief is in de mond of keel. Een goede hygiëne is dus belangrijk, maar verder is hiertegen weinig te doen.
Hoe snel krijg je een koortslip na besmetting?
Na besmetting ontstaan er blaasjes; gemiddeld na vier dagen, maar dit kan ook variëren en dus na twee tot twaalf dagen zijn. Vervolgens is de koortslip ongeveer een week lang besmettelijk voor anderen, totdat de blaasjes en korstjes helemaal zijn ingedroogd.
Welke fase koortslip besmettelijk?
In de actieve fase van de koortslip is de kans op besmetting het grootst. Deze fase herkent u aan blaasjesvorming en het openbarsten van de blaasjes. Besmetting vindt plaats door contact met het vocht uit de blaasjes. In dit vocht zit namelijk het virus.
Hoeveel dagen is een koortslip besmettelijk?
Koortsblaasjes worden veroorzaakt door herpesvirussen. Deze zijn besmettelijk totdat ze volledig verdwijnen. Dit duurt ongeveer twee weken. Koortsblaren zijn het meest besmettelijk als er vocht uit de koortsblaasjes komt.
Hoe besmettelijk is een koortslip voor baby?
Ja, een koortslip is besmettelijk. De blaasjes op de lip kunnen openbarsten, waardoor je baby iemand kan besmetten met het herpes virus. Niet alleen dan, maar ook voordat de koortslip zichtbaar is kan het al besmettelijk zijn.
Hoeveel melk baby 8 maanden?
Hoe snel baby terug op geboortegewicht?