5 Tips voor de juiste zonnebrand (Consumentenbond)

Hoe lang met 1 fles zonnebrand?

Gevraagd door: Max Paspoort van Grijpskerke en Poppendamme  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.1/5 (28 stemmen)

En als je de zonnebrand goed bewaart, kun je een fles zelfs twee jaar gebruiken.

Hoelang doe je met 1 fles zonnebrand?

Met een fles van 200 ml kun je je dus een keer of 6 van top tot teen insmeren. Op een dag naar het strand met 4 volwassenen gaat er dus bij goed smeren meer dan 1 fles doorheen. In de praktijk smeren mensen vaak maar de helft tot een derde van wat er nodig is om de geclaimde SPF te halen.

Hoe lang doe je met 200 ml zonnebrand?

Aangezien de meeste producten 200 ml bevatten, kan je met één zonnebrand maar maximaal twee lange dagen zonnen!

Hoeveel zonnebrand nodig voor 2 weken?

Als je op vakantie gaat naar een zonovergoten land, voorzie dan 2 flacons van 200ml per week per persoon. Normaal gezien kan je je 8 keer volledig insmeren met een fles van 200 ml (hetzij, als je je minstens 2 maal per dag insmeert, vandaar ook dat je zeker 2 flessen per persoon nodig hebt).

Hoeveel ml zonnebrand voor een week?

In een fles zonnebrand zit gemiddeld zo'n 200 ml. Stel je gaat een week op zonvakantie en ligt per dag zo'n 4 uur op het strand of aan de rand van het zwembad. Dan moet je per dag 2 x 30 ml = 60 ml zonnebrand gebruiken. Je bent er een week, dus ben je 60 x 7 = 420 ml zonnebrand kwijt.

38 gerelateerde vragen gevonden

Hoelang werkt zonnebrand 50?

Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+

Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.

Is zonnebrand 30 of 50 beter?

Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming.

Hoe lang kan een zonnebrand duren?

De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan. Het kan 3 dagen duren voordat de roodheid wegtrekt. Een 3e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur en gaat naast roodheid en een warm en pijnlijk gevoel ook gepaard met een huid die gezwollen is.

Is het goed om elke dag zonnebrand op te doen?

Te veel blootstelling aan de zon vergroot weliswaar het risico op huidkanker en veroorzaakt vroegtijdige huidveroudering. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème elke dag en ook op bewolkte dagen te dragen. Hierbij tips om jezelf dagelijks goed te beschermen.

Hoe vaak moet je je insmeren met factor 50?

Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.

Hoeveel ml zonnebrand mee op vakantie?

Vloeistoffen en gels moeten in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag maximaal 1 liter zijn. U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.

Hoeveel zonnebrand gebruik je per keer?

Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als je te dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.

Hoe vaak per dag zonnebrand smeren?

Fabel: Eén keer smeren per dag is voldoende

Hoe vaak je moet smeren, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je huidtype, de zonkracht op dat moment en wat je in de zon doet. Heb je gezwommen, gezweet of jezelf afgedroogd? Dan moet je je opnieuw insmeren.

Hoe lang blijft factor 30 zitten?

Als je huid normaal gesproken verbrandt na 20 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon, dan biedt een zonnebrandcrème met SPF 30 je 10 uur bescherming. Deze berekening klopt alleen, als je je zonnebrandcrème royaal aanbrengt.

Waarom is zonnebrand zo duur?

Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.

Hoeveel eetlepels zonnebrand?

Voor je armen en benen heb je zo'n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen, heb je dus veel zonnebrandcrème nodig! Mensen gebruiken naar schatting nu slechts tussen de 25 – 50% van de benodigde hoeveelheid (2 mg/cm2).

Welke zonnebrand raden dermatologen aan?

Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.

Kan je zonnebrand op je gezicht smeren?

Zonnebrandcrème voor het lichaam is vaak een dikke en/of vettige substantie. Dat is prima voor het lichaam, maar voor het gezicht is dit helaas minder leuk. Door de dikke substantie kunnen namelijk de poriën in je huid verstopt raken. Dit vergroot de kans op mee-eters of acne.

Wat smeer je eerst dagcreme of zonnebrand?

Eerst je dagcrème

In tegenstelling tot wat je veel op het internet leest, kun je het beste eerst je moisturizer aanbrengen, deze even goed in laten trekken en daarna pas je zonnebrandcrème.

Hoe lang duurt het voordat je gaat vervellen?

Ongeveer elke 30 dagen heb je een volledige nieuwe opperhuid. Ga je zonder de juiste bescherming de zon in, dan kunnen de huidcellen beschadigen. In dat geval gaat je huid hard aan het werk, want die beschadigde cellen moeten snel vernieuwd worden. En dus begint je huid te vervellen.

Hoe komt het dat je snel verbrand?

Waarom verbrandt de ene mens sneller dan de andere? Sommige mensen bruinen meer in vergelijking met anderen, en sommigen verbranden sneller. Niet toevallig hangt dat samen met je huidtype, met andere woorden, met de hoeveelheid en de verhoudingen van het kleurpigment in je huid.

Hoe kan je minder snel verbranden?

In het kort
  1. Laat uw huid wennen aan de zon. ...
  2. De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. ...
  3. Bescherm u met een hoed of pet, kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.
  4. Op een boot, in de sneeuw en op droog zand is dit extra belangrijk.
  5. Ga niet onder de zonnebank.

Is goedkope zonnebrand goed?

Nee. Volgens de KWF Kankerbestrijding betekent de prijs niet meteen dat een crème van een huismerk slechter is. “Wat betreft bescherming doen ze hetzelfde”, schrijft het instituut op haar website. Een goedkope fles zonnebrandcrème beschermt u dus net zo goed tegen uv-straling als een duurdere variant.

Waarom niet altijd factor 50?

Het risico dat zonbeschermingsproducten met SPF 50 met zich meebrengt, is dat door de extra chemicaliën die worden toegevoegd om de schadelijke UV-straling te blokkeren, de huid sneller kan reageren. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld rode bultjes ontstaan of in het ergste geval allergische reacties.

Hoe lang wachten na insmeren?

Smeer je in ieder geval weer in nadat je hebt gezwommen, hebt getranspireerd of crème hebt weggeveegd (bijvoorbeeld bij je kleding aan- of uittrekken of liggen op een handdoek). Hou dus voor de zekerheid gewoon elke twee uur aan.

Volgende artikel
Kan listeria in ei zitten?